Vulin:Musliju poziva na Treći balkanski rat i otcepljenje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Apr.2017, 09:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin:Musliju poziva na Treći balkanski rat i otcepljenje

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je danas da predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Jonuz Musliju izjavom da Preševo, Bujanovac i Medveđa treba da se pripoje Kosovu i Albaniji, poziva na Treći balkanski rat i rušenje ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta Srbije.

On je u Bujanovcu rekao da Musliju tom izjavom poziva na rat i na otcepljenje dela teritorije Srbije.

"Njegova izjava je jasan napad na ustavni poredak >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i teritorijalni integritet Republike Srbije. Ovo treba da komentarišu nadležni državni organi i on bi za ovo morao da odgovara.

Ovo nije neka politička izjava niti lični stav već poziv na rušenje ustavnog poretka i ugrožavanje teritorijalnog integriteta Srbije. Ovo je nastavak onoga što je učinio Edi Rama, što je nastavio Hašim Tači, to je poziv na Treći balkanski rat za stvaranje velike Albanije", izjavio je Vulin novinarima.

On je pozvao Evropsku uniju i NATO da reaguju i kazne Edija Ramu što pokušava da izazove balkanski rat.

"Onaj ko misli da će se rat voditi samo na teritoriji Srbije, zaboravlja da se Velika Albanija proteže i na Makedoniju i na Grčku i na Crnu Goru. Nikada se nijedan balkanski rat nije vodio na teritoriji samo jedne zemlje i zato NATO treba da obuzda svoju članicu Albaniju", naglasio je Vulin.

Vulin je kazao da Srbija želi mir i stabilnost u regionu i da ne želi da ratuje.

"Mi nemamo nijednu dečju glavu za bacanje. Albanija Edija Rame izgleda da ima višak dečijih glava. Izgleda da ima višak glava da baci u nekom besmislenom ratu", ocenio je Vulin.

On je zatražio i od Nacionalnog saveta Albanaca da se izjasne da li je to njihov stav ili samo izjava jednog čoveka.

Omerović: EU mora da reaguje na izjavu Muslijua

Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava srpskog parlamenta Meho Omerović pozvao je međunarodnu zajednicu, EU i sve njene članice, da adekvatno reaguju na izjavu predsednika bujanovačke opštine Jonuza Muslijua da ujedinjenja Albanije i Kosova ne može da bude bez triju opština sa juga centralne Srbije.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Omerović ističe da je poruka Muslijua kulminacija prethodnih izjava albanskog premijera i kosovskog predsednika, Edi Rame i Hašima Tačija, o tome da će se Albanija i Kosovo ujediniti, ako izostane njihova evropska perspektiva.

"Evropska unija i njene članice moraju reagovati na ovakve izjave istom merom kao što to često znaju kada govore o ugroženosti nacionalnih manjina u Srbiji", naveo je Omerović.

Omerović ukazuje da su izjave Rame i Tačija, koje su prethodile izjavi Muslijua, ostale bez adekvatne reakcije međunarodne zajednice.

"Potpuna podrška stvaranju 'Velike Albanije' kojoj treba priključiti i tri opštine sa juga Srbije nije samo nedopustiva i zapaljiva izjava predsednika opštine,nego je i delovanje koje samo može uticati na destabilizaciju u regionu", upozorio je Omerović i dodao da je svakome jasno da bi to dovelo do sukoba, ali i prelivanja tih sukoba na prostor Crne Gore, Bosne...

Omerović, takođe, upozorava da veoma opasan san o "Velikoj Albaniji, ali i poslednja izjava zapravo samo potvrda očigledne koordinacije albanskih političara i pokušaj da se na agendu briselskog sporazuma pored obaveze formiranja Zajednice srpskih opština sada stavi i pitanje ove tri opštine.

"Teško je očekivati da se ovakvim izjavama doprinosi miru i stabilnosti posebno ako se ima u vidu da je Musliju i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji", naveo je Omerović.

Parović: Udar na mafiju je udar na temelj projekta "velike Albanije"

Lider Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović predlaže da srpski odgovor na velikoalbansku provokaciju bude sveopšti udar na albansku mafiju.

Reagujući na izjavu Muslijua, Parović je primetio da je reč o jasnoj pretnji i bačenoj rukavici u lice.

"Predlažem da srpski odgovor na ovu provokaciju bude sveopšti udar na šiptarsku mafiju. Na svaku provokaciju Albanaca treba odgovoriti zaplenama droge i cigareta, te hapšenjima šiptarskih mafijaša koji koriste teritoriju Srbije za tranzit ka Zapadu", naveo je Parović u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Udarom na albansku mafiju, smatra Parović, udara se na temelj projekta "velike Albanije" jer taj projekat nema niti istorijsko niti kulturološko niti civilizacijsko utemeljenje. "Sasecanjem krakova te mafijske hobotnice ćemo krenuti u rušenje tog zločinačkog poduhvata i time početi da vraćamo suverenitet našem narodu i državi od Horgoša pa sve do Dragaša. Za ovu akciju ćemo moći pronaći i saveznike i to ne samo u Rusiji, već i u čitavoj Zapadnoj Evropi koja je bukvalno u vanrednom stanju zbog islamističkih terorista, a poznato je da šiptarska mafija učestvuje u pravljenju islamističke terorističke mreže u Evropi", naveo je Parović.

On smatra da ova tema mora biti deo novog društvenog dogovora odgovornih političkih snaga u državi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.