Vučić pozvan u Brisel

Izvor: B92, 11.Maj.2021, 13:24

Vučić pozvan u Brisel

Brisel -- Visoki predstavnik EU Žozep Borelj će u utorak na večeri u Briselu sa vođama sa Zapadnog Balkana razmotriti "ukupnu političku situaciju u regionu".

Na sastanak je pozvan i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekli su agenciji Beta u Briselu obavešteni izvori EU.

Borelj je juče, posle temeljite rasprave šefova diplomatija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU o odnosima sa Zapadnim Balkanom, najavio dolazak lidera iz regiona na večeru u Briselu i predočio da je "Zapadni Balkan veliki geopolitički problem".

Izvori u Briselu su naveli da je, govoreći o susretu s vođama regiona, visoki predstavnik EU ukazao na to da se veze Unije i Zapadnog Balkana ne odnose samo na proces pristupanja u EU.

"Pristupanje u članstvo je deo situacije, deo problema i deo rešenja, ali postoje drugi problemi vezani za Zapadni Balkan, šire od regiona, sa tog područja i van njega, nezavisno od pristupnog postupka", objasnio je Borelj.

"Mi moramo gledati na Zapadni Balkan i u geopolitičkoj perspektivi", primetio je visoki predstavnik EU i dodao, "mi ćemo to iduće nedelje i učiniti s liderima sa Zapadnog Balkana".

"Rekao sam ministrima: 'Vidite, dogovorili smo se o načelima, o osnovi, a nadam se da ćete sad pripremiti konkretne predloge da bismo mogli da napredujemo' ", preneo je Borelj.

Zaključio je rečima: "Nećemo ponovo stajati dve godine bez stavljanja Zapadnog Balkana na dnevni red, štaviše ni dva meseca".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.