Vučić sa Godfrijem: I zemlje kandidati za EU mogu da osete zamor

Izvor: VOA, 29.Apr.2021, 13:22

Vučić sa Godfrijem: I zemlje kandidati za EU mogu da osete zamor

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom SAD u Srbiji Entonijem Godfrijem sa kojim je razgovarao o nastavku sprovođenja Vašingtonskog sporazuma, evropskim integracijama i bilateralnoj saradnji u kontekstu obeležavanja 140. godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD, saopšteno je iz kabineta predsednika. Vučić je poručio da je dogovor iz Vašingtona, koji je Srbija potpisala sa administracijom bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, korak u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, kao i da je Srbija  "uvek spremna za otvoren dijalog sa Prištinom". Predsednik Srbije je zahvlio na kontinuiranoj podršci Vašingtona na putu Srbije u EU, koji je jedan od spoljnopoliitčkih ciljeva. "SAD bi mogle da sugerišu svojim evropskim partnerima da je napredak Zapadnog Balkana u oblasti evrointegracija neophodan, pre svega zbog mogućnosti da i same zemlje kandidati u određenom trenutku osete zamor od konstantnog odsustva napretka. Reforma naših društava jeste sama po sebi cilj, ali ishod mora biti izvestan i jasan". Predsednik Srbije je kazao da je jačanje saradnje sa Amerikom jedan od spoljnopolitičkih prioriteta za Srbiju i da bi "češće posete na visokom nivou potvrdile takvu opredeljenost dveju zemalja". Vučić je rekao da se nada da bi predsednik SAD Džo Bajden mogao da poseti Srbiju. U saopštenju se navodi da su se dvojica sagovornika saglasila da je potrebno više projekata od obostranog interesa i naglasili koliko je značajno angažovanje kancelarije Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Beogradu.  
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Đurić sa Amandom Slout o bilaterali i dijalogu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Apr.2021

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić razgovarao je sa Amandom Slout, glavnim direktorom za Evropu u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD, o bilateralnoj saradnji i dijalogu Beograda i Prištine...Povodom prvih sto dana administracije predsednika Džozefa Bajdena, ambasador Đurić preneo je Amandi Slout...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.