Dva lica (ne)ubedljive Srbije

Izvor: RTS, 15.Nov.2019, 00:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva lica (ne)ubedljive Srbije

Fudbalska reprezentacija Srbije ostvarila je prvu od dve neophodne pobede u poslednjim mečevima kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Na stadionu "Rajko Mitić" savladana je selekcija Luksemburga sa 3:2, čime je Srbija teoretski ostala u trci za EP. Sledi meč sa Ukrajinom i nadanje da će aktuelni prvak Evrope kiksnuti protiv Luksemburžana. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Pobedi se u zube ne sme gledati, a Srbija je upisala bitnu u borbi za drugo mesto Grupe B kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Pred manje od hiljadu mališana mlađih od 14 godina, "orlovi" su uspeli da ostvare neubedljiv trijumf nad autsajderom Luksemburgom.
Izabranici Ljubiše Tumbakovića odigrali su dva različita poluvremena, prvo, posle kojeg je trebalo da vode sa 4:0, i drugo, u kojem su u poslednjim momentima spasavali tri boda.
Tumbaković je izveo veoma zanimljiv sastav, koji je od prvog minuta imao ogromnu želju za dokazivanjem i ubedljivom pobedom.
Na krilima Milinković-Savića, Ljajića, Tadića i Mitrovića, Srbija je samo u uvodnih desetak minuta stvorila pet izglednih prilika. Visoki presing brzo i efikasno oduzimao je loptu Luksemburžanima u njihovom građenju napada, nakon čega bi se stvorile situacije za udarce.
Jedna od tih krunisana je golom već u 11. minutu, kada je Tadić napokon uspeo da prebaci loptu na levu nogu, fantastično pronađe Mitrovića, koji je glavom šalje iza veoma zapaženog Morisa.
Nastavljale su da se ređaju prilike, ali dugo nije viđen drugi gol, sve do posledih momenata prvog poluvremena, kada je Mitrović oduzeo loptu, povukao kontru i onda sa distance, uz malu pomoć igrača iz bloka, "skinuo paučinu" sa gola rivala.
Srbija je na poluvreme otišla u odličnom raspoloženju i sa prednosti od 2:0. Igra je bila na vrhunskom nivou, posed lopte na oko 70 odsto, a upućeno je 12 udaraca, od čega devet u okvir gola rivala.
U drugom delu utakmice usledila je boljka koju Srbiju muči duži niz utakmica, ali i godina.
Gosti iz Luksemburga znatno energičnije su izašli na teren našeg najvećeg stadiona, a naši reprezentativci u tome im nisu parirali.
Luksemburžani su u drugom poluvremenu sve češće pritiskali, presingom po celom terenu kvarili do tada odličnu fluidnost naše selekcije, oduzimali lopte i u respektabilnoj meri stvarali šanse.
Nije im dugo trebalo da takvo stanje na terenu pretvore u gol. Dobra akcija gostiju, povratna lopta za Žersona, koji je imao vremena da je primi, okrene se i zatrese mrežu Dmitrovića.
Mentalno opuštanje pratio je i fizički zamor, koji je bio sve primetniji u nastavku meča, pa je Tumbaković odlučio da napravi neophodne izmene, kada su na teren ušli Radonjić i Đuričić.
Upravo je Radonjić doneo svežinu sa klupe, kojom je zadavao nevolje protivničkoj odbrani. U nekoliko navrata imao je odličnu saradnju sa Mitrovićem, da bi iz četvrtog pokušaja njih dvojica slomili otpor rivala. Mitrović je odložio loptu za krilo Marselja, koje je levom nogom smešta u mrežu u 70. minutu za 3:1.
Činilo se da će "orlovi" od tog momenta potpuno preuzeti konce utakmice u svoje ruke i mirno i bez problema privesti meč kraju. Do toga, iz neshvatljivih razloga, nije došlo.
Samo pet minuta od Radonjićevog gola, igrač koji je ušao sa klupe, Đuričić, olako gubi loptu na sredini terena, što Luksemburžani pretvaraju u kontru i gol.
Poslednjih petnaestak minuta pretvorili su se u agoniju, pošto je u vodu palo sve ono što se gradilo u prvom poluvremenu. Gosti su nastavili da igraju disciplinovano u odbrani i bez straha u napadu. Greške poput one Đuričićeve su se u nekoliko navrata ponavljale i prizivale potpuni povratak Luksemburga.
Do toga, na sreću, nije došlo, pa je Srbija uspela da odbrani prednost i upiše važna tri boda. Pobeda je uspela da odloži crne misli i razočaranje zbog ponovnog neuspeha u kvalifikacijama za EP.
Uprkos tri boda, Srbiji se ne daju velike šanse za osvajanje drugog mesta i prolazak u narednu fazu.
Za takav poduhvat, "orlovi" će morati da savladaju Ukrajinu na svom terenu, ali i da se nadaju kiksu prvaka Evrope, ekipe Portugalije, protiv selekcije Luksemburga, a upoznati smo o kakvoj ekipi je reč. 
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.