Vučić: Mađarska je jedina zemlja koja je uvek na srpskoj strani

Izvor: RTS, 26.Mar.2018, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Mađarska je jedina zemlja koja je uvek na srpskoj strani

Srbija i Mađarska imaju najbolje odnose i toga ne bi bilo da nije ličnog zalaganja mađarskog premijera Viktora Orbana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare posle otvaranja sinagoge u Subotici. Orban je poručio da Srbi uvek mogu da računaju na podršku Mađarske kada su u pitanju evrointegracije. Srbija nije problem već potencijal, kaže mađarski premijer.
Predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Aleksandar Vučić je rekao da se dobri odnosi Srbije i Mađarske ogledaju u najboljim političkim, ali i ekonomskim odnosima i naglasio da je Mađarska jedina zemlja koja je uvek na srpskoj strani.

Vučić je posebno zahvalio Orbanu na podršci u EU i naglasio da je mađarski ministar Peter Sijarto prisustvovao svakoj međuvladinoj konferenciji na kojoj su otvarana poglavalja sa Srbijom.
"Kad god se govori o Srbiji, uvek neko pronađe neku primedbu, te niste usaglasili politiku oko Rusije ili oko Kosova, jedina zemlja koja je uvek na srpskoj strani je Mađarska", rekao je Vučić nakon sastanka sa Orbanom i otvaranja sinagoge.
Vučić je rekao da su razgovori sa Orbanom danas bili bez otvorenih pitanja, te da su jedine teme bile kako da zajedno radimo na boljoj budućnosti, kako da više mađarskih kompanija dođe i ulaže u Srbiji i kako da se naše kompanije pozicioniraju u Mađarskoj.
"Politika koju vodi Orban doprinela je stabilizaciji odnosa sa Srbijom, ali je to doprinelo stabilizaciji čitavog regiona i nije značilo samo Mađarima nego i svim ljudima koji žive u ovom delu Evrope", rekao je Vučić, dodajući da je zahvalan posebno na pomoći i podršci koju Orban pruža vojvođanskim Mađarima.
Jer, kako je objasnio, svaka pomoć njima pomoć je i podrška Srbiji i stabilizaciji prilika u regionu.
Vučić je rekao da je ponosan što je veliki posao oko obnavljanja sinagoge u Subotici urađen zajedničkim naporima i da smo time pokazali da mnogo toga možemo zajedno da uradimo.
Posebnu zahvalnost uputio je premijeru Mađarske Viktoru Orbanu lično, za kojeg je rekao da je obezbedio značajna sredstva za obnovu sinagoge.
Mađarski šesti spoljnotrgovinski partner Srbije
Predsednik Vučić je rekao da očekuje da će trgovinska razmena s Mađarskom uskoro dostići dve milijarde evra, navodeći da je ta zemlja sada šesti spoljnotrgovinski partner Srbije.
Predsednik Srbije je istakao da o najboljim političkim i ekonomskim odnosima govori i trgovinska razmena od 1,49 milijardi evra prethodne godine, što je za 22,3 odsto više nego u 2016. godini, a da je u prvom mesecu ove godine zabeležen rast od 39 odsto u odnosu na januar prethodne godine.
Sve to govori, kaže Vučić, da ćemo u kratkom periodu dostići trgovinsku razmenu od dve milijarde evra i da je Mađarska Srbiji šesti spoljnotrgovinski partner.
On je zahvalio Orbanu i na tome što investitori iz Mađarske ne investiraju samo u sever, u Vojvodinu, već i u centralnu Srbiju i dodao: "Hvala mu na tome."
Prema njegovim rečima, predsednik mađarske vlade je pokazao koliko mu je stalo i koliko je od zajedničkog interesa politika stabilnosti i mira, a politika koju je Orban vodio u regionu Centralne Evrope je, istakao je Vučić, značajna za stabilizaciju čitavog regiona.
Dodao je da je ta politika značajna ne samo za Mađarsku već i za sve ljude koji u ovom delu Evrope žive.
Istakao je da je i u razgovoru koji su imali danas konstatovano da Srbija i Mađarska nemaju otvorenih pitanja, da su razgovarali samo o budućnosti i zajedničkom angažovanju, idejama o zajedničkom radu na polju ekonomije i svim drugim poljima.

Predsednik Srbije je ukazao i da je zahvalan na velikoj pomoći koju naš severni sused pruža vojvođanskim Mađarima, uz ocenu da je svaka podrška njima ujedno i podrška Srbiji, sve boljim odnosima, miru i stabilnost.
Dodao je i da su Srbija i Mađarska najbolji primer odnosa dve suverene države.
U tom smislu Vučić je istakao da Mađarska pokazuje kako se ponaša suverena i nezavisna zemlja, članica EU, i još jednom ponovio da smo zahvalni na podršci koju pruža našem putu ka EU.
"I kada je reč o pravima nacionalnih manjina, ali i svim drugim stvarima, Mađarska je bila ta koja nas je podržavala", rekao je Vučić, koji je naveo da uvek zna kada su Mađari na nekom sastanku da će Srbija imati glas uz sebe.
Predsednik Srbije je zamolio Orbana da češće dolazi u Srbiju, da sve više razvijamo ekonomske odnose i političku saradnju podignemo na još viši nivo, a poručio i da Mađarska može da računa na Srbiju kao iskrenog, pouzdanog partnera na korist oba naroda i obe države.
"Uveren sam da imamo dobru budućnost i da ćemo i u porodici evropskih naroda moći još tešnje, bliže i čvršće da sarađujemo", naglasio je predsednik Vučić.
Orban: Srbija nije problem, već potencijal 
Mađarski premijer Orban je istakao da Srbija uvek može da računa na Mađarsku na svom evropskom putu. Smatra da je Evropskoj uniji potrebna Srbija, kao i da ona nije problem, već veliki potencijal.
Kako je rekao, EU ima potrebu za novim energetskim injekcijama i mora da proširi svoje redove sa novim snagama, jer će se potencijali smanjivati, a Unija mora da jača.
"Evropa mora da bude aktivnija i uspešnija na Balkanu i zbog stabilnosti ovog regiona. Srbija je veoma važna za EU", istakao je mađarski premijer.
Smatra da ranije nesigurnosti možemo da zaboravimo, "jer je svet mogao da se uveri da Srbija danas ima rukovodstvo koje je u stanju da stvori stabilnost, koja je izuzetno velika vrednost".

Pored stabilnosti, ukazao je da je poboljšana ekonomska situacija u Srbiji i da su se otvorile mogućnosti za dalji rast i razvoj.
"Mađarska će se i dalje zalagati da se EU odnosi prema Srbiji kao prema potencijalu koji još nije iskorišćen i da će Srbija dobiti više energije ako postane članica Unije", naglasio je Orban.
Ponovio je da je model zaštite manjina koji je Srbija izgradila primer za celu Evropu, jer je malo zemalja u EU koje su imale snage da usklade ponos i teritorijalni suverenitet, a da istovremeno obezbede autonomiju svojim manjinama i čak da to podstiču.
"U Srbiji se to desilo i u smislu manjinske zaštite može biti model", naznačio je Orban.
Orban je rekao da uspešna i prosperitetna Srbija u susedstvu znači mnogo i za Mađarsku, koja je srećna što je sused uspešnoj zemlji kao što je Srbija.
Čestitao je Vučiću na razvoju Srbije i naveo da je to značajno Mađarskoj iz dva razloga – jer su dve zemlje prijatelji i zato što Mađarska ima interese koji se vezuju za uspeh Srbije.
"Tvoj plac više vredi ako imaš komšiju koji je uspešan", rekao je Orban.
"Otvaranje sinagoge govori o našem odnosu prema kulturi"
Orban, koji je sa Vučićem danas prisustvovao otvaranju obnovljene sinagoge u Subotici, rekao je da je srpski narod veoma otvoren, kao i Mađari.
"Uvek je uzvišen trenutak kad čovek doživi i pomisli da može da čini nešto samo zbog lepote i dobrote, a za to je dokaz otvaranje sinagoge. Uvek smo znali da imamo veliko srce, a ovo govori i o našem odnosu prema kulturi", rekao je Orban.

Orban je citirao Vinstona Čerčila, koji je na namere smanjenja budžeta za kulturu u Britaniji u vreme Drugog svetskog rata uzvratio pitanjem – "u redu, ali za šta se mi onda borimo" i istakao da i u vremenima kriza koje se moraju rešavati ne smemo zaboraviti da su "i Srbi i Mađari narodi sa bogatom kulturom".
"A kultura se sastoji od lepote i vrednosti koje su stvorili naši preci, a sve je stvoreno u čast naših naroda", rekao je Orban.
Zahvalio je Vučiću na dosadašnjoj političkoj saradnji i prijateljstvu, podsetivši da u Mađarskoj slede izbori, na šta se Vučić nadovezao rečima:
"Da ne žuri Viktor sa tim, nastavićemo mi i posle ovih izbora. Ja uvek pogodim izborne rezultate."
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vučić i Orban nakon zajedničkog sastanka: Srbija i Mađarska nemaju nijedno otvoreno pitanje, samo brojne ideje za budućnost i jačanje prijateljstva

Izvor: RTV Pink, 27.Mar.2018, 11:35

Predsednik Srbije i premijer Mađarske imali su zajednički sastanak na kojem se govorilo o partnerstvu dve zemlje za budućnost i gde su obe strane istakle međusobno jaku podršku i prijateljstvo.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.