Vučić ponovo odgovorio Kamberiju: Sakrili biste albanske zločine, a od mene biste napravili zločinca

Izvor: B92, 22.Jun.2021, 14:17

Vučić ponovo odgovorio Kamberiju: "Sakrili biste albanske zločine, a od mene biste napravili zločinca"

Beograd -- Šaip Kamberi je rekao da budućnost vidi u saradnji sa Srbijom, ali i da pregovarački tim treba da zna da razgovara sa ljudima čiju decu su ubijale srpske snage.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je odgovorio na njegovo izlaganje i rekao da ne može da poveruje u to da Kamberi ne želi da prizna albanske zločine, a da samo govori o srpskim.

"Kao pripadnik albanskog naroda ja vidim perspektivu u EU, ali i u normalizaciji oodnosa sa Srbijom. Formula >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << suživota balkanskih naroda jeste razumevanje, sve drugo vodilo je u krvave sukobe. Smatram da je briselski dijalog jedini mehanizam za normalizaciju odnosa, iako smatram da Brisel ne pokazuje dovoljno interesovanje za to pitanje", rekao je Kamberi.

"Jezik mržnje i recikliranje termina iz devedesetih godina nema mesto u dijalogu. Shvatam da Srbija zastupa svoje interese, ali Srbija mora da shvati da pregovarate sa ljudima čiju su decu ubijali srpski Škorpioni. Danas se mora shvatiti da je nezavisnost Kosova rezultat dešavanja od raspada Jugoslavije", rekao je Kamberi.

"Srpska javnost mora znati da su izvršena ubistva albanskog stanovništva, srpske snage su vršile rasprostranjene i organizovane napade na Albance", rekao je Kamberi.

"Treba napomenuti da svakodnevno satanizovanje i vređanje Albanaca i Kosova, ne ide u prilog dijalogu. Deklaracija o nezavisnosti nije prekršila Rezoluciju. Vi ste se, predsedniče, distancirali od Vuka Jeremića i njegovih tadašnjih odluka u pregovorima, a mislim da je potrebno da se distancirate i od politike Slobodana Miloševića. Danas Srbija ima probleme sa susedima, sa Crnom Gorom, Hrvatskom, a odnosi sa Albanijom zavisiće od odnosa prema Kosovu", rekao je Kamberi.

Kamberi je tvrdio da Srbija sistemski radi na marginalizaciji albanskih manjina i to je izneo kao zamerku.

Vučić odgovorio: Sakrili biste svaki zločin Albanaca

Vučić je rekao da treba biti fer i priznati da nisu samo Srbi činili zločine i da na to ne može da pristane.

"Uvek ste kucali na otvorena vrata. Slušao sam vas 20 minuta i mogli ste da čujete da mi Srbi nismo ni sveci ni anđeli. Zar Albanci nisu činili zločine, nikada vas nisam čuo da o tome pičate. Teško mi je da u tu priču poverujem", rekao je Vučić.

"Pomenuli ste da će doći Saranda Bogujevci, može da dođe. Ona je žena koja je prošla kroz pakao života. Ali ona je primljena 2013. godine u Beograd da priča o strašnom zločinu nad njenom porodicom. A imam kontrapitanje za vas, gospodine Kamberi, a to su onih 10 lokacija", upitao je Vučić.

Vučić je naglasio i da na pitanje o slučaju Sarande Bogujevci odgovara zločinom nad porodicom Šutaković.

"Ja vas pitam ko će da priča o zločinu nad porodicom Šutaković, gde su troje dece ubijeni, zločinački i zajedno sa ocem i majkom pokopani tako da nikada ne budu pronađeni. Oni ne mogu da dođu u Prištinu da vam govore, jer nisu preživeli, ali se vi njih niste setili. Razlika između nas je i što se ja setim i Sarande Bogujevci i Šutakovića. Ali ne razumem vas da držite nama pridike, a sakrili biste svaki zločin samo zato što ga je počinio neki Albanac", rekao je Vučić.

"Kad ste od nas čuli nešto loše o Albancima? Ja ne mislim da smo u bilo čemu bolji od Albanaca", rekao je Vučić.

"Nije taj koji vam je diktirao taj tekst želeo mir. I nije mu bilo do mira. Ali Srbija jeste za mir i zbog toga neću da se izvinjavam nikome. Ni Kurtiju, ni nikome ko dolazi iz Prištine", poručio je Vučić.

"Srbija da bude umorna od Kosova neće nikad. Srbija može da bude umorna od pogrešnih dela, od bahate i osione politike, ali Srbija nikada neće biti umorna ni od svog naroda na Kosovu i Metohiji ni od Kosova i Metohije. Ako vam se učinilo da smo umorni, moj odgovor je d avam se samo učinili. Ali to pokazuje da smo pogrešili i da snimo pokazali dovoljno entuzijazma da zaštitimo naš narod na KiM i radićemo zato još bolje", zaključio je Vučić.

Kamberi ponovo izneo neslaganje; Vučić: Hoće da naprave od mene zločinca

"Rekli ste da mi neko diktira govore, dakle i vi mislte stereotipno o Albancima. Pa kako vi mene ovde doživljavate ovde u Beogradu? Razlika između nas je da ste vi u periodu kada su ti zločini počinjeni bili ministar, ja nisam“, rekao je Kamberi.

Vučić je odgovorio i rekao da mu je poznato da žele da ga predstave zločincem što on nikada nije bio.

"Razumeo sam – ovim je hteo da kaže da sam zločinac. Znaju oni da nisam učestovao u događajima tog tipa na KiM. Što ne kažete ljudima koliko realno ima Albanaca da živi u Medveđi, koliko ste Srba izbacili... sad ću da vam pokažem koji sam grafit ja video, ovo je grafit "Isus mrzi Srbe". Imate li da mi pokažete ovakve grafite na bilo kojo jod džamija gde žive Srbi", rekao je Vučić.

"Znam vas ja ne od juče, ne od prekjuče i znam ja dobro šta vi hoćete. Vas samo zanimaju fotelje. Kad nam na vašem primeru pokažete da poštujete Srbe i Srbiju, dobićete i vi naše poštovanje", odgovorio je Vučić.

Usledio je odgovor Kamberija.

"Nikada ne bih bio ministar u jednoj autoritarnoj vladi", rekao je Kamberi.

"Naročito sam srećan što možete ovako da govorite. I žao mi je što niste spremni da pohvalite moj demokratski potencijal, ali jeste u stanju da pohvalite Vuka Jeremića", odgovorio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.