Vos: Srbija bi iz fondova EU mogla više da ulaže u kulturu

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Jul.2016, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vos: Srbija bi iz fondova EU mogla više da ulaže u kulturu

Srbija bi mnogo bolje mogla da iskoristi fondove Evropske unije za ulaganja u kulturu, izjavila je danas ekspert za evropsku kulturu i kulturno nasleđe Klaske Vos.

Na poziv Deska Kreativne Evrope Srbije i Ministarstav kulture, Vos je održala predavanje na temu "Evropske integracije i ulaganje u kulturu".

"Srbija bi mnogo bolje mogla da iskoristi fondove Evropske unije, ali to ima veze sa organizacijom koja uvek nema međunarodni smer, ali kad bi Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u tom pogledu bila otvorenija da pristupi mnogim kulturnim organizacijama u inostranstvu, imala bi i više mogućnosti da učestvuje u kulturnim programima", izjavila je Vos.

Ona veruje da je nedostatak stručnog kadra, finansijskih izvora i nepoznavanje zahtevnih procedura apliciranja za fondove ono što Srbiju koči da više i bolje iskoristi fondove kojima može da pristupi, ali to se uči i vremenom će biti bolje.

Vos je svesna da se u procesu evrointegracija više pažnje poklanja ekonomskim uslovima, političkom i pravnom sistemu, dok je kultura uvek, kako kaže, sekundarna.

"Kultura je deo procesa evropskih integracija, ali nije obavezna, pa zemlje kandidati same odlučuju da li će se uskladiti sa kulturnim programima EU," objašnjava Vos, predavač na Evropskim studijama Fakulteta društvenih nauka Univerziteta u Amsterdamu.

Vos smatra da se trenutni proces integracije Srbije u EU ne razlikuje mnogo u odnosu na integrisanje Hrvatske u Uniji.

"Ako pogledate stepen kulturosloškog napretka, ipak i za Hrvatsku možete reći da nemaju dovoljno finansijskih izvora, ali oni apliciraju za manje sredstava, jer imaju prihode na osnovu turizma pa nisu toliko zavisni od fondova EU za razliku od Srbije", ocenila je Vos.

Ona je rekla i da građane Evropske unije ipak zanima kulturna baština Srbije i da se u okvru kulturne scene Beograda primećuje mnoštvo programa koji su u vezi sa onim što EU radi, a to je prilika za saradnju sa partnerima s kojima ovdašnji organizatori kulturnih dešavanja obično ne sarađuju.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.