Za inovacije malih i srednjih preduzeća 4,1 milion evra

Izvor: RTS, 05.Dec.2019, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za inovacije malih i srednjih preduzeća 4,1 milion evra

Fondu za inovacionu delatnost odobreno je 4,1 milion evra u okviru programa podrške inovacijama malih i srednjih preduzeća. Tim povodom Vlada je još jednom istakla svoju usmerenost ka jačanju ekonomije zasnovane na znanju i inovacijama. Novac su zajedno obezbedile Srbija i EU.
Trideset tri inovativne ideje realizovaće se uz pomoć finansijskih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bespovratnih sredstava.

Multifunkcionalna rukavica za osobe sa oštećenim vidom, edukativna platforma za decu školskog uzrasta, trake za pasivnu zaštitu od vatre od bioloških materijala, samo su neke od inovacija koje će se razvijati zahvaljujući finansijskoj podršci EU i Srbije.
"Da se inovacione kompanije osnivaju po celoj Srbiji, a Vlada Republike Srbije će zajedno sa Fondom za inovacionu delatnost učiniti sve kako bi oni dobili sredstva i da im damo stručnu i mentorsku pomoć kako bi od malih startapova postali respektabilne kompanije", poručio je Nenad Popović, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj.
Ambasador i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici kaže da je poslednjih nekoliko godina preko inovacionih fondova EU uložila više od 15 miliona evra.
"Rezultati koji su postignuti su impresivni. Stvoreno je 500 radnih mesta, prihodi su skočili, takođe je prijavljeno više od 50 patenata na domaćem i međunarodnom planu, a izvoz je dostigao vrednost od 8,4 miliona evra", dodao je Fabrici.
Inovativni projekti za koje je odobreno finansiranje dolaze iz različitih industrijskih oblasti, a najviše iz oblasti softvera i izrade aplikacija.
"Formirali smo više nezavisnih tela i pokazalo se da je i međunarodna kontrola i kvalitetni recizenti nešto što dovodi do dobrih izbora", ističe ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.
Za razvoj novih proizvoda i usluga kroz komercijalizaciju istraživanja u malim i srednjim preduzećima izdvojeno je 4,5 miliona evra, od kojih 2,5 miliona evra iz pretpristupnih fodova Evropske unije i dva miliona evra iz budžeta Srbije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

EU i Vlada Srbije finansiraju razvoj inovacija u 33 preduzeća

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Dec.2019

Fond za inovacionu delatnost Srbije je danas predstavio 33 preduzeća kojima je odobreno finansiranje za razvoj inovacija u okviru Programa ranog razvoja i Programa sufinansiranja inovacija, u ukupnom iznosu od 4,1 miliona evra...Inovativni projekti za koje je odobreno finansiranje dolaze iz različitih...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.