Vojni most i nakon Bregzita?

Izvor: Deutsche Welle, 08.Okt.2018, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojni most i nakon Bregzita?

Odlazak Velike Britanije iz Evropske unije nipošto neće značiti kraj danas već odlične saradnje britanskih i nemačkih oružanih snaga. Ali kada je reč o projektu evropskih oružanih snaga, tu ima još pitanja...

Britanski ministar obrane Gevin Vilijamson i nemačka ministarka Ursula fon der Lajen nisu morali da glume zadovoljstvo pred okupljenim novinarima: tokom zajedničke vojne vežbe britanskih i nemačkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << inženjeraca na ušću reke Vezer gotovo za tren oka stvorio se most od amfibijskih vozila dveju vojski. Za nešto manje od deset minuta – 77 metara dužine – nije loše. Ali na vežbi u Poljskoj pre sveg godine bilo je i bolje. Tada su most dužine 350 metara napravili za tačno 32 minuta.

Ali i ovo je rezultat koji sa zadovoljstvom mogu da predstave svojim ministrima. A i nije slučajno što su u vremenima Bregzita zajednički gradili baš most. Nemačke i britanske oružane snage zajedno vežbaju još od 1972, a od pre tri godine čak imaju i zajedničku kasarnu, tu na severu Nemačke. Zajedno koriste ogroman vojni poligon Zenelager koje od pontonskog mosta udaljeno šezdesetak kilometara.

Više simbolika nego prava politika: nemačka ministarka i britanski ministar

Ipak, vojnici nisu sigurni kako će to da izgleda nakon što Velika Britanija napusti Evropsku uniju. Doduše, ostaće saveznici u okviru NATO, ali šta je sa evropskom obrambenom inicijativom – Permanent Structured Cooperation (PESCO). Tek što se uz velike muke osovilo na noge nešto što bi moglo da se nazove „evropskom vojskom“, i pre nego što je uopšte počela da funkcioniše, preti joj težak udarac ako Britanci odu.

Potrebno je „pragmatično“ rešenje

Ali za sada, Bar pred kamerama i bar za britanskog ministra i nemačku ministarku, to nije tako. Njih dvoje demonstrativno stupaju na zajednički izgrađen pontonski most i uz stisak ruke objašnjavaju da je to „simboličan i važan znak za nemačko-britansko prijateljstvo“ i da će se „dobra saradnja još intenzivirati, ne samo kada je reč o kopnenim snagama, već i u ratnoj mornarici, vazduhoplovstvu, a i u kibernetičkoj odbrani“, kaže nemačka ministarka.

Na dalekom istoku Rusije započinju vojni manevri, najveći od kraja Sovjetskog saveza. U vežbama pod nazivom „Vostok 2018“ učestvuju i jedinice kineske vojske. Za kakav se to rat oni spremaju? (11.09.2018)

Vučićeva najava da se razmatra vraćanje obaveznog vojnog roka verovatno ima podršku većine građana. Ima li to smisla ili bi regruti čistili lišće u krugu kasarne? Koliko to košta? I ko uopšte želi da bude regrutovan? (23.08.2018)

I mladi britanski ministar pun je hvale za dosadašnju, a i za buduću britansko-nemačku vojnu saradnju i govori o zajedničkim jedinicama i projektima koji se planiraju. Ali kada se postavi pitanje čitave Evropske unije i inicijative PESCO, tu postaje oprezniji.

Tada izjavljuje da će London po tom pitanju „postupati pragmatično“ (to više puta ponavlja). „I dalje ćemo se zalagati za evropsku bezbednost“, kaže i dodaje da „očekuje da ćemo i nakon Bregzita sarađivati s Evropljanima i da ćemo pronaći pragmatično rešenje“. Ipak, to ne zvuči kao jasna najava budućeg učešća u inicijativi, a pogotovo odudara od izražene želje nemačke ministarke koja kaže da „nam je veoma stalo da tesno sarađujemo sa Velikom Britanijom i van NATO“. Za PESCO su, naime, moderne i dobro obučene oružane snage Velike Britanije veoma važne.

U Evropskoj uniji do sada se nije raspravljalo o nekakvoj saradnji takvih zajedničkih oružanih snaga sa vojskama trećih zemalja – što će Velika Britanija brzo postati. Ipak, nemačka ministarka se nada da će o tom pitanju biti reči na sledećem sastanku Saveta EU u novembru i da će se otvoriti put za „saradnju sa trećim zemljama“. Britanski ministar mogao je samo još jednom da doda da će se težiti „pragmatičnom rešenju“, kako takvoj saradnji ne bi došao kraj.

Pošaljite Facebook Twitter google+ Whatsapp Tumblr Newsvine Digg

Trajni link https://p.dw.com/p/34fJF

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.