Vujović i Fabrici otvorili izložbu o prirodnim bogatstvima Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Mar.2021, 16:13

Vujović i Fabrici otvorili izložbu o prirodnim bogatstvima Srbije

Izložbu fotografija sa motivima najlepše flore i faune Srbije otvorili su danas na Kalemgdanskoj tvrđavi ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Izložbu čine 34 fotografije, tri pobedničke i plasirane u polufinale foto konkursa "Natura u kadru", organizovanog u sklopu projekta "EU za Naturu 2000 u Srbiji" i u saradnji sa Energetskim portalom, saopštilo je Ministarstvo.

Ona je deo EU projekta koji se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bavi identifikacijom vrsta i staništa koja će biti deo mreže Natura 2000.

Vujović je čestitala autorima fotografija, navodeći da su svi pobedili pošto su publici približili prelepe pejzaže i podsetili na bogatstva Srbije kada je reč o životinjskom i biljnom svetu.

"Izuzetno mi je drago što su stavili akcenat i na zaštićena područja, o kojima će i Ministarstvo zaštite životne sredine u narednom periodu posebno brinuti i trudićemo se zajedno da ih očuvamo", rekla je ona.

Dodala je da izložba podiže i svest o značaju životne sredine i pozvala građane da pogledaju postavku koja će biti otvorena do kraja aprila.

"Intenzivno radimo na projektu mreža Natura 2000, i zahvaljujući tim aktivnostima identifikujemo vrste i staništa. Ovaj projekat ne bi uspeo da nemamo snažnu podršku Evropske unije", rekla je ona.

Ministarka je zahvalila ambasadoru Fabriciju i iznela očekivanje da će učestvovati u mnogim drugim projektima.

Dodala je da su iskustvo i podrška EU od izuzetnog značaja za Srbiju i Ministarsvo zaštite životne sredine.

Ambasador Fabrici čestitao je talentovanim srpskim fotografima koji su digitalno zabeležili važne vrednosti biodiverziteta i prelepe pejzaže Srbije i podsetio da je danas povod za obeležavanje Svetskog dana divljine.

"Kada se setimo koliko je divljina divna, od malih beskičmenjaka do velikih sisara, oni su presudni za pravilno funkcionisanje i održavanje ekosistema, a time i nas same. Srbija je deo sveta i deo Evrope i ima svoju ulogu u zaštiti važnih vrednosti biodiverziteta i pejzaža. Da bi osigurao njihov opstanak odgovornost je svih građana i EU je sa Srbijom u tome", rekao je on.

Glavne teme na koje su učesnici konkursa, fotografi amateri i profesionalci odgovarali bile su zaštićena područja i pejzaži, prirodne lepote, biljni i životinjski svet u Srbiji i održive aktivnosti čoveka.

Mreža Natura 2000 je ključni instrument za zaštitu biodiverziteta u EU, ekološka mreža zaštićenih područja koja je uspostavljena da obezbedi opstanak najvrednijih vrsta i staništa, tako da evropski sistemi prirode ostanu zdravi i otporni.

Kroz projekat "EU za Naturu 2000 u Srbiji", EU podržava Ministarstvo zaštite životne sredine u uspostavljanju mreže Natura 2000 u Srbiji.

Teritoriju Srbije karakteriše značajna raznolikost vrsta i ekosistema, a prema dosadašnjim istraživanjima u našoj zemlji živi oko 43 procenata vrsta koje naseljavaju Evropu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.