Vučić: EU traži obavezujući dokument za punopravno članstvo

Izvor: RTS, 16.Nov.2017, 10:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: EU traži obavezujući dokument za punopravno članstvo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da će se odgovorno analizirati izjave člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, jer se, ističe, ne potežu tek tako reči rat, sukobi i priznavanje nekakvih teritorija, ali da neće otkazati posetu Predsedništva Beogradu. EU traži obavezujući dokument za punopravno članstvo na kraju procesa normalizacije odnosa sa Prištinom, rekao je Vučić.
Predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da EU neće dozvoliti da Srbija postane punopravna članica Unije bez pravno obavezujućeg dokumenta na kraju procesa normalizacije odnosa sa Prištinom.

"Morate da izvršite normalizaciju stanja, kako oni to kažu", rekao je Vučić i dodao da, kako god da se to tumači, to je ono što EU očekuje.
"Nije to priznanje, niko to ne govori na taj način. Govore između redova, ali ne na taj način, ali ovo je ono što ja mogu da vam kažem", rekao je predsednik novinarima u Aranđelovcu.
Vučić je rekao da je zadovoljan jučerašnjim sastancima u Briselu, gde danas boravi i premijerka Ana Brnabić, i dodao da su takvi sastanci važni, jer nam predstoji veliki problem i nećemo moći bez drastičnih promena u našem i sveukupnom odnosu prema Kosovu i Metohiji da postanemo članica EU.
To je, kaže, za nas teško i zato još nije ni govorio o svemu tome, jer sluša i uči iz rasprave u javnosti, sa okruglih stolova koji su održani, na kojima je bilo ozbiljnih diskusija, zasnovanih na realnosti.
"Ne zasnovanih na onome – 'dajte sve unapred, baš nas briga', a ni na onom megalomanskom - 'sve je naše, nigde ništa drugom ne pripada'. Posebno sam se iznenadio onim što je govorio profesor Vladan Kultešić, jedan od najznačajnih stručnjaka za ustavno pravo, i da smo imali te pameti pre 10, 15 ili 20 godina, možda bi neke stvari bile drugačije", rekao je Vučić.
Dodao je da stvari drugačije izgledaju kasnije, pa je zato ponekad potrebno da vidite stvari unapred.
Rekao je da ne može više da sluša budalaštine tipa da je dobio zadatak da prizna Kosovo.
Dodao je da smatra da ćemo teško postići sporazum između sebe, u Beogradu, a da bi bilo odlično kada bismo mogli da se dogovorimo.
"Zbog ta dva, tri, četiri odsto šanse ovoliko se borimo. Ako ne, ništa strašno, još jedan neuspeh i produženje zamrznutog konflikta koji imamo, što deci zbog koje smo ovde neće doneti neki veliki dobitak u budućnosti", zaključio je predsednik Srbije.
"Izetbegović je izneo jasan lični stav"
Predsednik Vučić je rekao da će se odgovorno analizirati izjave člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, jer se, kaže, ne potežu tek tako reči rat, sukobi i priznavanje nekakvih teritorija, ali da neće otkazati posetu Predsedništva Beogradu, kao što je Sarajevo otkazalo posetu Tomislava Nikolića "zbog pet puta manje stvari".
Vučić je ukazao da je Izetbegović u intervjuu za Dojče vele izneo lični stav prema KiM i drugim stvarima koje se odnose na Srbiju, tako da će i to biti uzeto u obzir i u skladu sa tim i postavljena naša politika.
Vučić je novinarima u Aranđelovcu gde je posetio Tehničku školu "Mileta Nikolić" rekao da se ne potežu reči rat, sukobi i priznavanje nekakvih teritorija tek tako, ali i poručio da će naša reakcija biti ta da ćemo sve analizirati i uzeti u obzir šta su nečije želje i nadanja i u skladu sa tim, kao odgovorna zemlja, zauzeti stav.
"To što neki govore da je na osnovu lažne vesti – pa, bolje da je ostalo onako nego ono što smo mogli da čujemo, bolje da je rekao 'da' – nego 'nadam se da', zato što je to 'da' moglo da bude plod objektivnih okolnosti ko zna kakvih, ali 'nadam se da' pokazuje lični odnos prema tome", rekao je Vučić.
On je dodao da će primiti sve članove Predsedništva BiH i da, naravno, neće otkazati tu posetu, kao što je svojevremeno bila otkazana poseta Sarajevu tadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića "zbog pet puta manje stvari".
Kako je rekao, na današnjoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost tema će biti i situacija u regionu sa posebnim osvrtom na BiH, razgovori o KiM, kao i pitanje organizacije i reorganizacije naših bezbednosnih snaga.
"Ne očekujem nikakve dramatične odluke, ali za nas je veoma važno da budemo ozbiljni i da budemo odgovorni i da razumemo šta se oko nas događa."
"Nekako sam zgrožen izjavama onih koji govore u Srbiji, a koji uvek nađu dovoljan razlog da za nešto okrive svoju zemlju i svoje rukovodstvo i kada nismo ništa uradili, ama baš ništa, kada smo 'krivi' samo zato što smo imali uši da čujemo šta je neko drugi izgovorio, opet smo mi krivi", primetio je.
"Zamislite da kada Sulejman Ugljanin sledeći put pomisli, iako nije ni slično, verujte mi, pošto Raško-polimska oblast ili Sandžak... nije entitet u Srbiji, kada sledeći put bude rekao 'pozivamo na referendum i na rezultate referenduma iz 1991. na otcepljenje' – da mi kažemo pokrećemo rat", zapitao se Vučić.

"Ne potežu se reči rat, sukobi niti priznavanja nekakvih teritorija tek tako. Da li će naša reakcija biti da ne priznajemo teritorijalni integritet BiH? Neće. Mi smo odgovorni i ozbiljni ljudi", naglasio je Vučić i dodao da ćemo uzeti u obzir i to što smo razumeli šta je poruka i šta su želje i nadanja i u skladu sa tim postavljaćemo svoju politiku i svoja saznanja i, razume se, način delovanja.
"Tako se ponaša ozbiljna i odgovorna zemlja, nikome nismo pretili, nikoga nismo uvredili, nismo čak ni odgovorili na sve to, mi samo analiziramo to što je rečeno, a to što je rečeno je više nego ozbiljno, to nije nikakva sitnica, kako bi neki želeli da govore, to je više nego ozbiljna stvar", ocenjuje predsednik Srbije.
"Saslušali smo, čuli smo i videli smo, hvala na svemu što ste rekli, obavestili ste nas i sad bar znamo šta je to što nam želite. Ne mislimo da ćete to da sprovedete, jer ne možete, ali znamo šta je to što nam želite, hvala vam na tome", rekao je Vučić.
"Nećemo otkazati posetu Predsedništva BiH"
Predsednik Srbije je dodao da će primiti sve članove Predsedništva BiH i da, naravno, neće otkazati tu posetu, kao što je svojevremeno bila otkazana poseta Sarajevu tadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića "zbog pet puta manje stvari".
Na pitanje šta bi bilo kada bi ta poseta bila otkazana, Vučić je rekao da ne bi bilo ništa, ali i uzvratio kontrapitanjem – "a šta bismo time dobili osim što bih mogao da skinem sako i kažem 'pogledajte moje mišiće...'".
Razgovaraćemo i sa Izetbegovićem, ali ćemo razgovarati tako što sad znamo šta su mu želje, šta misli o nama i tu nema nikakve filozofije i tu su stvari čiste, dodao je.
Vučić je ukazao da ima velikih problema na KiM, ne bezbednosnih u ovom trenutku, ali da drugih političkih problema ima i ima stvari o kojima mora da se razgovara.
"Imamo nameru da vršimo dodatno opremanje i jačanje, ali i jačanje materijalne pozicije pripadnika naših bezbednosnih snaga i zato ćemo danas razgovarati i o rešavanju njihovog stambenog pitanja, oformiti komisiju koja treba da pripremi ceo plan i program za stambenu izgradnju za našu vojsku, policiju i bezbednosne snage", dodao je predsednik Srbije.
Naveo je da ta želja postoji odranije, ali da nije bilo snage da se sprovede zbog mera fiskalne konsolidacije i naznačio da je Srbija danas ekonomski značajno snažnija i to uz podršku lokalnih samouprava može da se izvede.
"Iduće godine još veće penzije"
Penzionerima će iduće godine primanja biti povećana isto kao sada, možda i više, poručio je predsednik Vučić upitan da prokomentariše naslovnu stranu NIN-a i njihovu računicu o penzijama.
U tom je smislu primetio da "u lažima nema razlike" između novinara Milovana Brkića i Milana Ćulibrka, te dodao da oni imaju slobodu da rade kako im volja, ali i da on zadržava pravo da im odgovori.
A odgovor je potkrepio brojkama – 2014. su penzije smanjene za 40 odsto penzionera, a prosečno je smanjenje iznosilo 5,89 odsto.
U međuvremenu je bilo povećanje najpre od 1,25 odsto, zatim još jedan i po i sada pet odsto, što ukupno čini preko osam odsto.
"Tih osam odsto sigurno je više od 5,89, ali kako da ja to ljudima objasnim, posebno u situaciji kad je dinar sada snažniji nego 2014. i to tri do četiri odsto? I, pri tome, ne računam jednokratna davanja", objasnio je.
A kako su u NIN-u došli do sopstvene računice – kaže da ne zna, te procenjuje da je njima jedino bilo važno da njega "nacrtaju" da ispadne grozan i kriv za sve, a pri tome nemaju nijednu tačnu informaciju.
"Mislim da penzioneri sve to znaju, kao i to da će, zavisno od rezultata našeg daljeg rasta, njihova primanja rasti", poručio je predsednik.
Kako je naveo, sledeće godine će penzije biti opet povećane, isto kao ove godine, a možda i više jer, kako je rekao, deficita države možda neće ni biti, a imaćemo velike privatizacione prihode koje nismo imali prethodnih godina.
Tu je pre svega pomenuo koncesiju za Aerodrom, od koje se očekuje mnogo, te će, primetio je, biti i za državu i za važne projekte u budućnosti, a u skladu s tim će rasti i penzije i plate.
A pitajući se zašto to rade u NIN-u, rekao je da je to zato što su neki izgubili političku moć, pa šta će onda "drugo da rade Đilas, Šapić, Jeremić, nego da pokušavaju da vrate pljačkaško vreme".
"Mi smo ovde (u srednjoj tehničkoj školi u Aranđelovcu) da kažemo da deca treba marljivo da rade da bi postali uspešni i pošteni građani Srbije, a za sve ove penicilin je samo jedan – da ih se nikad ne uplašite i odgovorite uvek radom i istinom, zato što laž kratko traje i zato što postoje oni koji su za njih penicilin", poručio je Vučić.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: EU traži obavezujući dokument za punopravno članstvo

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Nov.2017

ARANÐELOVAC - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da EU neće dozvoliti da Srbija postane punopravna članica Unije bez pravno obavezujućeg dokumenta na kraju procesa normalizacije odnosa sa Prištinom..."Morate da izvršite normalizaciju stanja, kako oni to kažu", rekao je Vučić...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Predsednik Vučić: EU traži obavezujući dokument za punopravno članstvo

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Nov.2017

Brisel govori između redova.. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da EU neće dozvoliti da Srbija postane punopravna članica Unije bez pravno obavezujućeg dokumenta na kraju procesa normalizacije odnosa sa Prištinom...- Morate da izvršite normalizaciju stanja, kako oni to kažu...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

EU traži obavezujući dokument za punopravno članstvo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Nov.2017

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da EU neće dozvoliti da Srbija postane punopravna članica Unije bez pravno obavezujućeg dokumenta na kraju procesa normalizacije odnosa sa Prištinom..."Morate da izvršite normalizaciju stanja, kako oni to kažu", rekao je Vučić i dodao da,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.