Zagreb uputio podnesak Sudu EU na slovenačku tužbu

Izvor: RTS, 22.Dec.2018, 01:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagreb uputio podnesak Sudu EU na slovenačku tužbu

Hrvatska je Sudu pravde Evropske unije uputila podnesak na slovenačku tužbu kojom se Zagreb tereti za povrede prava EU kroz nepoštovanje i neprimenjivanje arbitražne odluke.
Hina prenosi da je hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova saopštilo da se ovim podneskom "ističe prigovor nenadležnosti Suda Europske unije za rešavanje spora" sa Ljubljanom.

Navodi se da je Hrvatska >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << podnesak uputila na osnovu odluke vlade donete 20. decembra.
"Hrvatska traži da Sud u potpunosti odbaci tužbu kao nedopuštenu", navodi se u saopštenju hrvatskog ministarstva.
U njemu se dalje ocenjuje da Sud EU "nije nadležan da o zahtevima Slovenije odlučuje u postupku predviđenim članom 259. Ugovora o funkcionisanju Evropske unije, s obzirom da spor između Hrvatske i Slovenije treba da se rešava primenom pravila međunarodnog prava i da rešavanje spora ne zavisi od primene prava EU niti od njegovog tumačenja".
Slovenačka vlada podnela je jula ove godine Sudu pravde EU u Luksemburgu tužbu protiv Hrvatske zbog nesprovođenja odluke arbitraže o granici.
Kako je bilo navedno u tužbi, Slovenija je uverena da je Hrvatska odbijanjem da sprovodi graničnu arbitražu donetu 29. juna 2017. godine prekršila principe vladavine prava, podriva sposobnost Slovenije da sprovodi zakone EU i krši šengenska pravila.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.