Vučić u Davosu: Nema nesigurnosti zbog izbora, biće investicija

Izvor: Studio B, 21.Jan.2016, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić u Davosu: Nema nesigurnosti zbog izbora, biće investicija

Premijer Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas svojim sagovornicima na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu čvrsta uveravanja da će Srbija, bez obzira na raspisivanje izbora, ostati stabilna i na istom, reformskom putu.

"Svi sa kojima sam razgovarao rekli su samo jednu stvar - da im je važno da Srbija ostane stabilna. I oni su potpuno uvereni u to", rekao je Vučić novinarima.

Kako je istakao, učesnici foruma sa kojima je razgovarao tražili su garancije da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Srbija nastaviti sigurnim čvrstim putem u reforme, kao i da žele da Srbija bude stabilna, kao što je sada.

"Svaku vrstu uveravanja za to su i dobili i mislim da ne osećaju apsolutno nikakvu nesigurnost po tom pitanju. Nama je od 18. februara do 1. marta u toku četvrta revizija sa MMF-om i ako i to prođemo, potpuno je besmisleno da posle toga bilo ko to prekine", rekao je Vučić novinarima.

On je istakao i da nema nikakvih sumnji da će u Srbiji biti novih investicija, podsetvši na podatak da je prošle godine, kada nije bilo većih privatizacija (Telekom, Aerodrom...) bilo milijardu i 600 milona evra investicija.

"Da bismo mogli dobro da živimo, nama je potrebno da to bude u kontinuitetu preko dve milijarde i zato su nam ovakve zemlje koje se šire, koje imaju odlične ekonomije, kao što je Švedska veoma važne", zaključio je Vučić.

 

Vučić sa premijerom Švedske o ekonomskoj saradnji 

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, sa premijerom Švedske Stefanom Lovenom o ekonomskim odnosima dve zemlje i izbegličkoj krizi, saopštila je Vlada Srbije.

Vučić je kazao da se očekuje dolazak odredjenog broja švedskih kompanija, a da Tetrapak i ABB peć posluju u Srbiji i da će Srbija raditi na poboljšanju poslovnog ambijenta i privlačenju stranih investicija.

"Kompanija Ikea do kraja godine počinje izgradnju prvih objekata, što je investicija vredna oko 300 miliona evra. Ulaganja i poslovanje skandinavskih kompanija u Srbiji predstavljaju znak da smo ekonomski sigurna zemlja. To je dobar signal drugim investitorima", rekao je Vučić, a navodi se u sapštenju.

On je dodao da u 2016. godini očekuje da Loven poseti Srbiju.

Kako je najavljeno, Vučić će se danas sastati i sa predstavnicima kompanija Mekenzi, Tarket i Goldman Saks, kao i sa predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj Sumom Čakrabartijem.

On će danas u Davosu prisustvovati i okupljanju lidera i diskusiji na temu "Kako odgovoriti na humanitarnu krizu", navodi se u saopštenju.

 

EU mora nešto preduzeti u vezi sa izbeglicama

Srbija ima sve pod kontrolom kad je reč o izbegličkoj krizi, tvrdi premijer Aleksandar Vučić, a Evropskoj uniji poručuje da mora nešto preduzeti, jer će u protivnom idućeg leta u Evropu doći još veći broj izbeglica nego 2015.

"Ako Evropska unija bude od nas zatražila da ne primati ekonomske izbeglice mi ćemo tako postupiti", rekao je Vučić za najtiražniji švajcarski dnevnik "Blik".

Sada u proseku dnevno u Srbiju dođe više od 1.600 izbeglica, a od marta će ih biti i 5.000 svakog dana, naveo je Vučić, primetivši da su na početku izbegličkog talasa 73 odsto bili Sirijci, a danas ih je tek 37 procenata, dok je istovremeno sve više Marokanaca i Alžiraca.

"Prethodno su to bile porodice, a sada većinom mladi muškarci. Porodice sa decom viđamo sada veoma retko", dodao je Vučić, koji učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

On je podsetio da je Srbija jedina zemlja u kojoj na izbeglice nije bačen suzavac, da niko od njih povređen, te da se država odnosila veoma humano prema svima.

"Mi ćemo ostati humani, a Evropskoj uniji poručujem jasno: 'morate nešto učiniti', kazao je Vučić najtiražnijem švajcarskom dnevniku.

"Srbija ima problem pod kontrolom. Teže je zemljama poput Nemačke, Austrije ili Švedska", naglasio je on.

Na konstataciju da mnogi optužuju nemačku kancelarku Angelu Merkel zbog postupanja u izbegličkoj krizi a upitan konkretno da li je on među njenim kritičarima, Vučić je rekao da "bez Merkelove ne bismo imali mir i stabilnost na zapadnom Balkanu, te da zahvaljujući njoj danas možemo sami da se brinemo o sebi".

"Merkelova čini najbolje što može i ophodi se prema ljudima humano. Uvek je lako kritikovati. Šta su izbeglice učinile onima koji kritikuju Merkelovu", upitao je premijer.

Kad je reč o obećanju da Srbija neće podizati ograde, Vučić je rekao da se naša zemlja toga pridržava, konstatovao da "nismo postavili niti jednu ciglu na našoj granici" i poručio da smo spremni da pomognemo Grčkoj ili Makedoniji.

Ponovio je da Srbija želi u EU, dodao da je jasno da će sa njim kao šefom vlade srpska privreda nastaviti snažno da raste i zaključio da je "naš cilj da budemo među 35 privredno najnažnijih zemalja sveta".

 

Vučić sa šefom austrijske diplomatije u Davosu o izbeglicama

Premijer Srbije Aleksandar Vučić se danas na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu susreo sa ministrom spoljnih poslova Austrije Sebastijanom Kurcom, objavljeno je na Tviter nalogu premijera.

Vučić je na Tviteru napisao da je sa Kurcom razgovarao o izbegličkoj krizi i putu Srbije ka Evropskoj uniji.

Srpski premijer je takođe objavio dve fotografije sa šefom austrijske diplomatije.

Premijer Vučić sastaće se danas, drugog dana boravka na Forumu u Davosu, i sa predstavnicima kompanija Mekinzi, Tarket i Goldman Saks, kao i sa predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj Sumom Čakrabartijem.

Vučić u Davosu sa šefom italijanske diplomatije 

Premijer Srbije Aleksandar Vučić danas se na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu sreo sa ministrom inostranih poslova Italije Paolom Đentilonijem, objavljeno je na Tviter nalogu premijera.

Vučić je na Tviteru napisao da je sa Đentilonijem razgovarao o migrantskoj krizi i da se šefu italijanske diplomatije zahvalio na podršci koju daje Srbiji na putu ka Evropskoj uniji.

Srpski premijer je objavio i dve fotografije sa šefom diplomatije Italije.

Premijer Vučić sastaće se danas, drugog dana boravka na Forumu u Davosu, i sa predstavnicima kompanija Mekinzi, Tarket i Goldman Saks, kao i sa predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj Sumom Čakrabartijem.

Srpski premijer u toku popodneva prisustvuje i okupljanju lidera i diskusiji na temu "Kako odgovoriti na humanitarnu krizu".

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Nemamo problem s izbeglicama, EU mora nešto preduzeti

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Jan.2016

Srbija ima sve pod kontrolom kad je reč o izbegličkoj krizi, tvrdi premijer Aleksandar Vučić, a Evropskoj uniji poručuje da mora nešto preduzeti, jer će u protivnom idućeg leta u Evropu doći još veći broj izbeglica nego 2015..."Ako Evropska unija bude od nas zatražila da ne primati ekonomske...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.