Vučić: Imam i san i plan, ali nam je potrebna podrška i stabilnost

Izvor: RTS, 15.Okt.2016, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Imam i san i plan, ali nam je potrebna podrška i stabilnost

Premijer Aleksandar Vučić kaže da očekuje promenu prognoze rasta sa 2,5 na 2,7 odsto i najavljuje povećanje plata. Srećan je što je Vlada imala priliku da narodu u Nišu i na celom jugu i jugoistoku Srbije pokaže da se, kada govori o EU, obraća celoj zemlji a ne samo građanima Beograda. Znam šta treba da se uradi, ali nam je za to potrebna podrška i stabilnost, poručuje premijer. Šef delegacije EU Majkl Davenport kaže da je EU prepoznala važnu ulogu Srbije u regionu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Aleksandar Vučić je, na zajedničkoj konferenciji sa šefom Delegacije EU u Srbiji Majklom Davenportom, rekao da je Srbiji dragocena i potrebna podrška međunarodnih finansijskih institucija.

"Imam i san i plan i znam šta treba da radimo, ali nam je dragocena i potrebna podrška međunarodnih finansijskih institucija", rekao je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka svog kabineta sa predstavnicima Svetske banke, a potom i sa ambasadorima zemalja EU.
"Najvažnije je da građani Srbije razumeju da se zemlja nalazi na dobrom putu", rekao je Vučić novinarima.
Istakao je da Vlada zna šta treba da radi, ali da joj je dragocena pomoć svetskih međunarodnih finansijskih institucija u definisanju načina na koji to treba da se sprovede.
"I, učili smo ovde, četiri sata, četiri sata smo razgovarali sa predstavnicima Svetske banke i 23 ambasadora", rekao je Vučić.
"Imali smo časove o tome kako da postižemo svetske ciljeve", dodao je premijer.
Ističući značaj podrške Evropske unije, premijer se pozvao na jučerašnju posetu Kliničkom centru u Nišu, gde se i sam uverio da je ta zdravstvena ustanova opremljena na svetskom nivou.
"To smo uradili mi, Vlada je najviše platila, najveći teret iznela, odnosno građani preko Vlade, ali, ne bismo mogli sve da uradimo bez podrške EU i Evropske investicione banke", rekao je Vučić i dodao da su to bili "najjeftiniji novci i najpovoljniji uslovi".
"Uskoro nove prognoze rasta – sa 2,5 na 2,7 odsto"
Aleksandar Vučić je rekao da u narednih nekoliko dana očekuje da MMF, Svetska banka i Evropska unija promene prognozu stope privrednog rasta Srbije sa 2,5 na 2,7 odsto.

"To će značiti da će Srbija imati jednu od najviših stopa rasta u regionu, uprkos fiskalnoj konsolidaciji", rekao je Vučić.
Premijer je istakao i da zna kako u naredne tri godine možemo da dostignemo rast BDP veći od 12 odsto, odnosno preko tri odsto svake godine.
Dodao je da je uspeh zasnovan na investicijama i izvozu, a ne na potrošnji, ali da će, kad se povećaju primanja, Srbija moći da očekuje i da rast zasniva na rastu potrošnje.
Premijer najavljuje i značajan napredak Srbije ka vrhu tabele na Duing biznis listi Svetske banke, koja će biti objavljena narednih dana.
"Tako ćemo moći da privučemo još veći broj investitora", rekao je Vučić i istakao da Srbija u regionu ima najveći broj investitora.
Zahvalio je Davenportu i ambasadorima više od 20 zemalja što su došli u Niš gde Vlada Srbije zaseda već treći dan.
"Srećan sam jer smo imali priliku da našem narodu u Nišu i na celom jugu i jugoistoku Srbije pokažemo da, kada govorimo o EU, ne obraćamo se samo građanima Beograda već i celoj našoj zemlji", kaže Vučić.
Dodaje da mu je drago što je mogao da uživa sa svima u Nišu.
"Divim se kako izgleda Klinički centar i želim da ljudi znaju da je Vlada Srbije najviše platila, tj. građani preko Vlade, ali ne bismo mogli bez podrške EU i Investicione banke", napominje Vučić. 
Davenport: EU prepoznala važnu ulogu Srbije u regionu
Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport istakao je da je ambasadorima država članica EU zadovoljstvo što su pozvani u Niš tokom suštinskog perioda zbog kog se Vlada preselila u Niš.

"Svesni smo značaja Niša kao kapije juga Srbije i uloge koju Niš može da odigra kao motor pokretač nekih planova za rast. Imali smo odličnu diskusiju sa premijerom i sa potpredsednikom Ivicom Dačićem, Jadrankom Joksimović i Anom Brnabić i svi smo prepoznali izuzetnu ulogu koju Srbija igra u ovom regionu", rekao je Davenport.
Kaže da je sastanak između vlada Srbije i Albanije značajan, a naročito srpsko-albanski biznis forum.
"To šalje snažan signal za širu saradnju u regionu i ona je upravo nešto čega je EU deo i želimo da doprinesemo. Srbija će ići napred kada je reč o pristupanju EU, EU je deo vašeg rasta, prosperiteta", kaže Davenport.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.