Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Maj.2018, 04:08

Vučić: Dobio sam naznake plana za Kosovo, da sam sa bilo čime zadovoljan izašao bih pred javnost

Vučić: Dobio sam naznake plana za Kosovo, da sam sa bilo čime zadovoljan izašao bih pred javnost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas u Sofiji da nije dobio nikakav plan za rešenje Kosova, ali je dobio naznake, načela, principe, u kojima ima pristojnih stvari, ali i rešenja sa kojima nije saglasan i poručio da Srbija traži kompromisno rešenje, da neko uvaži ne samo interese Srba sa Kosova, već i interese Srbije.

„"Da se uvaže interesi Srba na Kosovu, da budu bezbedni i sigurni, da imaju budućnost, ali i da se uvaže legitimni i legalni interesi Srbije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << To je ono što mnogi neće da razumeju. U skladu sa tim govoriću na svim skupovima u Sofiji", najavio je on..

Da sam sa bilo čime zadovoljan, da za bilo šta mislim da može da se razmišlja da dobije bilo kakvu podršku u domaćoj javnosti izašao bih pred građane s tim, podvukao je on u izjavi novinarima na pitanje da li je dobio plan SAD.

Vučić je podvukao da niko ne preti Srbiji, a ni njemu i da je sa Vesom Mičelom uvek imao korektne razgovore i da se radi o političaru koji je uvek korektno saslušao naše stavove bez obzira na suštinsko neslaganje oko Kosova.

„Da li postoji neka vrsta pritiska, svakodnevnog na Srbiju, postoji već pet godina. Nije to velika filozofija. Te zemlje žele da vide Kosovo kao nezavisnu državu, a mi ne. Potpuno je normalno da čekaju da Srbija svoju odluku promeni, pošto oni svoju očigledno neće. To nas ne obavezuje", naglasio je Vučić.

On je rekao da nije laka pozicija Srbije i da je potrebno da razumemo s čim se sve suočavamo.

„Ne treba nam preterivanje, ali ni da kažemo kako nam je pozicija lagodna", rekao je Vučić.

Istakao je da mu Mičel nikada nije preneo zahtev da, ako ne prihvati američki plan, mora da ode s vlasti.

„Da li bi neki želeli da vide nekog drugog na vlasti u Beogradu nije čudno ni novo. Kao da se neko obradovao rezultatima na beogradskim izbora. Mislili su da je to idealna prilika da će imati neki da finansiraju svoj lopovluk i kampanju, kako bi Vučića pritisnuli da lakše isporuči Kosovo. To nije nikakva tajna, svi u Srbiji znaju i osećaju. Ali to ne rade na brutalan način. Niko mi ne preti. Da li bi voleli da imaju nekoga ko će da zove sa sednice vlade i obaveštava o dnevnom redu, pošto danas nemaju, nema nikakve sumnje. To je bila Meka i Medina za mnoge iz inostranstva. Oni su vladali Srbijom a da sednice vlade nisu održavane"; kritikovao je on.

Istakao je da je njega baš briga šta misle svi stranci.

Susret sa Tačijem u prisustvu Mogerini

Predsednik Vučić večeras je u Sofiji u prisustvu visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini razmenio nekoliko reči sa predsednikom privremenih institucija Prištine Hašimom Tačijem.

Vučić je rekao visokoj predstavnici da je Srbija uvek spremna za nastavak dijaloga ukoliko taj dijalog podrazumeva spremnost i druge strane na kompromis.

Predsednik Srbije, koji boravi u Sofiji, gde će sutra učestvovati na samitu EU - Zapadni Balkan, imao je niz bilateralnih susreta do početka sastanka šefova država i vlada Evropske narodne partije (EPP).

Vučić se sastao i sa domaćinom, bugarskim premijerom Bojkom Borisovim, čija zemlja do 1.jula predsedava EU.

Predsednik Srbije razgovarao je i sa predsednkom Saveta EU Donaldom Tuskom, kao i evropskim komesarom za proširenje i susedsku politiku Johanesom Hanom.

Ranije danas, Vučić je imao bilateralne razgovore sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, sa predsednikom EPP Džozefom Dolom i glavnom izvršnom direktorkom Svetske banke Kristalinom Georgijovom.

Predsednik Vučić veruje da će se tokom boravka u Sofiji sastati sa britanskom premijerkom Terezom Mej i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Kao važno je ocenio to što je razgovarao sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom.

Pored odličnih bilateralnih pitanja, i povećanja trgovinske razmene, razgovarali su, kaže, i o pokušaju da dođemo do rešenja za višegodišnje, viševekovne sporove Srba i Albanaca.

„Najverovatnije ćemo teško doći do rešenja, ali to ne znači da se neću boriti do poslednjeg dana svog mandata", poručio je on.

Rekao je da samo sitnica može da odmrzne zamrznuti konflikt i da naša deca nemaju budućnost, te upitao one, koji su veliki rodoljubi, ne samo koliko su puta bili na KiM, već koliko su spremni da sede u rovovima na minus 15 stepeni, a ne u toploj sobi i čekaju da se očisti sneg.

„"Jeste li me pitali da li su nakon najave problema koji smo imali na severu Kosova baš svi ostali u vojsci, ili tražili da odu. Da li bismo ratom dobili nešto, ne vidim šta bismo dobili", naglasio je Vučić.

Sa Georgijevom o ekonomskim reformama i projektima

Predsednik Vučić sastao se danas u Sofiji sa glavnom izvršnom direktorkom Svetske banke Kristalinom Georgijevom sa kojom je razgovarao o ekonomskim reformama i razvojnim projektima te svetske finansijske institucije u Srbiji.

Predsednik je zahvalio Svetskoj banci na velikoj pomoći i želji da Srbija bude makroekonomski uređena zemlja na putu razvoja i prosperiteta.

On je naglasio da su rezultati koje Srbija ima odlični i dodao da suficit budžeta to i dokazuje.

"Srbija postiže izuzetne rezultate u odnosu na postavljene ciljeve, posebno u jačanju stranih i investicija u privatnom sektoru kojima su doprineli i pozitivni trendovi na fiskalnoj strani", istakao je predsednik Vučić.

Predsednik je zatražio pomoć Svetske banke u definisanju efikasnih mera za povećanje stope rasta bruto domaćeg proizvoda, razvoju preduzetničkog duha i politike održivog razvoja.

Ukazao je na važnost infrastrukturnih projekata, naročito regionalnih, koji će pomoći u ekonomskom povezivanju i jačanju zemalja Zapadnog Balkana.

Izvršna direktorka Svetske banke Georgijeva izrazila je zadovoljstvo izborom oblasti u kojima Svetska banka učestvuje i pomaže Srbiji i naglasila da treba raditi na dodatnom finansiranju projekta razvoja u oblastima od važnosti za razvoj srpske ekonomije.

Vučić je preneo srpskim novinarima da je u razgovoru sa glavnim izvršnim direktorom Svetske banke Kristalinom Georgijevom čuo reči pohvale na račun ekonomskog napretka Srbije.

Navodeći da je Georgijeva žena koja pomaže Srbiji, Vučić je kazao da je bila zainteresovana za stanje u javnim preduzećima, u Azotari, EPS, Srbijagasu, ali da je poruka da rast mora da bude viši.

Vučić je rekao da će Srbija tražiti podršku Svetske banke, jer je za nas od velikog značaja razvoj preduzetničkog duha.

Uspeli smo u prethodnom periodu značajnim stranim investicijama, otvaranjem nemačkih, austrijskih, američkih i drugih fabrika da postignemo dobre rezultate, u izvozu rezultati su bili bolji nego ikada, rekao je Vučić.

"Međutim, kada se plate i penzije povećaju onda i uvoz raste, a novac odlazi na robu široke potrošnje, a ne mašine i alate", objasnio je predsednik.

Istakao je da je potreban ubrzan razvoj našeg privatnog sektora, u šta je Srbija spremna da uloži više novca, i za šta joj je potrebno znanje Svetske banke.

Naveo je da su glavni izvoznici u prva tri meseca ove godine bili Fijat, Železara, a da kada se pogleda, nema srpske privatne kompanija koja je izvoznik, onda se vidi da je Narodni muzej najveći srpski izvoznik, što je dugoročni problem koji mora da se rešava.

Zbog podsticanja preduzetničkog duha, kako je rekao, pozivane su strane kompanije, kako bi se učili odgovornošću i razvoju biznisa.

Kada je reč o penzijama rekao je da se danas finansira svega 31 odsto iz budžeta, a ranije je bilo 59 odsto, i da danas sve bolje funkcioniše.

Za takve ekonomske uspehe čuo je pohvale od Svetske banke, na koje bi, kako je rekao, bili ponosni građani Srbije.

Naveo je da je prosečna plata u martu bila 425 evra, i da će se svakim sledećim povećanjem od 8 do 10 odsto približiti 500 evra, ali da je za to potrebno imati stabilnost i mir.

Govoreći o povezivanju, koja je glavna tema Samita U Sofiji, Vučić je kazao da očekuje da EIB odobri sredstva, od kojih bi 20 odsto bila gratis, a 80 najpovoljniji kredit za autopu Niš-Pločnik-Merdare, 70 kilometara veoma važnih za ovaj deo Srbije.

Povezivanje je uslov da ljudi opstanu, naglasio je on dodajući da je neophodno raditi na gasnom i digitalnom povezivanju.

"Kada imate suficit možete da razmišljate i o novim projektima, a već razmišljamo o izgradnji novih delova autoputeva, o čemu će biti reči u Bakuu", najavio je on.

Izrazio je i nadu da će prestati uslovljavanja oko Transportne zajednice, oko dobijanja diplomatskog statusa i da će toj organizaciji biti sedište u Beogradu.

Sa Džozefom Dolom:Imamo mir i stabilnost, sitnica dovoljna da to izgubimo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Sofiji da je sa predsednikom Evropske narodne partije (EPP) Džozefom Dolom razgovarao o svim problemima, o tome kako da se sačuvaju mir i stabilnost u regionu, jer je, kaže, dovoljna jedna sitnica da to izgubimo.

"Dol ima najbolji mogući pogled na sve što se zbiva u regionu. Imali smo sadržajne razgovore, kako da se sačuvaju mir i stabilnost u regionu. Ja to stalno ponavljam, a mnogima to zvuči glupo i dosadno, jer imamo mir i stabilnost, ali dovoljna je jedna sitnica da sve izgubimo", rekao je Vučić u izjavi novinarima u Sofiji.

Podvukao je da je Dol šef najmoćnije evropske partije, odnosno grupe partija koje vladaju u Evropi, kojoj pripadaju nemačka CDU, austrijska Narodna partija, mađarski FIDES, španska Narodna partije Marijana Rahoja, mnoge u regionu.

Evropska narodna partija, istakao je, vlada u EU, njeni predstavnici su i Donald Tusk, Žan Klod Junker i Antonio Tajani, a SNS je njen pridruženi član.

Kurc: Srbija prednjači na Balkanu

Predsednik Vučić, koji u četvrtak učestvuje na Samitu lidera EU i zapadnog Balkana u Sofiji, doputovao je danas u prestonicu Bugarske, gde se sastao i sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom.

Kurc je ocenio da je Srbija zemlja koja prednjači na Balkanu.

"Srbija se nalazi na dobrom putu. Predsednik Vučić pokrenuo je brojne reforme, imamo pozitivan ekonomski trend. Želeli bi da i u drugim zemljama Zapadnog Balkana vidimo isto. Potrebno je da imamo zemlje koje prednjače, a Srbija je svakako država koja je na čelu", podvukao je on.

Kurc je pohvalio i bilateralne odnose sa Srbijom, rekavši da je Beč zahvalan na dobrim odnosima.

"Raduje nas koju pozitivnu ulogu predsednik Vučić igra u regionu. Nadamo se da će se približavanje Srbije EU nastaviti dalje pozitivno", objasnio je on.

Kurc je rekao da od sutrašnjeg Samita EU-Zapadni Balkan očekuje unošenje nove dinamike u proces približavanja zemalja regiona Uniji.

Rekao je da je i dalje cilj prijem novih članica sa Zapadnog Balkana 2025..

Predsednik Srbije izrazio je zadovoljstvo što je imao mogućnost da razgovara sa Kurcom o raznim pitanjima.

"Veoma smo njemu, ali i vladi Austrije zahvalni na velikoj podršci evropskom putu Srbije. Razgovarali smo i o regionalnim pitanjima, migrantskoj krizi i usaglasili mnogo toga. Nadamo se i očekujemo da ćemo i dalje dobijati podršku Austrije", kazao je on.

Od sutrašnjeg Samita u Sofiji Vučić, kako je istakao, očekuje da definiše da je budućnost Zapadnog Balkana put ka EU, iako znamo da je puno posla pred nama.

"Nadamo se da će Austrija nastaviti da pruža podršku.  Bilateralni odnosi naše dve zemlje, možda je preterano reći, nikada nisu bili bolji. Ne mogu da se setim kada su bili bolji. Nadamo se da ćemo premijerka i ja moći da ugostimo kancelara Kurca u Srbiji, a ja ću predsednika Austrije Aleksandra van der Belena ugostiti u oktobru u Beogradu", kazao je on dodavši da se Srbija nada dolasku još investitora iz Austrije.

Ukazao je da je činjenica da među građanima Srbije ne postoji oduševljenje o putu ka EU, jer smo na evropskom putu već 18 godina, ali racionalno gledano to je najbolji.

"Mi smo na putu ka EU, i ostaćemo na njemu. Ljudi bi želeli da vide više rezultata na tom putu", poručio je Vučić.

Rekao je da zna da taj put neće biti lak, jer je pred nama jedna od velikih prepreka Kosovo i Metohija, ali i umor od širenja u EU.

"Mi ćemo raditi najbolje što možemo, nastavićemo da se menjamo, reformišemo, ali nije sve na nama", naveo je on.

Predsednik Vučić rekao je da je od EU dobijen okvirni datum za prijem, ali i dodao da ne može obećati svojim građanima da će to biti do 2025.

"Zavisi od toga da li ćemo rešiti naša otvorena pitanja, i da li će i EU rešiti svoje probleme. Naše je da se nadamo boljoj budućnosti“, zaključio je on.

Ideja je da se u Sofiji potpiše izjava o ukidanju rominga

Ideja je da se na samitu u Sofiji potpiše izjava zemalja zapadnog Balkana sa EU o ukidanju rominga, što bi predstavljalo spremnost Unije i regiona da se uđe u taj proces, izjavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

On je naglasio da su pregovori o ukidanju rominga u EU trajali 10 godina, jer je u pitanju ogroman novac koji treba da izgube telekomunikacioni operateri.

"Šteta za telekomunikacione operatere je bila više milijardi evra, niko neće da se odrekne te dobiti. Mi smo u tri navrata se obraćali Evropskoj komisiji i bili odbijani", pojasnio je ministar za Tv Prva.

Sada, kako je kazao, postoji inicijativa Bugarske, kao predsedavajuće EU, da se za zapadni Balkan ukine roming, što je pozitivan politički signal.

"EU je potreban rezultat stalnih sastanaka sa predstavnicima zemalja zapadnog Balkana. Ideja je, pretpostavljam, da se pokaže da svi građani imaju veliku korist od toga", rekao je Ljajić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

 I drugi pišu o ovome:
 Povezane vesti
Vučić počinje dvodnevnu posetu Sofiji, u četvrtak na Samitu

Vučić počinje dvodnevnu posetu Sofiji, u četvrtak na Samitu

Izvor: N1 televizija, 16.Maj.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić počinje dvodnevnu posetu Sofiji, gde će učestvovati na Sаmitu liderа Evropske unije i Zаpаdnog Bаlkаnа o evropskoj perspektivi, rаzvoju i sаrаdnji...Vučićev kabinet je saopštio da će se on u Sofiji sаstаti s predsednikom Evropske nаrodne pаrtije...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.