Vučić: Ne umeju da kažu ko će još u EU, mi nastavljamo reforme

Izvor: RTS, 08.Nov.2019, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Ne umeju da kažu ko će još u EU, mi nastavljamo reforme

Srbija nastavlja sa reformama zbog svojih građana i svoje budućnosti, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Ženevi, gde je učestvovao na Strateškom dijalogu o Zapadnom Balkanu u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma. Istakao je da od predstavnika svetskih centara političke moći nije mogao da dobije odgovor na pitanje kakva je budućnost našeg regiona.
Na pitanje kakva je naša budućnost, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nisu u stanju da odgovore, istakao je Aleksandar Vučić u izjavi novinarima.

"Mi ćemo da nastavimo reforme zbog naših građana i zbog naše budućnosti. Hoćemo da unapredimo našu ekonomiju. Želimo da nastavimo ubrzani rast. Mi ćemo zadržati naš rast na preko 3,6 odsto. Oni su za evrozonu smanjili sa 1,3 na 1,1 odsto", rekao je Vučić.
Predsednik je najavio za ponedeljak novi susret sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Parizu, koga će, kaže, takođe upitati ko može u EU.
Važno je, kaže, da EU donese odluku o daljem evropskom putu zemalja Zapadnog Balkana.
"Bilo je bitno što smo čuli iz različitih delova Evrope da mora da se donese neka odluka vezano za naš region. Veoma je bitno da se u ponedeljak ili utorak sretnem sa Makronom", naglasio je Vučić.
Predstavnici EU, kaže, nisu mogli da daju precizne i jasne odgovore kakva je budućnost našeg regiona.
"Kada pričaju o reformama i pitate šta ako to uradimo, ne znaju da odgovore. Međutim, dobro je da su svi potvrdili jasnu i nedvosmislenu podršku evropskom putu svih naših zemalja", dodao je Vučić.
"Nastavljamo reforme zbog naših građana"
Naglasio je da će Srbija nastaviti reforme zbog naših građana i želje da budemo članica EU.
"Nisam krio pred svima da ćemo da sarađujemo sa svima i da tako podižemo našu ekonomiju", rekao je Vučić i dodao da je imao odlične razgvore sa čelnikom EBRD-a i da očekuje da postanemo sedište za četvrtu industrijsku revoluciju Svetskog ekonomskog foruma.
"Mislim da ćemo imati mnogo dobrih i važnih stvari da uradimo za naše građane", objasnio je Vučić.
Vučić je rekao da mora da se donese odluka ko može brzo u članstvo EU, ko ne može, odnosno može li se dobiti pristup strukturnim fondovima ako zatvorimo ili otvorimo poglavlje ili o pripadnosti jedinstvenom ekonomskom tržištu.
"Postoji mnogo ideja i odluke moraju biti donete u narednih sedam meseci. Do maja ćemo morati znati. Za nas je izuzetno dobra vest sada već izvesno postavljenje komesara Olivera Varheljija za evropskog komesara za proširenje", dodao je Vučić.
Preneo je da je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto i danas bio apsolutno na srpskoj strani.
"Mađarska je na našoj strani i kada to nije lako. Rekao je pred svima da Srbija bolje štiti prava velikog broja pripadnika mađarske manjine, nego bilo koja zemlja EU. Svaka čast na tome i hvala našim prijateljima", poručio je Vučić.
"I Zapadni Balkan potreban EU, kao i EU regionu"
Taj koji ne vidi da je region jednako potreban Evropskoj uniji, koliko i oni nama, ne razume dobro budućnost evropske politike, poručio je Vučić.
Vučić je, na pitanja novinara o izjavi albanskog premijera Edija Rame da je Zapadni Balkan više potreban EU, nego Evropa Zapadnom Balkanu, rekao da je sinoć razgovarao sa jednim evropskim političarem na tu temu i da ga takve priče podsećaju na vreme starog Rima.
"Kada mislite da ste na vrhuncu moći, kad uživate u svojim kupatilima, u fontanama, onda ne primećujete koliko su neki drugi gladni, žedni i koliko žele taj prostor i sve drugo", rekao je Vučić.
Kaže da ne razume sasvim stav EU da deset zemalja evrozone navodno izdržava još 17 zemalja koje su danas u EU, pa samim tim to koriste kao argument da im nije potrebno još i četiri, pet ili šest zemlja sa Zapadnog Balkana.
"Taj koji ne vidi da smo mi jednako potrebni EU, koliko oni nama, taj ne razume dobro budućnost evropske politike", poručio je predsednik.
Na opasku novinara "da oni nama drže predavanja", Vučić je rekao: "To što oni nama drže predavanja, može im se. Žive bolje i mnogo su napredniji od nas. Mi smo gubili 30-40 godina, ne znamo ni na šta smo ih izgubili".
Kaže da nije na nama da Evropi držimo predavanja i da je u pitanju njihova odluka, a da je on spreman da dođe u Skupštinu Srbije i govori pred poslanicima o onome šta se dešava u Evropi i svetu.
"Pred Skupštinom da potvrdimo politiku zemlje"
Vučić je izjavio da razmišlja o tome da pred Narodnom skupštinom Srbije govori o svim aktuelnim spoljnopolitičkim okolnostima i pitanjima, sa ciljem da se uokviri i potvrdi politika vojne neutralnosti i evropskog puta Srbije.
"Ja se ponosim pozicijom Srbije, ja je ne krijem, svima kažem šta mislim. Dugo smo promišljali kakvu politiku da vodimo i razgovaraću sa Anom Brnabić da idemo u Skupštinu i da tamo razgovaramo o svim spoljnopolitičkim okolnostima i o vojnoj neutralnosti i da je potvrdimo i o evropskom putu i da i to potvrdimo", rekao je Vučić.
Kako je rekao, tako bismo uokvirili ono što je naša politika i da to svuda s ponosom ističemo.
"Što bih se ja stideo saradnje s Kinom ili Rusijom? Zato što neko nešto ima protiv? Da mi drže predavanja oni koji su bili u Kini 15 puta i uložili milijarde, a ja bio tri puta manje i kod nas uloženo stotinu puta manje", rekao je Vučić.
Ističe da takvu politiku Srbija može da vodi.
"I najjači smo u svom stavu i opredeljenju i to će donositi dobre rezultate i u budućnosti", zaključio je Vučić.
Vučić o izjavi bivše hrvatske premijerke: Zato je i bivša
Srbija će u budućnosti imati bolje odnose sa Hrvatskom, jer mi strateški nemamo razloga za sukobljavanje, izjavio je Vučić i dodao da je to što deo hrvatske javnosti problematizuje njegov mogući dolazak u Zagreb zapravo deo izborne kamanje.
"Kada krene izborna kampanja, najlakše je da poene dobijete ako kažete nešto protiv Vučića i Srbije. Meni to ne smeta", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše veliko interesovanje regionalnih medija za njegov mogući odlazak u Zagreb na Kongres Evropske narodne partije (EPP).
Ponovio je da do tada ima "gust raspored" i da nije odlučeno, te prokomentarisao da će u slučaju da ode mediji "prodati veći primerak novina i da će biti zanimljivije ako on dođe tamo".
A na pitanje o izjavi bivše premijerke Hrvatske Jadranke Kosor da "Vučić nema šta da radi u Zagrebu", odgovorio je: "Zato je bivša."
Predsednik se osvrnuo i na pitanja medija o ploči koja će biti postavljena komandantu brigade JNA Mladenu Bratiću, koji je bio u Vukovaru, a koji, ističe, nije proglašen za ratnog zločinca.
"Pitaju stručnjaci mene o nekoj ploči, za koju ja nisam znao, a onda mi je Andrej Plenković rekao da se postavlja našem komandantu brigade ploča unutar kasarne. Oni su od toga napravili kao da je izbio treći svetski rat i da su samo oni žrtve. Pa oni imaju po celoj Hrvatskoj ulice Mile Budaka i spomenik Miri Barešiću", rekao je Vučić.
Podsetio je da je Budak tražio da se trećina Srba poubija, trećina protera, a trećina bude prebačena u katoličanstvo, dok je Barešić sudski dokazan terorista i to ne po srpskim već po švedskim sudovima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Važni jasni odgovori kakvu budućnost Evropa želi u regionu

Izvor: Beta Video, 08.Nov.2019

ŽENEVA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle današnjeg sastanka Strateškog dijaloga o Zapadnom Balkanu u Ženevi da je za zapadnobalkanske zemlje važno da dobiju jasne i precizne odgovore kakvu budućnost želi Evropa u regionu. (CH1) Beta/MOD

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

"Ne umeju da kažu ko će još u EU"

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Nov.2019, 01:09

ŽENEVA - Srbija nastavlja sa reformama zbog svojih građana i svoje budućnosti, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Ženevi, gdje je učestvovao na Strateškom dijalogu o Zapadnom Balkanu u organizaciji Svjetskog ekonomskog foruma i istakao da od predstavnika svjetskih centara ..

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.