Zaev traži prevremene izbore

Izvor: RTS, 19.Okt.2019, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaev traži prevremene izbore

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev zatražio je hitne prevremene parlamentarne izbore u toj državi, kako bi u obnovljenom mandatu mogao da se bori za evropsku perspektivu Severne Makedonije.
Zaev je u obraćanju medijima, nakon jučerašnjeg odbijanja zvaničnika EU da se otpočnu pregovori o pristupanju Severne Makedonije i Albanije, rekao da preuzima odgovornost i razočaranost svog naroda, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tražeći brze parlamentarne izbore.

"Moj predlog je brzi prevremeni izbori, najbrže što možemo", rekao je Zaev, ističući da je potreban stav građana.
Prema njegovim rečima, pre dva dana u Briselu je napravljena velika nepravda, jer EU nije isporučila to što je obećala.
"Mi smo naše obaveze isporučili. Rezultate u reformama, sporove sa susedima i drugo. Ono što je EU učinila je njihova istorijska greška. Napravili smo sve što smo mogli i što je bilo do nas", naveo je Zaev.
On se zahvalio velikoj većini lidera EU koji su se borili za datum o početku pregovora Severne Makedonije.
"Cenimo podršku i znamo da možemo da računamo na njih. Žrtve smo istorijske greške i kod njih svih, kao i kod nas, odluka izaziva razočaranost i gorčinu. Ja sam ljut i razočaran. Za mene lično, ovo je loša i nepravedna postavka Unije", jasan je Zaev.
Zaev je na kraju zaključio da će se, uprkos svemu, poneti odgovorno, te da postojeća situacija zahteva ozbiljnost trenutka.
"Poručujem da evropski san makedonskog naroda neće biti srušen", zaključio je Zaev.
Zaev sutra sa predsednikom Severne Makedonije
Zaev je dodao da će, u zavisnosti od sutrašnjeg susreta sa liderima najvećih političkih stranaka u toj zemlji kod predsednika Steve Pendarovskog, biti određen datum izbora, a u zavisnosti od toga, i datum kada će početi mandat takozvane pržinske vlade, odnosno kada će on podneti ostavku.

Reč je, naime, o modelu tehničke vlade koja je prvi put formirana u Severnoj Makedoniji 2015. godine, kada je Zaev, kao lider opozicije, objavio prisluškivane razgovore funkcionera tada vladajućeg VMRO-DPMNE.
Po tom modelu, na čelu tehničke vlade će biti ponovo funkcioner vladajućeg Socijaldemokratskog saveza (SDSM), dok će ministar unutrašnjih poslova, kao i javne administracije, biti iz redova opozicije, kao garant za sprovođenje fer i demokratskih izbora.
Mandat te vlade, po sporazumu iz Pržina, bio je 3 meseca, što bi značilo da u ovom slučaju izbori ne bi mogli da se održe pre 20. januara naredne godine.
Prema Ustavu Severne Makedonije, ostavka premijera povlači i pad vlade, a njen mandat prestaje i u slučaju raspuštanja makedonskog Sobranja (skupštine).
Izbori se održavaju 60 dana od dana raspuštanja Sobranja.
Takođe, vlada može da bude raspuštena, prema odredbama Ustava, odlukom o izglasavanju nepoverenja vladi koja se može doneti većinom glasova poslanika od ukupnog broja u makedonskom Sobranju. Ako je vladi izglasano nepoverenje u Sobranju, ona je dužna da da ostavku.
Predsednik Severne Makedonije, prema ustavnim ovlašćenjima, ne može da raspiše izbore. On daje samo mandate za sastav nove vlade.
Predsednik Sobranja raspisuje parlamentarne izbore u Severnoj Makedoniji. 
Savet ministara Evropske unije juče se nije saglasio o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom. 
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ZAEV TRAŽI PREVREMENE IZBORE ZBOG IZOSTANKA PREGOVORA SA EU: Evropa je napravila istorijsku grešku, sada narod da odluči šta ćemo dalje

Izvor: Kurir, 19.Okt.2019

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas da je EU napravila "istorijsku grešku" jer nije započela pristupne razgovore sa Severnom Makedonijom, zbog čega narod treba da odluči šta dalje na prevremenim izborima.

Nastavak na Kurir...

Zaev pozvao na vanredne parlamentarne izbore

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Okt.2019

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev predložio je da se u zemlji održe prevremeni parlamentarni izbori u nakraćem mogućem roku. Kako javlja makedonski servis Radija Slobodna Evropa, povodom tog predloga će se u nedelju sastati sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim. Obraćajući...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.