Izvor: RTS, 14.Maj.2021, 11:24

Vučić sa Pahorom: Visok nivo saradnje, Srbija za poštovanje granica utvrđenih odlukom UN

Slovenija od jula predsedava EU i za nas je važna podrška Slovenije na našem evropskom putu, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle razgovora sa slovenačkim kolegom. Borut Pahor izjasnio se za geopolitički pristup EU u procesu proširenja i brzi prijem zemalja Zapadnog Balkana.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se s predsednikom Slovenije Borutom Pahorom, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji boravi u zvaničnoj poseti Beogradu.

Osim odvojenog razgovora dva predsednika, Vučić i Pahor na sastancima i sa članovima delegacija dveju zemalja. Glavna tema razgovara: Samit Brdo-Brioni, koji se održava u ponedeljak.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na sastanku sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom potvrđen visok nivo bilateralnih odnosa, te istakao da je i slovenačkom kolegi preneo pozicije Srbije po pitanju KiM, te stav da se to pitanje mora rešiti kompromisom, kroz dijalog, jer zamrznuti konflikt nikada nije dobro rešenje, što se i danas veoma dobro vidi na primerima eskalacije takvih konflikata.
Vučić je novinarima posle sastanka rekao da su ključna tema razgovora bili regionalni procesi, pre svega predstojeći Samit Brdo-Brioni, te da su pored regionalnih pitanja, razgovarali i o evropskim integracijama Srbije i o bilateralnim odnosima.
"Slovenija od jula predsedava EU i za nas je važna podrška Slovenije na našem evropskom putu", rekao je Vučić.
On je naveo da se najviše razgovaralo o regionalnim pitanjima, te da je Pahora upoznao sa pozicijama i stavovima Srbije o KiM i celom regionu.
"Verujem da je naša pozicija zasnovana na poštovanju principa međunarodnog prava, na čvrstim pravnim temeljima. Naša pozicija nije laka, jasno je da o KiM imamo stavove drugačije od 22 države članice", rekao je Vučić.
Poručio je da se Srbija zalaže i želi da vodi dijalog sa Prištinom, pod okriljem Brisela.
"Bili smo spremni u maju, u junu, uvek smo spremni, jer zamrznuti konflikt nije dobar. Vidite kako se završi, na svakih pet godina neko ga odmrzne. To nama ne treba, da ostavimo konflikt budućim generacijama, već da napravimo nekakav kompromis", rekao je Vučić.
To je, istakao je, politika Srbije.
"A da li ćemo uspeti, ne mogu da garantujem, jer je za tango potrebno dvoje. Videćemo šta misli druga strana i da li su spremni za dijalog", rekao je Vučić.
Predsednik je naveo i da je za Srbiju uvek važna uloga Slovenije u regionu Zapadnog Balkana i da smo se rado odazivali pozivima na Samit.
"Za nas je od ključnog značaja očuvanje mira i stabilnosti, Srbija ima ne samo dobar, već u evropskim okvirima odličan ekonomski napredak, visoku stopu rasta i od presudnog je značaja da se posvetimo ekonomskim i reformama u oblasti vladavine prava", rekao je Vučić.
Dodao je i da se očekuje šesta zajednička sednica dve vlade.
"Imamo dobre razgovore i dijalog o položaju Slovenaca u Srbiji i Srba u Sloveniji. Verujem da ćemo nastaviti dijalog", rekao je Vučić.
Srbija insistira da se poštuju granice utvrđene odlukom UNSrbija podržava isključivo princip nepromenljivosti granica u skladu sa odlukom Ujedinjenih nacija i sve drugo razumemo kao nametanje nečije volje, poručio je predsednik Aleksandar Vučić.
Vučić je to rekao povodom novinarskog pitanje predsedniku Slovenije Borutu Pahoru da precizira šta je mislio kada je juče u Prištini rekao da se zalaže na nepromenljivost granica na Zapadnom Balkanu.
Reč je, rekao je Vučić, o najtežem pitanju posebno za one države koje su priznale kosovsku nezavisnost, i dodao da je o tome otvoreno razgovarao sa Pahorom.
"Neću ništa da sakrijem od onog što sam rekao. Mi imamo drugačiji pogled u odnosu na kosovsku nezavisnost. Kada čujem da nema promene granica kako kaže Pahor bez sukoba, saglasan sam, i to treba da bude jasno onima koji su proizvodili sukobe i hteli da menjaju granice Srbije", poručio je Vučić.
Srbija, istakao je, insistira da se poštuju granice zemalja utvrđene odlukom Ujedinjenih nacija i da je stav Srbije da se granice ne menjaju i da je to slučaj bio oduvek i sada.
"Ako je i sada tako, onda to Srbija podržava", istakao je on i dodao da ga, međutim, plaši da je na delu nešto što ima veze sa "brutalnim licemerjem zapadnih sila koje nemaju principe ili imaju principe po potrebi".
Vučić je upitao kada su zapadne sile počele da primenjuju taj princip o nepromenljivosti granica: '90. ili '91. ili kasnije 2021, pošto su, kako je naveo, tada menjali granice države Srbije. 
"Srbija na evropskom putu, podržava zdušno ceo region"Predsednik Vučić istakao je da se Srbija nalazi na evropskom putu i podržava sve druge zdušno i snažno na tom putu, te da nema ništa protiv celovitog pristupa u procesu proširenja Unije.

Vučić je rekao da Srbija snažno podržava otvaranje pristupnih pregovora i davanje kandidature Albaniji i Severnoj Makedoniji, te da nikada nije imala ništa protiv, već je podržavala davanje vizne liberalizacije Prištini, kao i što podržava evropski put Crne Gore, Bosne i Hercegovine.
"Smatramo da je važno da svi zajedno brinemo o celom regionu, jer živimo zajedno u ovom regionu, jedni pored drugih. Nemamo ništa protiv celovitog pristupa. Naravno, uvek ćete imati pristup na osnovu napretka, ali nemamo ništa protiv da postoji značajniji geopolitički pristup prema Zapadnom Balkanu", rekao je Vučić.
Na pitanje o odnosu prema EU, imajući u vidu da Srbija koristi kineske i ruske vakcine u borbi protiv pandemije, Vučić je kazao da ne postoje idealni odnosi, ali da je Srbija na evropskom putu, jer smatra da je on najbolji za našu zemlju.
Podsetio je da je Srbija najpre dobila Fajzerove vakcine, jer je sa Fajzerom napravljem prvi ugovor.
Tek potom, dodaje, stigle su kineske vakcine, koje smo dobili u najvećim količinama, a onda u približnom broju Astra-Zenekine i ruske sputnjik V. 
Pahor za geopolitički pristup i brzi prijem Balkana u EUPredsednik Slovenije Borut Pahor izjasnio se za geopolitički pristup EU u procesu proširenja i brzi prijem zemalja Zapadnog Balkana, jer samo to, kako je rekao, može osigurati mir, bezbednost i stabilnost.
Pahor je, na konferenciji za štampu posle susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ukazao da postoje aktuelno dve vrste zabrinjavajućeg umora – na jednoj strani umor od proširenja u EU, a na drugoj u mnogim zemljama Zapadnog Balkana u sprovođenju reformi i padu poverenja u evropsku perspektivu.
"To nije u interesu EU ni građana na Zapadnom Balkanu. Sa svežom strategijom koja bi istakla geopolitički pristup proširenja želimo da upozorimo Brisel da samo brzim ulaskom svih zemalja regiona može da se zadrže mir, bezbednost, stabilnost", podvukao je Pahor.
Rekao je da će, naravno, neki problemi ostati, ali smatra da će biti jednostavnije da se reše nakon ulaska u EU.
Pahor je rekao da bi neka pitanja, koja su osetljiva, bilateralna, mogla lakše da se reše ili bi postala nebitna, zajedničkim pristupanjem Uniji.
Izrazio je nadu da će Brisel razumeti poruku Slovenije, koja početkom iduće godine predsedava Uniji.
"Ako pogledate kartu Evrope, vidite da je Zapadni Balkan okružen zemljama EU. Ako pogledate apsorpcijsku sposobnost, radi se samo o oko 10 miliona ljudi, što nije veliki izazov i problem za EU, kao što bi bio sa Turskom", naglasio je Pahor.
Glavni razlog posete – priprema za samitPredsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je da je proširenje EU na zemlje Zapadnog Balkana geopolitička nužnost i da bi taj proces trebalo ubrzati, kao i da očekuje da sa predstojećeg samita za lidere Zapadnog Balkana u okviru inicijative Brdo-Brioni u Sloveniji u ponedeljak ta jedinstvena poruka bude poslata u Brisel.
Pahor je rekao da je glavni razlog njegove posete Srbiji kao i zemljama u regionu priprema za taj samit i izrazio zadovoljstvo, kako je rekao, veoma iskrenim i prijateljskim razgovorima sa prijeteljem Vučićem.
Kaže da je Slovenija jedan od inicijatora te inicijative i da je hteo da vidi da li su lideri u ovom delu Evrope sposobni za neku novu "svežu strategiju proširenja EU", kako taj proces ne bi zastao.
Pahor je istakao da to treba da podstakne i proces reformi u ovom delu Evrope, kako bi što pre došlo do proširenja.
"Pogotovo sam želeo sa svima, kao i sa Vučićem, da se posavetujem o toj delikatnoj temi odnosno o osnovnoj zamisli koja provejava iz nacrta zaključaka te konferencije – da je proširenje EU na Zapadni Balkan geopolitička nužnosti i da proširenje mora da se odvija brže", naveo je Pahor.
Predsednik Slovenije dodaje da je treća bitna stvar i novost u dokumentima u inicijativi Brdo-Brioni da EU mora da ima pred očima ceo prostor Zapadnog Balkana i da bi bilo sjajno kada bi više ili manje istovremeno sve zemlje tog prostora ušle u EU.

Kaže da je razumeo tokom savetovanja sa liderima da bi za neke države koji su već na putu u EU, a pogotovo za Srbiju, to moglo da predstavlja neki problem.
"Ako sam te, Vučiću, dobro razumeo, mislim da se slažemo da samo takav pristup omogućava mir i stabilnost, što je u interesu svih, bez obzira na razlike između nas", poručio je Pahor predsedniku Srbije komentarišući njegovu prethodnu izjavu da Srbija nema ništa protiv nema ništa protiv celovitog pristupa u procesu proširenja Unije.
"Ako uspemo da budemo jedinstveni u ponedeljak i pošaljemo tu poruku u Brisel, to će biti dodatna vrednost", dodao je Pahor.
Sveža deklaracija Dodaje da će to biti prvi susret posle godinu i po dana i da će sa zajedničkog samita u Brisel otići jedna sveža deklaracija koja, kako očekuje "budi nadu da će nadahnuti ubrzano proširenje EU s jedne strane, a s druge podstaći države da ubrzaju reforme i usklađivanje svog pravnog poretaka sa evropskim".
Posebno je zahvalio Vučiću za, kako je rekao, njegove savete i upozorenja koje je danas čuo.
"Mi smo sada vođe i imamo odgovornost za mir i bezbenost na bilateralnom nivou", kazao je on i dodao da Srbija i Slovenija imaju odlične odnose i da je perspektiva i za ostale zemlje u regionu da imaju tako dobre bilateralne odnose, u ovom komplikovanom delu jugoistočne Evrope.
Treba da krenemo putem postepenog pomiranje i reformi, jer jedino tako možemo da očekujemo brže proširenje EU, poručio je Pahor.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Pahor u Srbiji: Države Zapadnog Balkana da zajedno uđu u EU

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Maj.2021

Zaključak samita Brdo-Brioni na Brdu Kod Kranja 17. maja u Sloveniji trebalo bi da bude deklaracija kojom se Briselu šalje poruka da bi države zapadnog Balkana trebalo zajedno da uđu u Evropsku uniju, jer je to najbolje rešenje za njih i EU, izjavio je u Beogradu predsednik Slovenije Borut Pahor. Nakon...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.