ZAPADNI BALKAN ĆE BITI U EVROPSKOM SISTEMU KOVID PASOŠA: Šta to znači za putovanja srpskih državljana u EU?

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Maj.2021, 15:58

ZAPADNI BALKAN ĆE BITI U EVROPSKOM SISTEMU KOVID PASOŠA: Šta to znači za putovanja srpskih državljana u EU?

Austrija će predložiti da i se tzv. "zeleni sertifikati" o koroni odnose i na stanovništvo Zapadnog Balkana što znači da ćemo ga koristiti jednako kao i stanovnici EU

Austrijska ministarka za evropska pitanja Karoline Edštadler će predložiti da se "zeleni sertifikati" tokom pandemije koronavirusa odnose i na stanovništvo Zapadnog Balkana.

U Austriji je ranije zamišljeno da se propusnicama dokaže da neko ima negativan test na koronavirus, da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je prebolovao koronavirus ili da je vakcinisan protiv koronavirusa. To znači da se prilikom posete npr. restoranu mobitlnim telefonom skenira QR kod i time se učitavaju potrebni podaci.

Planirano je da se ove propusnice koriste u celoj Evropi, pa tako i prilikom prekograničnog putovanja. Ministarka Edtštadler će predložiti da se upotreba ovih propusnica proširi na zemlje izvan Evropske unije, a to se odnosi i na Zapadni Balkan.

- Države Zapadnog Balkana su nam bliske i zato moraju biti pokrivene zelenom propusnicom - izjavila je Edtštadler za austrijski portal Heute.

Smatra da se na ovaj način može obezbediti sigurno putovanje i ponovila je da je važno da i na Zapadnom Balkanu postoje ovakve propusnice.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.