Izvor: Nezavisne Novine, 01.Sep.2017, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zeman: Ako savijemo kičmu pred EU tražiće od nas još i još

PRAG - Predsednik Češke Miloš Zeman upozorio da ako Češka savije kičmu i popusti ucjenama EU da primi muslimanske izbjeglice, od nje će se tražiti sve više.

"Ako dopustimo da nas ucjenjuju i savijemo kičmu doći će sljedeći i sljedeći zahtjevi. Ne zaboravljajmo da je dio našeg suvereniteta odlučivanje o tome koga ćemo primiti na svoju teritoriju. Taj suverenitet ne može da nam oduzme nijedna institucija >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << EU", kazao je sinoć Zeman u redovnom nedjeljnom intervjuu za češku privatnu televiziju TV Barandov.

Zeman je nedavnu izjavu njemačke kancelarke Angele Merkel da zemlje koje odbijaju da primaju izbjeglice mogu da budu suočene sa posljedicama takve odluke protumačio kao da Njemačka i EU spremaju finansijske kazne državama koje odbijaju izbjeglice.

"Usput, bilo je ovde kod nas dobronamjernih pokušaja da razmjestimo izbjeglice. Sjetite se Generacije 21 (NVO). Došla je ovamo porodica iz Iraka a šef te porodice je rekao da nema namjeru da stanuje u okrečenoj štali. Pri tome, neka češka porodica bi tu (u stanu) rado stanovala", rekao je Zeman.

Isto upozorenje, da prihvatanjem da joj nametnu izbjeglice Češka gubi suverenitet, prenio je Zeman ove sedmice i češkim ambasadorima na redovnom godišnjem sajvetovanju čeških diplomata u Pragu.

"Ključni interes Češke je pitanje migracije. Kada neka zemlja odustane od svog prava da odlučuje koga će primiti na svoju teritoriju, ostaje bez suvereniteta. Migracija iz muslimanskih zemalja je kulturno nekompatibilna. Spreman sam da se suočim sa optužbama za rasizam i ksenofobiju", kazao je u srijedu Zeman na savjetovanju ambasadora.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.