Zatvorena najstarija francuska nuklearna elektrana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jul.2020, 10:14

Zatvorena najstarija francuska nuklearna elektrana

Najstarija nuklearna elektrana u Francuskoj je zatvorena posle četiri decenije rada i dugogodišnje kampanje antinuklearnih aktivista, preneo je portal EU Observer.

Nuklearna elektrana je prestala da radi 30. juna, a proces uklanjanja goriva iz reaktora trebalo bi da bude završen do 2023.

Njeno kompletno demontiranje se ne očekuje pre 2040. godine.

Francusko društvo za nuklearnu energiju smatra da će zatvaranje najstarije francuske nuklearne centrale >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << značiti veću proizvodnju energije iz fosilnih goriva i povećanje emisije štetnih gasova za oko 10 miliona tona ugljen-dioksida godišnje.

Posle nuklearne katastrofe u Fukušimi 2011. godine u Japanu, tadašnji predsjednik Francuske Fransoa Oland obećao je da će zatvoriti Fesenhajm, zbog pritužbi nemačke i švajcarske vlade na bezbednost tog postrojenja.

U Francuskoj će posle zatvaranja Fesenhajma ostati 56 reaktora sa vodom pod pritiskom u 18 nuklearnih elektrana.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zatvorena najstarija nuklearna elektrana u Francuskoj

Izvor: Radio 021, 02.Jul.2020

Najstarija nuklearna elektrana u Francuskoj je zatvorena posle četiri decenije rada i dugogodišnje kampanje antinuklearnih aktivista, preneo je portal EU observer...Zatvaranje nuklearke Fesenhajm deo je plana predsednika Francuske Emanuela Makrona za smanjenje zavisnosti od nuklearne energije i korišćenje...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.