Zaključak: Zakon kakav je donela Crna Gora, u EU - neviđen

Izvor: B92, 30.Jan.2020, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaključak: Zakon kakav je donela Crna Gora, u EU - neviđen

U Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope zaključeno je da Zakon o slobodi veroispovesti u CG nije uporediv ni sa jednim zakonom EU.

Učesnici skupa u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, posvećenog novousvojenom Zakonu o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, zaključili su da taj zakon "nije uporediv ni sa jednim zakonom iz pravne tekovine Evropske unije", saopšteno je danas iz kabineta Narodne skupštine.

Kako se navodi, zakon ne poštuje "ni osnovne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i elementarne norme i standarde kada je u pitanju versko zakonodavstvo".

Učesnici su istakli tokom rasprave da je zakon "duboko pravno neutemeljen i suprotan odredbama ustava Crne Gore", kao i "odredbama Evropske povelje o ljudskim pravima i preporukama Venecijanske komisije".

Dodaje se da je cilj tog zakona "direktno uperen ka otimanju imovine Srpske pravoslavne crkve i ugrožavanju prava srpske verske zajednice".

Delegacija skupštine Srbije učestvovala je na tom skupu, koji je održan u organizaciji nevladine organizacije Evropski centar za pravo i pravdu sa sedištem u Strazburu.

Biljana Pantić Pilja i Aleksandar Šešelj naglasili "brojne slabosti zakona", sa pravnog, političkog i stanovišta negativnih društvenih implikacija.

Oni su pozvali institucije Saveta Evrope da reaguju na "antievropsku suštinu zakona".

U diskusiju su se uključili i predstavnici Velike Britanije, Holandije, kao i predstavnik evropske verske zajednice čiji je član Srpska pravoslavna crkva.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.