Izvor: RTS, 03.Mar.2021, 20:25

Vučić: Kompromisni dogovor znači – nikome sve, a svakome dovoljno; Lajčak: Status kvo neodrživ

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da Beograd podržava napore i namere specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da politikom kompromisa dođemo do rešenja za obe strane bez ultimatuma. Albanci nisu spremni za kompromis, ali je dobra vest što su spremni za dijalog, verujem da će biti nastavljeni razgovori u aprilu ili maju, kaže Vučić. Dijalog je ključan za obe strane, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << istakao je Lajčak i dodao da EU nema interes da održava status kvo.
Aleksandar Vučić je, na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Miroslavom Lajčakom, rekao da je imao dobar i sadržajan razgovor. 

"Lajčak me je upoznao sa najvažnijim stvarima iz razgovora koje je imao u Prištini", rekao je predsednik Vučić.
Beograd ostaje posvećen dijalogu sa Prištinom i spreman je za nastavak u svakom trenutku,  kada na taj dijalog bude pozvan u Briselu, kaže Vučić.
Takođe je naglasio da podržava napore i namere Lajčaka da politikom kompromisa dođemo do rešenja za obe strane, koje bi značilo nezadovoljstvo ili delimično zadovoljiti obe strane, bez ultimatuma i nametnutih rešenja.
"Srbija u dobroj veri učestvuje u razgovorima i pregovorima, u želji da postoji razumevanje i za njene nacionalne interese, a ne samo za nacionalne interese Albanaca. Smatramo da kompromisni dogovor znači nikome sve, a svakome dovoljno", istakao je Vučić.
Bez obzira na izjave koje dolaze iz Prištine, a koje nisu ohrabrujuće, naša obaveza da budemo posvećeni, jer neće biti napretka i evropskim integracijama ako ne budemo napravili ozbiljne pomake i napredak u dijalogu sa Prištinom, kaže predsednik.

"Srbija ne postavlja rokove za dolazak do kompromisnog dogovora, važnije je da napravite nekakav dogovor nego da se ishitrenim rešenjima dođe do katastrofe", istakao je Vučić.
Vučić je istakao i da će insistirati na potpunom sprovođenju sporazuma iz Brisela, što znači i formiranje ZSO i sve ono što nije ispunjeno, a što trebalo je i moralo još od 2013. godine.
Beograd je sve svoje obaveze ispunio i izneo sam to bezbroj puta, kaže Vučić.
"Želim da istaknem ličnu ulogu Lajčaka i da kažem da je u Srbiju uvek dobrodošao", kaže Vučić. 
Kada ima dijaloga možete da Srbima na KiM garantujete bebednost, dobro znamo da kada imamo dijalog onda ćemo sve teme i razultate moći brže da ostvarujemo, rekao je Vučić.
Lajčak: Dijalog je ključan za obe strane, nemamo interes da održavamo status kvoSpecijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je da je posetu regionu počeo u ponedeljak u Prištini.

"Bilo mi je bitno da dođem što pre nakon izbora kako bi razgovarao o dijalogu i značaju njegovog nastavka nakon što institucije budu formirane i da upoznam sagovornike o detaljima procesa i progresu koji smo napravili od kada je dijalog nastavljen", rekao je Plamer.
"Dijalog je ključan za obe strane kako bi napredovale na svom evropskom putu, a status kvo nije održiv ni za jednu stranu", poručio je Plamer.
Istakao je da je "Srbija već značajno napredovala na putu evropskih integracija i dijalog je ključ i za dalji napredak prema članstvu u EU".
Preneo je da je imao korisne i konstruktivne razgovore sa zvaničnicima u Prištini i liderima političkih stranaka i svima je poslao istu poruku koju je ponovio i u Beogradu:
"Države članice EU očekuju da se dijalog Beograd i Prištine o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa nastavi kontruktivno i u dobroj veri. Nemamo interes da održavamo status kvo i spremni smo da dovedemo proces do uspešnog okončanja onoliko brzo koliko su dve strane za to spremne", naveo je Lajčak.
Kao drugo, istakao je države članice EU očekuju da dve strane implementiraju sve što je dogovoreno u okviru procesa dijaloga za ovih deset godina.
"Kao treće, par reči o partnerstvu sa SAD. Mi imamo istoriju veoma dobre i bliske saradnje i vraćamo se našoj bliskoj saradnji, pripremili smo ovu posetu zajedno, planirali smo i zajednički dolazak sa mojim kolegom Metju Palmerom, ali zbog kovida nije mogao. Pričamo nekoliko puta nedeljno i delimo isti cilj za Balkan – približavanje EU", rekao je Lajčak.
Nakon posete Prištini, kako kaže Lajčak, može da podeli da postoji razumevanje da je dijalog od ključnog značaja i da mora da se nastavi nakon formiranja institucija.
Naveo je da je imao koristan sastanak i sa predsednikom Vučićem.
"Meni je drago da je potvrdio još jednom svoju spremnost da dođe u Brisel u svakom trenutku kada ga pozovemo i da nastavimo naš put ka sveobuhvatnom sporazumu ka normalizaciji i rešavanju svih otvorenih pitanja jednom i zauvek. Spremni smo da nastavimo naš posao", zaključio je Lajčak.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"NEMAMO INTERES DA ODRŽAVAMO STATUS KVO" Prva reakcija Lajčaka nakon sastanka sa predsednikom Vučićem

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Mar.2021

Istakao je da, takođe, članice EU očekuju da dve strane implementiraju sve što je dogovoreno u okviru procesa dijaloga u poslednih 10 godina...Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas, posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.