Vučić i Mekalister o evrointegracijama, regionalnoj stabilnosti...

Izvor: Studio B, 20.Jul.2015, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i Mekalister o evrointegracijama, regionalnoj stabilnosti...

Predsednik Vlade Aleksandar Vučić i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister razgovarali su o evrointegracijama, regionalnoj stabilnosti, mogućnosti održavanja referenduma u Republici Srpskoj i sastanku sa članovima Predsedništva BiH.

Kako je saopšteno iz premijerovog kabineta, tokom susreta bilo je reči i o otvaranju prvih poglavlja, problemima oko formiranja Zajednice srpskih opština u pregovorima sa Prištinom, kao i rešavanju problema migranata koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << postaju evropsko pitanje broj jedan.

Premijer Vučić obavestio je izvestioca Mekalistera o ekonomskim reformama koje je sprovela Vlada Srbije i prvim rezultatima fiskalne konsolidacije.

Izvestilac Mekalister istakao je značaj nastavka dijaloga sa Prištinom i naglasio da je stabilnost regiona važna, kako za ekonomski napredak regiona tako i za proces evropskih integracija budućih članica EU, navedeno je u saopštenju.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Dejvid Mekalister rekao ranije za "Politiku" je da se lično nada da će prvo poglavlje u pregovorima s EU uskoro biti otvoreno, ocenivši da bi poglavle 35, kao i 23 i 24, trebalo da se otvore u ranoj fazi. Mekalister je rekao da će Evropska komisija podneti predlog Savetu, koji jednoglasno odlučuje o otvaranju poglavlja.

"Nije moj zadatak da kao stalni izvestilac Evropskog parlamenta donosim takvu odluku. Lično se nadam da će prvo poglavlje uskoro biti otvoreno", poručio je Mekalister.

"Evropska unija prati politiku rešavanja osnovnih stvari i ostaje posvećena pregovaračkom okviru. Dakle, poglavlje 35, kao i poglavlja 23 i 24, trebalo bi da se otvore u ranoj fazi", naveo je on.

Mekalister je rekao da će pregovori sa Srbijom biti zasnovani na sopstvenim zaslugama u zemlji i da će dinamika zavisiti od napretka Beograda u ispunjavanju uslova za članstvo.

Mekalister je napomenuo da kriza u Grčkoj neće uticati na put Srbije ka Evropskoj uniji.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Makalister: Nadam se skorom otvaranju prvog poglavlja

Izvor: Vostok.rs, 20.Jul.2015

20.07.2015. -..Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Makalister rekao je da se nada da će prvo poglavlje u pregovorima s EU uskoro biti otvoreno, ocenivši da bi poglavlje 35, kao i 23 i 24, trebalo da se otvore u ranoj fazi...Dejvid Makalister, koji će se sutra u Beogradu sastati s premijerom...

Nastavak na Vostok.rs...

Evrooptimista

Izvor: Danas, 20.Jul.2015

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji u okviru koje se juče susreo i sa premijerom Aleksandrom Vučićem. Uoči dolaska u Beograd poručio je da se "lično nada" da će prvo poglavlje u pregovorima Srbije sa EU uskoro biti otvoreno...Ovaj političar,...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.