Izvor: Nezavisne Novine, 25.Jun.2018, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bh. ragbisti plasmanom u finale EP izborili plasman u viši rang

Ragbi reprezentacija BiH ispunila je cilj plasmanom u finale Evropskog prvenstva Konferencije 1, održanog proteklog vikenda u Sarajevu, čime su bh. ragbisti ispisali istoriju i prvi put izborili plasman u viši rang takmičenja MEN7S - TROPHY.

Stadion "Otoka" bio je domaćim 12 reprezentacija, a do samog kraja došle su selekcije BiH i Češke, koja je na kraju pobjedom od 43:0 osvojila titulu. Obje selekcije >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << su izborile plasman u drugi rang evropskog ragbija, dok je treće mjesto zauzela Moldavija. Prezadovoljan rezultatom bio je selektor bh. tima Mirsad Fetić.

"Ispunili smo cilj i ostvarili veliki rezultat u konkurenciji 12 selekcija. Bili smo motivisani činjenicom da dosad nismo igrali viši stepen takmičenja. Prvog dana smo slavili protiv Turske i Crne Gore te upisali poraz od Moldavije. Dan poslije smo bili bolji od Slovenije, da bismo u polufinalu nadigrali Srbiju. U finalu su Česi pokazali zašto su prošle godine bili u rangu više", istakao je Fetić.

Za one koji manje poznaju ovaj sport, ovo je bilo takmičenje u ragbiju 7 (sedam igrača), koje se igra takođe na igralištu na kojem se igra ragbi 15. Igra se dva puta po sedam minuta i karakteriše ga brža igra u odnosu na onaj klasični (ragbi 15). Ragbi 7 prije nekoliko godina je uvršten među olimpijske sportove.

"Ovaj sport je sve popularniji u svijetu. Atraktivan je, igra se brzo, moraš biti trkački što spremniji. Naši momci su pokazali da se na njih može ozbiljno računati", ističe bh. selektor i dodaje:

"Naš problem je taj što nemamo mogućnost da idemo na razne međunarodne turnire kako bismo bili što konkurentniji, pogotovo sada kada ćemo igrati u jačoj grupi. Potrebna su ulaganja i pomoć nadležnih institucija. Nadam se da će neko ovo što radimo prepoznati i pomoći nam."

Ragbi savez BiH u potpunosti je ispunio očekivanja kada je u pitanju organizacija prvenstva. Svi učesnici su bili prezadovoljni uslovima i smještajem u Sarajevu.

"Organizacijski smo vrlo zadovoljni. Na osnovu ovoga možemo očekivati idućih godina da dobijemo ponovo povjerenje kao domaćini takmičenja i pokušamo još bolje da ga organizujemo. Takmičarski smo prezadovoljni jer smo prešli u veću grupu MEN7S-TROPHY profesionalnih ragbista, tako da sa svih strana možemo da se pohvalimo velikim uspjehom", zaključio je Fetić.

Inače, na prvenstvu su učestvovale reprezentacije Moldavije, Turske, Crne Gore, Srbije, Slovenije, Slovačke, Finske, Norveške, Češke, Monaka, Austrije i BiH.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.