Vučić ODBIO susret sa Tačijem!

Izvor: Mondo, 07.Sep.2018, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić ODBIO susret sa Tačijem!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Briselu se sastao visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, ali do nastavka dijaloga sa predstavnicima Prištine danas neće doći.

Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Posle sastanka predsednika Vučića i Mogerini trebalo je da usledi trilateralni susret, uz učešće i  predsednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija, ali to se neće dogoditi, javlja Tanjug.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
Predsednik Srbije posle situacije koja je nastala i pretnji iz Prištine koje su mu upućene ne želi da razgovara s predstavnicima Prištine, odnosno sa Hašimom Tačijem.

Vučić neće danas u Briselu razgovarati s Tačijem, a pitanje je da li će se i kada nastaviti razgovori s Prištinom.

To je novinarima u Briselu rekao direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, nakon razgovora Vučića sa Federikom Mogerini.

Predsednik se na to odlučio zbog, kaže Đurić, svih prevara, pretnji i laži kosovskih Albanaca.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je prethodno da je odluka da predsednik ide u Brisel na razgovore doneta jer Srbija ne želi da je neko proglaši krivom za neuspeh pregovora.

Sinoć je, kako kaže, predsednik Vučić imao sastanak sa najbližim saradnicima, na kome je bila i premijerka i direktor BIA i, doneli su odluku da ide na pregovore u Brisel.

On je naglasio da je danas svima jasno da Beograd i Priština nisu ni blizu dogovora, već da su pozicije dve strane na ogromnoj udaljenosti.

Komunikacuija sa Kforom i KPS-om je prekinuta, jer se ponašaju, kako kaže, neodgovorno.

"Ne želimo da dajemo legitimitet, iako smo svi učinili sve da komuniciramo i kordiniramo kada je ova poseta u pitanju. Komunikacija je prekinuta kada smo videli da nema odgovornosti sa druge strane", rekao je Stefanović za Tv Prva.

Da li će predsednik ići na KiM, odluka će, kako kaže, biti doneta kada se on vrati iz Brisela.

"Ono što mogu da garantujem je da, ako predsednik odluči da ide na KiM, njega tamo niko neće hapsiti, jer dobro poznajem Vučića i ljude koji će biti sa njim. Mogu da garantujem da Vučića na KiM niko neće hapsiti", zaključio je on.

Planom je bio predviđen i radni ručak.

Mogerini se sa Tačijem sastala u 9.30 časova.

Predsednik Vučić trebalo bi da poseti Kosovo 8. i 9. septembra, ali je njegov odlazak doveden u pitanje posle pretnji koje su mu upućene iz Prištine, a izneo ih je predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji.

Veselji je rekao da Priština namerava da spreči Vučića da poseti Gazivode.

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji izjavio je da može da se dogodi da predsedniku Srbije bude zabranjen ulazak na Kosovo i da ako se ogluši o tu odluku "može da prođe kao Marko Đurić", koji je na Kosovu hapšen i zlostavljan.

Nakon takvih poruka iz Prištine predsednik Vučić naredio je vojsci i zatražio od policije i BIA, da prekinu komunikaciju s kosovskom policijom, Kforom i bilo kojim albanskim i međunarodnim predstavnicima koji deluju na teritoriji AP Kosovo.

Da li će Vučić ići na Kosovo još je neizvesno, a odluka se očekuje večeras.

Vučić izdao naredbu! Odluka o Kosovu večeras

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.