Vordsvort: Evrointegracije i Kosovo više nisu odvojeni koloseci

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jun.2010, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vordsvort: Evrointegracije i Kosovo više nisu "odvojeni koloseci"

BEOGRAD -

Ambasador Velike Britanije u Beogradu Stiven Vordsvort upozorio je da Srbiji nije potreban novi "kosovski sukob", tvrdeći da "niko u Evropskoj uniji ne želi nove pregovore o statusu Kosova", uz poruku da pitanje odnosa prema Kosovu i evropskih integracija za Srbiju više nisu na "odvojenim kolosecima".

"Niko u EU ne želi nove pregovore o statusu Kosova. Suviše vremena bi se uzalud izgubilo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a došlo bi i do destabilizacije regiona. Ako Srbija, ili neka druga država, ipak bude tražila da idemo unazad, pre svega to se ne bi dogodilo, jer niti bi iko na Kosovu na to pristao, niti bi ih iko ubeđivao da pristanu", rekao je ambasador Vodsvort u intervjuu za današnji beogradski dnevnik "Danas".

"Takav postupak bi značio nastavak konfrontacije Beograda sa 22 zemlje članice EU koje su priznale nezavisnost. Srpskim zvaničnicima je mnogo ljudi više puta reklo da insistiranje na novim pregovorima ne bi bilo dobra ideja", istakao je ambasador Velike Britanije u Srbiji.

Upitan da li Kosovo i evropske integracije za Srbiju više nisu "odvojeni koloseci", ambasador Vodsvort je odgovorio "Ne, nisu".

Svih 27 članica EU saglasno da Kosovo ima evropsku perspektivu

On kaže da "za EU, kao celinu, postojanje Kosova jeste realnost", da je "realnost da su, od 27 zemalja članica EU, njih 22 priznale nezavisnost Kosova", i da je "svih 27 država saglasno da Kosovo ima evropsku perspektivu i u Briselu ne postoji niko ko bi mogao da kaže da će Kosovo sutra da nestane".

"Ne postoji zahtev da Srbija prizna kosovsku nezavisnost, ali ostaje pitanje kako ćemo se na konstruktivan način odnositi prema toj situaciji u, recimo, narednih godinu dana. Niko ne može da uđe u neku organizaciju, a da pri tom ostaje u konfrontaciji sa više od 80 odsto njenih članica", rekao je britanski diplomata.

Na pitanje šta Srbija može da očekuje u vezi početka ratifikacije

SSP i pokretanja njene kandidature za članstvo u EU, on kaže da je Velika Britanije bila spremna da se oba pitanja pokrenu još decembra prošle godine, ali da su pojedini britanski partneri u EU smatrali da im je potrebno više vremena za donošenje tih odluka.

Ministri EU će 14. juna proceniti da li Srbija u potpunosti sarađuje s Tribunalom u Hagu

"S obzirom da je glavni haški tužilac Šerž Bramerc rekao da on u svojim izveštajima ne želi da koristi izraz puna saradnja, jer to smatra političkim terminom, na ministrima će biti, 14. juna u Luksemburgu, da procene da li Srbija u potpunosti sarađuje s Tribunalom u Hagu, ili ne", rekao je Vordsvort.

"I pored toga što postoji frustracija zbog činjenice da su Mladić i Hadžić i dalje na slobodi, mislim da su ukupni utisci povoljni i da postoje šanse da se donese odluka o početku ratifikacije SSP. S druge strane, srpska kandidatura za članstvo će verovatno biti razmatrana u toku jeseni", kazao je britanski ambasador u Srbiji.

Ukazujući da su pojedine članice tražile dodatno vreme za to pitanje, jer se ono direktno tiče proširenja EU, kao i zbog toga što su mnoge evropske zemlje zbog ekonomske krize u poslednje vreme više okrenute sebi i svojim problemima, Vordsvort kaže da ipak, kao što je i skup u Sarajevu pokazao, evropska perspektiva Zapadnog Balkana ostaje važna tema za Uniju i ne dovodi se u pitanje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.