Želim Srbima da ne uđu u Evropsku uniju

Izvor: B92, 02.Jan.2020, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Želim Srbima da ne uđu u Evropsku uniju"

Francuski pisac Patrik Beson poručio je, u novogodišnjem izdanju Novosti, da ne želi Srbiji da postane član Evropske unije u 2020. godini.

Beson smatra da usled činjenice da će Velika Britanija napustiti EU, Srbija ne treba da joj se priključi, zbog toga što "uvek treba pratiti Engleze, jer je to najpametniji narod na svetu - oni su izmislili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << fudbal".

U godini za nama Nobelovu nagradu za književnost osvojio je Peter Handke. Beson smatra da je pravda toliko retka na zemlji da, kada se pojavi, ostajemo zaprepašćeni.

"To je nešto poput hrabrosti. Peterova je bila ogromna tokom građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji. Piše kao što govori, blistavim zagonetkama. Divim se njegovim zapisima sa druge planete", izjavio je.

Na pitanje kakvo je stanje u francuskoj književnosti odgovara da Flober i Stendal nisu ništa novo objavili, a da Balzak ne daje znake života, te stoga francuska publika nema mnogo novog štiva za čitanje.

Pritom je dodao da je kriza umetnosti počela sa pećinama Lasko.

"Praistorijski ljudi su ih verovatno veoma kritikovali. Setite se da su najbriljantniji intelektualci svog doba bili protiv Ajfelove kule. I da je Van Gog, tokom svog života, prodao samo jednu sliku. Ne skupo", rekao je Beson.

Pisac će Božić provesti u Berlinu sa suprugom i njenim sinom, a kada bi bio suočen da bira između Berlina i Beograda, Beson kaže da je toliko puta bio u Beogradu da je stekao utisak da ga, kao ranac, nosi uvek sa sobom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.