ŽESTOKA SVAĐA MERKELOVE I TRAMPA: Nikako nisu mogli da se slože oko ove tri stvari

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Maj.2020, 08:15

ŽESTOKA SVAĐA MERKELOVE I TRAMPA: Nikako nisu mogli da se slože oko ove tri stvari

Amerikanci se boje da će Evropska unija zavisiti od isporuke gasa iz Rusije i zato pokušavaju da osujete projekat i istovremeno stvore uslove za isporuku američkog tečnog naftnog gasa Evropi po većim cenama.

Američki predsednik Donald Tramp i nemačka kancelarka Angela Merkel ovih dana imali su žučnu raspravu o gasovodu "Severni tok 2", NATO-u i Kini, prenosi list "Politiko", pozivajući se na visokog zvaničnika američke administracije.

- Tokom ovonedeljnog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << telefonskog razgovora lidera došlo je do žestokog neslaganja po pitanjima kao što su NATO, situacija s gasovodom ‘Severni tok 2’ između Rusije i Nemačke, kao i odnosi s Kinom - istakao je izvor lista "Politiko".

Bela kuća i zvanični predstavnik Nemačke nisu komentarisali ove informacije.

Projekat "Severni tok 2" podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Gasovod će proći kroz teritorijalne vode ili isključivo ekonomske zone država duž obale Baltičkog mora: Rusije, Finske, Švedske, Danske i Nemačke.

Krajem prošle godine američki predsednik Donald Tramp potpisao je vojni budžet koji predviđa sankcije protiv gasovoda "Severni tok 2" i "Turski tok". Sjedinjene Američke Države zahtevale su da kompanije koje polažu cevi za gasovode, odmah prestanu sa radom. Švajcarska građevinska kompanija "Olsiz" povinovala se zahtevima SAD.

Nemačka je kritikovala sankcije Vašingtona protiv Rusije, a prema rečima portparola kompanije "Nord strim 2 AD", za završetak izgradnje gasovoda ostaje da se položi oko 160 kilometara cevi na dva kraka.

Ranije je odlazeći ambasador SAD u Nemačkoj Ričard Grenel izjavio da postoji mogućnost da Kongres SAD uvede nove sankcije protiv "Severnog toka 2". Tim povodom oglasila se predstavnica za štampu nemačkog Ministarstva spoljnih poslova Marija Adebar koja je istakla da je loš tajming za širenje sankcija prema projektu "Severni tok 2" u ovom trenutku, jer postoje i drugi problemi.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.