Vujović: Srbija pokreće nove inicijative u zaštitu od klimatskih promena

Izvor: Beta, 22.Sep.2021, 13:54

Vujović: Srbija pokreće nove inicijative u zaštitu od klimatskih promena

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović rekla je danas da će Srbija povećati svoju klimatsku ambiciju i revidirati nacionalno utvrdjene doprinose tako da smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2030. godine iznosi 33 odsto u odnosu na stanje od pre tridesetak godina.Ministarka je na konferenciji o klimatskim promenama, u Beogradu, najavila da će, u skladu sa Zelenom agendom Evropske unije za Zapadni Balkan, biti pokrenute nove inicijative koje će biti usmerene na prelazak na cirkularnu ekonomiju u javnom i privatnom sektoru."Period od 2016. do 2020. je najtopliji ikad zabeležen. Intenzitet i učestalost ekstremnih vremenskih uslova su povećani, globalno i u Srbiji, negativno utičući na proizvodnju hrane i energije, na biodiverzitet, dostupnost pijaće vode, uništavajući domove i infrastrukturu i ugrožavajući ljudske živote", kazala je Vujović.Razgovori o klimatskim promenama organizovani su uoči Globalnog klimatskog saveta COP26 koji će biti održan od 31. oktobra do 12. novembra u Glazgovu. Lideri 197 zemalja, medju kojima je i Srbija, sastaće se da predstave svoje planove i konkretne aktivnosti kako bi se sprečilo dalje globalno zagrevanje.Stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Fransin Pikap je rekla da ta organizacija pomaže Vladi Srbije, lokalnim samoupravama i privredi da na vreme preduzmu ...
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vujović: "Spremni smo na povećanje klimatske ambicije"; "Potpuno smo posvećeni" FOTO

Izvor: B92, 22.Sep.2021

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović učestvovala je danas na konferenciji "Razgovor o klimatskim promenama".

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.