Za Španiju bi nezavisna Škotska mogla da se pridruži EU

Izvor: B92, 21.Nov.2018, 00:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Za Španiju bi nezavisna Škotska mogla da se pridruži EU"

Brisel -- Šef španske diplomatije Žozep Borelj ocenio je da bi nezavisna Škotska mogla da se pridruži Evropskoj uniji (EU) posle Bregzita.

"Zašto da ne, ako ona (Škotska) napusti Veliku Britaniju u skladu sa unutrašnjim pravilima... Ako se Vestminster bude složio s tim pitanjem, onda nećemo biti veći rojalisti od kralja", rekao je Borelj u izjavi za portal Politiko.

Velika Britanija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Španija suočavaju se sa pokrajinama, Škotskom i Katalonijom, koje su organizovale referendume o nezavinosti. "Više se brinem za jedinstvo Velike Britanije nego Španije", rekao je Borelj i dodao da bi se pre podelila Velika Britanija nego Španija smatrajući da je to znak "slabljenja" Velike Britanije.

Španija je takođe zabrinuta zbog isputanja Velike Britanije iz članstva u EU zbog Gibraltara. Vlasti u Madridu zatražile da i one daju zeleno svetlo za sve što bude dogovoreno između Londona i Brisela o Gibraltaru.

Velika Britanija kontroliše Gibraltar tri veka i odbijala je ranije zahteve Španije za podelu vlasti nad tom teritorijom, što je dovelo do tenzija u odnosima te dve zemlje.

Gibraltar je prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva na Pirinejskom poluostrvu, koja spaja Atlantski okean i Sredozemno more.

Nalazi se na jugu Španije koja je svoj deo teritorije ustupila Velikoj Britaniji 1713. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.