Vučić i Joksimović sa Peterom Bajerom: Srbija nastavlja evropski put

Izvor: Press, 02.Sep.2019, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i Joksimović sa Peterom Bajerom: Srbija nastavlja evropski put

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas sa poslanikom Bundestaga Peterom Bajerom, sa kojim je razgovarao o odnosima Srbije i Nemačke, ekonomskoj saradnji, situaciji u regionu i evropskim integracijama Srbije.
Foto:Blic
Bajer je istakao da nema budućnosti Evropske unije bez integracije Zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju.

- Interes Nemačke je stabilan i ekonomski jak >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << region - dodao je Bajer.
Sagovornici su konstatovali da je Nemačka jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije, kao i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu.
- Zainteresovani smo za dalje unapređenje ekonomske saradnje, kroz kontinuiran rast spoljnotrgovinske razmene i korišćenje investicionih potencijala. Ohrabruje činjenica da su nemački privrednici u Srbiji u najvećoj meri zadovoljni poslovanjem - istakao je Vučić.
 


On je dodao da u Srbiji posluje oko 400 kompanija sa nemačkim kapitalom, koje zapošljavaju približno 60.000 radnika.
- Nadamo se da će i tokom ove godine privredna saradnja biti nastavljena istim intenzitetom, kao i da će biti realizovane nove nemačke investicije u Srbiji - zaključio je predsednik Vučić.
Vučić je istakao da su bilateralni odnosi Srbije i Nemačke veoma dobri, uz obostrano nastojanje za unapređenje i dalje razvijanje odnosa.
Politički dijalog karakterišu razvijena saradnja na svim poljima i vrlo intenzivni kontakti, uključujući i česte posete na visokom i najvišem nivou.

- Veoma cenimo kontinuiranu podršku u procesu evropskih integracija Srbije i očekujemo da Nemačka nastavi da u okviru EU utiče da naši reformski napori budu adekvatno vrednovani. Vlada Srbije je u potpunosti posvećena sprovođenju srednjoročnih i dugoročnih reformi. Kao i do sada, najveće napore usmeravamo na poglavlja 23 i 24, koja su i najzahtevnija - naglasio je Vučić.
Tokom susreta, Vučić je naglasio da je Srbija u potpunosti posvećena normalizaciji odnosa sa Prištinom, u cilju postizanja kompromisnog rešenja, koje će biti prihvatljivo za obe strane.
- Očekujemo da takvo rešenje, ukoliko ga postignemo, dobije podršku Nemačke, Evropske unije i šire međunarodne zajednice - rekao je Vučić.
Joksimović sa Bajerom
Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se takođe sa Peterom Bajerom.

Razgovarali su o nastavku EI Srbije i daljoj saradnji dve države u tom procesu, rezultatima reformi koje se sprovode, situaciji u regionu i EU, bilateralnim odnosima i drugim temama.
Jadranka Joksimović istakla je da je Nemačka značajan politički, spoljno-trgovinski i važan strateški partner Srbije i takođe najveći bilateralni donator, koji je u poslednjih 15 godina izdvojio više od 1.8 milijardi evra bespovratnih sredstava za brojne razvojne projekte.
Ministarka je navela da je Srbija jasno opredeljena za nastavak procesa pristupanja i da više od polovine građana podržava EI što je potvrdilo i nedavno istraživanje javnog mnenja - pokazalo je da je 53 odsto građana za članstvo u EU, a 68 odsto za sprovođenje reformi.
Ukazala je da je njihov značaj jako bitan za razvoj društva i države, a one koje se odnose na vladavinu prava i ekonomiju izdvojila je kao naročito važne. Naglasila je da je važno da i EU i države članice u sinergiji sa kandidatima za članstvo rade na poboljšanju vidljivosti značaja međusobne saradnje.
Joksimovićeva navodi i da očekujemo da do kraja godine - do tada Finska predsedava Savetom EU, otvorimo neka od poglavlja koja budu tehnički spremna.

- Za sada imamo 4: 2 - sloboda kretanja radnika, 4 -sloboda kretanja kapitala, 14 - transport i 21 transevropske mreže, a biće ih još jer se radi i na pripremi novih. Srbija se, objasnila je ministar za evropske integracije, zalaže za regonalnu stabilnost jer je ona preduslov saradnje, razvoja i napretka.
Foto: Ministarstvo za evropske integracije Srbije / Promo
Obavestila je poslanika Bundestaga da smo spremni za nastavak dijaloga kada Priština ukine jednostranu i nelegitimnu odluku o uvođenju tarifa na robu iz Centralne Srbije, navodi se u saopštenju iz njenog kabineta.
Zalažemo se za postizanje održivog i kompromisnog rešenja koje neće značiti apsolutni dobitak za jednu i apsolutni gubitak za drugu stranu.
Bajer je ovom prilikom istakao kako smatra da bi - zbog nastavka dijaloga, Priština što pre trebalo da ukine odluku o tarifama na robu iz Centralne Srbije.
On je posebno akcentovao ulogu Srbije u obezbeđivanju regionalne stabilnosti i naglasio da se naša država potvrdila kao pouzdan partner EU.
Bajer je potvrdio je da će Srbija imati podršku Nemačke i u nastavku procesa pristupanja, a u skladu sa propisanim kriterijumima.
Konstatovao je da poseban značaj imaju reforme u segmentu vladavine prava, ali i one koje garantuju makroekonomsku stabilnost.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.