Vučić i Mišel: Balkan treba da ostane na vrhu prioriteta EU

Izvor: N1 televizija, 24.Apr.2018, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i Mišel: Balkan treba da ostane na vrhu prioriteta EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Belgije Šarl Mišel ocenili su u Beogradu da Zapadni Balkan treba da ostane među prioritetima politike Evropske unije.

Vučić i Mišel ukazali su na zajedničkoj konferenciji za štampu na važnost postizanja rešenja o pitanju Kosova, navodeći da je za kompromis potrebno suštinsko razumevanje svih straha.

Srpski predsednik je naveo da je na sastanku bilo reći o sitaciji u regionu, bilateralnoj saradnji i evropskim >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << integracijama, ali da je najvažnija tema bila postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa s Prištinom, dodajući da je to glavna prepreka na putu Srbije ka EU.

Kako je naveo, Srbija je spremna da razgovara o teškim rešenjima i postizanju kompromisa, ali da su za kompromis potrebne obe strane.

Govoreći o pitanju Kosova, Vučić je ocenio da je to pitanje "naše budućnosti".

Predsednik Srbije zahvalio je belgijskom premijeru na spremnosti da sasluša stavove Srbije i dodao da je Mišel izneo "neka nova rešenja" o kojima će biti reči u budućnosti.

"Ne mogu da kažem nešto više o tim predlozima, dok to ne bude deo politike EU i dok neki drugi faktori ne budu s tim predlozima saglasni", kazao je on.

Mišel je rekao da je on jedan od lidera EU koji se zalaže da Zapadni Balkan ostane visoko među prioritetima EU, navodeći da je EU raskrsnica i da je važno jačati saradnju i prosperitet.

On je naveo da smatra da je Srbija ključni činilac u regionu i izuzetno važna zemlja za Evropu i budućnost EU.

Govoreći o reformama koje Srbija mora da sprovede kako bi ušla u EU, uključujući vladavinu prava i slobodu medija, belgijski premijer je dodao da EU nije puki projekat koji se bazira na ugovorima, već na društvenim vrednostima.

Vučić je rekao da je želja Srbije da problem Kosova reši kao što se obračunala sa bankrotstvom, smanjila javni dug i nezaposlenost, a da će ukoliko budemo imali hrabrosti i odmerenosti, imati šansu da rešimo i problem Kosova, izjavio je Vučić.

On je poručio da će dati sve od sebe da do tog rešenja dođe i da ljudi u Srbiji ne treba da očekuju da ono bude maksimalističko, nego rezultat kompromisa prihvatljivog za obe strane.

Govoreći o platformi za Kosovo koju je predložio predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji, Vučić je rekao:

"Ako je to platforma Prištine, ne znam uopšte o čemu žele da razgovaraju. Ta platforma znači - mi imamo sve, sve je u našim rukama, ako Srbija hoće da nas prizna, onda je u redu, a ako neće, onda je Srbija kriva za sve".

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Vučić i Mišel: Zapadni Balkan treba da ostane na vrhu prioriteta EU

Izvor: Beta Video, 24.Apr.2018

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa premijerom Belgije Šarlom Mišelom ocenili su danas u Beogradu da Zapadni Balkan treba da ostane medju prioritetima politike Evropske unije. Vučić i Mišel ukazali su na zajedničkoj konferenciji za štampu na važnost postizanja rešenja...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.