Završeni razgovori o ukrajinskoj krizi

Izvor: VOA, 06.Feb.2015, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završeni razgovori o ukrajinskoj krizi

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland razgovaraju u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, kojem bi trebalo da predstave novi mirovni plan za okončanje sukoba u istočnoj Ukrajini.

Merkel je, uoči današnjeg sastanka sa Putinom, rekla da je cilj inicijative odbrana “evropskog mira”. Takođe >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << je naglasila da sa Olandom ulaže sve napore da doprinese okončanju krvoprolića u Ukrajini i ponovila uverenje da nema vojnog rešenja za sukob.

U Briselu, potpredsednik SAD Džozef Bajden opružio je Rusiju da nastavlja da podstiče sukob u Ukrajini, slanjem plaćenika i tenkova. Rusiji ne može da bude dozvoljeno da prekroji mapu Evrope, poručio je Bajden.

Potpredsednik SAD će kasnije danas sa svetskim liderima, diplomatama i odbrambenim zvaničnicima učestovati na trodnevnoj bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, na kojoj će ukrajinska kriza biti jedna od glavnih tema. Konferenciji će prisustvovati i ukrajinski predsednik Petro Porošenko, američki državni sekretar Džon Keri i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

U međuvremenu, proruski separatisti i ukrajinski zvaničnici postigli su sporazum o privremenom prekidu vatre kako bi se otvorio humanitarni koridor za evakuaciju civila iz pogođenih područja u istočnoj Ukrajini. Kolone autobusa stigle su u grad Debalceve, čiji stanovnici su se našli u središtu žestokih borbi.

Prema podacima UNHCR-a, broj interno raseljenih osoba u Ukrajini je zbog sukoba u Donjecku porastao na 980 hiljada, dok je od februara prošle godine još 600 hiljada zatražilo dozvolu za stalni boravak u Rusiji, Bjelorusiji, Moldaviji, Poljskoj, Mađarskoj i Rumuniji.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Moskva,   Vladimir Putin

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.