Vuk Drašković: Vulin portparol najvećih neprijatelja Srbije

Izvor: Danas, 24.Apr.2015, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vuk Drašković: Vulin portparol najvećih neprijatelja Srbije

- Vladu Srbije i njene rezultate ocenjujem, pre svega, po njenoj strateškoj politici. Ta politika usmerena je prema EU i Zapadu, i to je najvažnije. Rezultati pokrenutih reformi, nažalost, nisu veliki, a posledice snose obični građani, već osiromašeni i iznureni stalnim padom standarda. Donedavni domaći evroentuzijazam, snažna zapadna podrška EU reformama i spremnost evropskih i američkih investitora da dođu >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << u Srbiju, tope se ubrzano, uprkos nespornim naporima i velikom trudu premijera, ističe za Danas Vuk Drašković, predsednik Srpskog pokreta obnove, ocenjujući godinu dana rada Vlade Srbije.

Uprkos najavama dosad nije otvoreno nijedno poglavlje u pregovorima sa EU. Zašto se to nije desilo? Očekujete li da bi prvo moglo biti otvoreno u junu kao što očekuje premijer?

- Nema otvaranja pregovaračkih poglavlja, niti će ih biti, sve dok ne budu ispunjene sve obaveze preuzete Briselskim sporazumom i tehničkim dogovorima sklopljenim još za mandata Borisa Tadića.

Šta je to što je preostalo da na tome uradi Priština, a šta je na Beogradu? Da li neko nešto koči u tom procesu?

- U Srbiji su mnogi još u Miloševićevim cipelama: potpiši, najavi da ćeš potpisati, zatim vrdaj, tumači po svome potpisano, traži dogovore o već dogovorenom. Srbija mora da odobri međunarodni telefonski broj za Kosovo, da ukloni barikade sa mosta na Ibru i vrati ga građanima Kosovske Mitrovice na korišćenje. Necivilizovano je na mostu podizati bilo kakav park, jer to ne postoji nigde u svetu, pa ne može da postoji ni u Mitrovici. Spor oko jezera Gazivode treba rešiti onako kako je, recimo, podeljeno Skadarsko jezero između Crne Gore i Albanije. Potrebno je ukinuti i paralelne institucije Srbije na Kosovu, što bi, verujem, deblokiralo formiranje Zajednice srpskih opština, koje sada koče Albanci. Srbija jeste umorna od čekanja da počnu njeni pregovori o pridruživanju EU, ali je i EU, posebno Nemačka, izgleda, umorna i od srpskog i od albanskog vrdanja u primeni Briselskog sporazuma.

Albanski premijer je nedavno najavio kao mogućnost ujedinjenje Kosova sa Albanijom. Koliko je to izvodljivo uopšte u današnjim uslovima na međunarodnom planu?

Ta mogućnost ne postoji. Ahtisarijevim dokumentom, koje je Kosovo usvojilo i ugradilo u svoj ustav, izričito je zabranjeno ujedinjenje Kosova sa Albanijom, kao i ujedinjenje Kosova sa delovima susednih država. Zabranjeno je, dakle, i ujedinjenje Kosova i sa većinskim albanskim područjima u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori. Ahtisarijevim dokumentom, koji je Srbija odbacila kao antisrpski, na isti način na koji je, svojevremeno, odbacila i "Plan Z-4" za Srpsku Krajinu, Kosovu je zabranjeno i da za svoje državne simbole uzme zastavu, grb i himnu Albanije, a obavezano je da prihvati srpski jezik i ćirilicu kao zvanične na celoj teritoriji Kosova. Rama ima pravo da želi to ujedinjenje i da o njemu govori, kao što i mi imamo pravo da govorimo o ujedinjenju Srbije i Republike Srpske, i mnogi to i čine. Želje su jedno, a mogućnosti drugo. U svakom slučaju, takvim izjavama ne treba davati veliki značaj i publicitet.

Kosovski šef diplomatije Hašim Tači i dalje ne može da dođe u Srbiju jer je na snazi poternica za njim. Očekujete li da bi ta poternica mogla da bude povučena u skorijoj budućnosti zbog normalizacije odnosa Beograda i Prištine?

- Očekujem, jer je normalizacija odnosa sa Kosovom jedan od ključnih uslova za evropske integracije Srbije. Srbija ne sme dozvoliti da joj put u Evropu liči na užičko kolo, jedan korak napred a dva koraka nazad. Uskoro će, uostalom, biti osnovan specijalni sud za zločine albanske gerile na Kosovu, UČK ili OVK, čiji je komandant bio Hašim Tači. Biće to prilika za Srbiju da tom sudu, pod međunarodnim nadzorom, prezentira sve dokaze protiv Tačija ili protiv ma koga drugog.

Ministar rada Aleksandar Vulin nedavno je rekao da su "svi neprijatelji Slobodana Miloševića bili i neprijatelji Srbije", a aktuelna vlast danas tvrdi da ima partnere na Zapadu. Ko su onda ti "neprijatelji" Srbije?

- Ti neprijatelji Srbije su, po njegovom mišljenju, EU, Amerika, skoro ceo svet i većina građana Srbije. Milošević je ikona i još nekima u Vladi, u službama bezbednosti, u parlamentu, u sudovima, u medijima, među sveštenstvom, svuda gde se odlučuje i gde se narod edukuje. Ministar kojeg spominjete portparol je te Srbije zavetovane antievropskoj koaliciji komunističkih i pravoslavnih zilota, a to su, u stvari, najveći neprijatelji Srbije.

Koliko dugo će Srbija moći da balansira između EU, Rusije i NATO?

- Ako Srbija primeni Briselski sporazum i ukloni kosovski balvan sa svog puta na Zapad, ako raskine sve spone sa politikom nacionalnog poraza i zločina iz devedesetih, u EU i Vašingtonu nikome neće smetati njeni dobri odnosi sa Rusijom. U protivnom, Zapad će nas odbaciti, a cena koju bismo platili bila bi preskupa.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.