Vučić: Slede veliki pritisci zbog KiM, treba nam jaka vlada

Izvor: RTS, 04.Jun.2020, 12:40

Vučić: Slede veliki pritisci zbog KiM, treba nam jaka vlada

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje velike pritiske po pitanju rešavanja kosovskog problema, te da je važno da Srbija, posle izbora, dobije snažnu vladu.
"Ali, da će biti lako za Srbiju – neće", rekao je Vučić novinarima u Loznici gde je prisustvovao otvaranju obnovljenog dela bolnice i otvaranju fabrike "Adijent". 

Ponovio je da će u tom procesu i Srbija morati >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se pita.
"Nemamo primedbe na razgovore koje smo imali u EU, kao i u razgovorima sa Grenelom. Uvek sam se na miran način trudio da dobijemo što više. Ako stanu sa zahtevima za prijem u Interpol i u druge organizacije, i mi ćemo stati sa kampanjom promene stava zemalja o priznanju Kosova", rekao je Vučić. 
On je dodao da je Hašim Tači sve ovo izveo uz nedvosmislenu podršku SAD i da će njegov stav biti da pristaje na razgovore samo tamo gde su Amerikanci učesnici.
Ne razume, kaže, kako bi to Priština da bude na evropskom putu, a ne želi, kako je Tači izjavio, da razgovara sa evropskim predstavnicima.
Za razliku od nas, kojima ništa nije dozovljeno, njima je, međutim, sve dozvoljeno, rekao je Vučić.
Ipak, podseća da je Beograd, zahvaljujući pametnoj politici, pitanje Kosova i Metohije vratio za pregovarački sto, čuvajući mir na KiM, a ekonomski razvijajući Srbiju.
Vučić je naveo da ne želi da se bavi unutrašnjim odnosima u albanskoj političkoj zajednici, jer je to njihova stvar, dok je za Beograd važno da Srbi sa KiM dobiju određene garancije.
Rusija prijateljska zemlja, to niko ne može da menjaRusija je nama izrazito prijateljska zemlja i to ne može da promeni niko od neodgovornih političara iz Srbije, niti bilo ko drugi, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, povodom mogućeg imenovanja na važnu poziciju Jevgenija Primakova, inače bliskog delu opozicije oko Saveza za Srbiju.
Vučić je tako odgovorio na pitanje kako vidi to imenovanje, kakvu poruku Rusija time šalje i kako bi reagovala ako bi Beograd, po nekoj paraleli, imenovao, na primer, Bojana Kostreša za šefa Kancelarije za saradnju sa Moskvom.
Podsetio je da je Rusija najmanje 20 puta veća od Srbije, da ima svoju nezavisnu vladu, predsednika, koji ima ogroman uticaj i ugled.
"Oni vode računa o svojim interesima i donose odluke u skladu s tim. Nemam ništa protiv bilo koga. Video sam reakciju ambasadora Ruske Federacija i hvala na korektnosti", naglasio je Vučić.
Istakao je da je pravo Rusije na izbor, kao što mi ne dozvoljavamo da bilo ko utiče na to koga ćemo postavljati na neke funkcije.
"Bilo bi nekorektno i potpuno sumanuto da utičemo na njihove odluke", naglasio je Vučić.
Što se tiče paralele s hipotetičkim imenovanjem Kostreša na mesto šefa Kancelarije za saradnju s Rusijom, odgovorio je da to, pored ostalog, nije realno: "Primakov je iz Jedinstvene Rusije, a ne čini mi se da je Kostreš u ovom trenutku blizu vlasti, ni on nji njegova partija", naglasio je on.
Nisu izbori samo u Srbiji...Predsednik je primetio da su događaji demantovali deo srpske opozicije koji je optuživao vlast da jedina organizuje izbore iako pandemija koronavirusa nije okončana.
Na konstataciju novinara da na izbore "idu" Poljska, Hrvatska, Severna Makedonija, a da je, primera radi, lider Dveri Boško Obradović tvrdio da u Poljskoj neće biti izbora, Vučić je rekao da su u Poljskoj izbori na Vidovdan, a 1. jula su u Rusiji, koja je, inače, u mnogo komplikovanijoj kovid situaciji nego Srbija. 
Izbori u Hrvatskoj i Severnoj Makedoniji su 5. jula.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VUČIĆ: Slede veliki pritisci zbog KiM, treba nam jaka vlada

Izvor: Kurir, 04.Jun.2020

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje velike pritiske po pitanju rešavanja kosovskog problema, te da je važno da Srbija, posle izbora, dobije snažnu vladu.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.