Vučić i Brnabić razgovarali sa šefom finske diplomatije

Izvor: Press, 02.Okt.2019, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i Brnabić razgovarali sa šefom finske diplomatije

Predsednik Aleksandar Vučić primio je danas ministra spoljnih poslova Republike Finske Peku Havista i izrazio zadovoljstvo zbog zajedničkog obeležavanja značajnog jubileja, 90 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dveju zemalja, o čemu svedoči i izložba u Arhivu Jugoslavije.
Foto:blic
Vučić je zahvalio ministru Havistu na podršci evropskom putu Srbije, istakavši da je kontinuirana >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << i aktivna podrška značajna, posebno imajući u vidu šestomesečno predsedavanje Finske Savetu EU.
Tokom susreta, on je izrazio zadovoljstvo zbog finskih investicija u Srbiji, ali su dvojica sagovornika konstatovala da u ekonomskoj saradnji nisu dovoljno iskorišćene mogućnosti. Oni su izrazili nadu da će kontakti između srpskih i finskih kompanija biti intenzivniji, s obzirom na to da je početkom juna uspostavljen direktan let između Beograda i Helsinkija, što će pogodovati i razvoju saradnje u oblasti turizma.

Predsednik Srbije obavestio je ministra Havistu i o razlozima zastoja dijaloga između Beograda i Prištine, istakavši da je Srbija spremna da se vrati dijalogu po ukidanju taksi, jer se iskreno zalaže za postizanje stvarnog i održivog kompromisa u rešavanju pitanja Kosova i Metohije.
On je ministru Havistu izrazio saucešće povodom današnjeg napada u finskom gradu Kuopiju, saopšteno je iz službe za saradnju s medijima predsednika.
Foto: Predsedništvo Srbije / Tanjug
 



O bilateralnim odnosima dve zemlje sa Havistom je rezgovarala i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. Kako je saopšteno iz premijerkinog kabineta, sagovornici su se saglasili da su bilateralni odnosi dve zemlje dobri, kao i da ima prostora za njihovo dalje unapređenje, naročito u oblasti privrede.
Premijerka Brnabić je izrazila zahvalnost Finskoj, koja predsedava EU, na podršci Srbiji u procesu evropskih integracija i istakla da je Srbija posvećena sprovođenju neophodnih reformi na evropskom putu.
Ministar Havisto je naglasio da Finska podržava proširenje EU i da će nastaviti da podržava napore koje Srbija ulaže na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.
Govoreći o nastavku dijaloga sa Prištinom, premijerka Branbić je ponovila da je Srbija posvećena normalizaciji, ali da je preduslov za nastavak dijaloga povlačenje taksi koje su predstavnici privremenih institucija samouprave u Prištini uveli na robu iz centralne Srbije.
Sastanku je prisustvovala i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, dodaje se u saopštenju.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.