Žbogar: Kriza se ne može rešiti jednim sastankom

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Feb.2016, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žbogar: Kriza se ne može rešiti jednim sastankom

Šef kancelarije i specijalni izaslanik Evropske unije (EU) na Kosovu Samuel Žbogar izjavio je danas da visoko ceni sastanak lidera političkih partija Kosova sa predsednicom Atifetom Jahjagom, ali da se aktuelna kriza ne može rešiti jednim jedinim sastankom.

"EU pozdravlja današnji sastanak lidera političkih partija sa predsednicom Kosova >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << koji su se sreli da zajedno pronađu izlazak iz sadašnje krize. Rešenje za tako složenu krizu sa velikim političkim razlikama ne može da se nađe samo jednim jedinim sastankom", rekao je Žbogar, a prenela fejsbuk stranica kancelarije EU na Kosovu.

On je rekao da nema druge alternative za rešenje sadašnje situacije sem dijaloga i da se jedino evropskim putem mogu naći rešenja.

Žbogar je ocenio da je politička stabilnost preduslov da Kosovo napreduje u svim oblastima.

"Politička stabilnost je preduslov za ekonomski razvoj, liberalizaciju viza, proces normalizacije, ostvarivanje evropskih reformi i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Podržavam predsednicu i političke lidere da nastave razgovore dok se ne postigne dobro rešenje za građane Kosova. EU je spremna da pomogne proces u bilo kom obliku u kom bude potrebno", dodao je Žbogar.

Sastanak predstavnika kosovskih političkih partija kod predsednice Kosova Atifete Jahjaga završen je danas bez konkretnog dogovora o izlasku iz političke krize zbog blokade Skupštine koju organizuje opozicija nezadovoljna sporazumima sa Srbijom i o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

Sastanku koji je sazvala predsednica Kosova Atifete Jahjaga prisustvovali su premijer Kosova Isa Mustafa, zamenik premijera Hašim Tači, lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, predsednik Srpske liste Slavko Simić, predsednik Turske demokratske partije Kosova Mahir Jagđilar, šef kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar i američki ambasador Greg Delavije.

Na sastanak su pozvani i lideri opozicionih pokreta Samoopredeljenje i Incijative za Kosovo Visar Imeri i Fatmir Ljimaj, koji su odbili da učestvuju na sastanku.

Oni su naveli da jedino mogu da razgovaraju o zakazivanju prevremenih parlamentarnih izbora.

Šef kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar i ambasador SAD na Kosovu Grega Delavijea prisustvovali su sastanku u svojstvu posmatrača.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.