Crna Gora brani titulu, ostali je napadaju

Izvor: Politika, 06.Dec.2014, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora brani titulu, ostali je napadaju

Danas počinje 11. Evropsko prvenstvo za rukometašice. – Prvi meč Srbije sutra (20,15 č) upravo protiv branioca titule. – Naša reprezentacija najveći uspeh napravila pre dve godine kada je u Beogradu osvojila četvrto mesto

Utakmicom između Španije i Poljske danas počinje 11. Evropsko prvenstvo za rukometašice. Titulu brani Crna Gora koja je pre dve godine osvojila prvo mesto u Beogradu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pobedom nad Norveškom (34:31).

Prvenstvo će organizovati Mađarska i Hrvatska i to će biti drugi put da se šampionat Evrope održava u dve zemlje. Pre četiri godine zajednički domaćini su bile Danska i Norveška. Mađari su već jednom ugostili najbolje evropske rukometašice, a Hrvatima je ovo prvi put.

Reprezentacije su podeljene u četiri grupe, a biće smeštene u Đeru, Debrecinu, Varaždinu i Osijeku. U narednu fazu će se plasirati po tri ekipe iz svake grupe koje će formirati dve nove grupe. Šest najboljih timova iz A i B grupe nastaviće takmičenje u Debrecinu, a ekipe iz C i D grupe u Zagrebu. Polufinale, finale i utakmice za plasman biće odigrane u Budimpešti. Naša reprezentacija svoj prvi meč igraće sutra (20,15 č), a protivnik će joj biti upravo branilac titule Crna Gora.

Po kladionicama najveći favorit da ove godine osvoji titulu prvaka je Norveška, a slede je Danska, Mađarska, Crna Gora, Francuska, Hrvatska.. Srbija se nalazi na osmom mestu. Mnogi se slažu da ima više ekipa ujednačenog kvaliteta i da će biti jako neizvesno takmičenje.

- Sve grupe su izuzetno jake i iz svake bar dve reprezentacije žele medalju. To je osam reprezentacija za prva tri mesta – smatra selektor Srbije Saša Bošković.

I levi bek Nice Biljana Bandelier misli da više reprezentacija može da osvoji titulu.

- Dankinje su u dobroj formi, Poljakinje mogu da naprave iznenađenje. Ima dosta jakih ekipa i mislim da svaku možemo da pobedimo, ali i da izgubimo od nje. Možda će ovo prvenstvo biti čak i jače nego prethodno u Beogradu – rekla je Bandelier.

Prvi šampionat Evrope organizovan je 1994. godine u Nemačkoj, a do sada su titulu osvajale četiri reprezentacije. Ubedljivo najuspešnija je Norveška koja je čak pet puta osvojila zlato, a uz to ima tri srebra i jednu bronzu (samo 2000. nije osvojila medalju). Sledi je Danska sa tri prva mesta, a prvaci Evrope su još bile Mađarice i Crnogorke. Jedino su Danska, Nemačka, Mađarska, Norveška, Rusija i Ukrajina učestvovale na svih jedanaest prvenstava.

Što se naše reprezentacije tiče ona se nije kvalifikovala na prva tri šampionata. Prvi put je učestvovala 2000. kao Jugoslavija i osvojila je sedmo mesto. Pod imenom Srbija se prvi put takmičila 2006. i nije se proslavila jer je poražena na sve tri utakmice i zauzela je 14. mesto. Ni na naredna dva prvenstva nije uspela da zabeleži pobedu pa se kući vraćala već posle prve faze (13. i 14. mesto).

Najveći uspeh je napravila pre dve godine u našoj zemlji kada joj je za malo izmaklo finale. Tada je u polufinalu izgubila od Crne Gore sa 27:26, a zatim i u borbi za treće mesto od Mađarske (41:38).

K. I.

objavljeno: 07.12.2014

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Pobjedama Španije i Norveške otvoreno EP za rukometašice

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Dec.2014, 22:21

ĐER - Ženske rukometne reprezentacije Španije i Norveške pobjedama su startovale na prvenstvu Evrope, koje od danas do 21. decembra zajednički organizuju Mađarska i Hrvatska...Španija je u 1. kolu A grupe, u Đeru, savladala Poljsku sa 29:22 (16:13), dok je Norveška u okviru B grupe nadigrala...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.