Vlast sprovodi zakone samo uz ucene iz Brisela

Izvor: Blic, 02.Nov.2010, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlast sprovodi zakone samo uz ucene iz Brisela

Reforma sudstva neće dobiti prelaznu ocenu Evropske komisije za prethodnu godinu ne samo zato što nije poštovan i sproveden Zakon o sudijama već ni važni sudski procesi nisu dovedeni do kraja. Kad su nam za tu oblast dali negativnu ocenu, Evropljani su imali na umu da ubice francuskog navijača Brisa Tatona nisu osuđene ni posle godinu dana, a to nije evropski standard. Nije beznačajno ni to što je u pitanju strani državljanin. Primer suđenja za ubistvo Tatona obrazac je prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kome EU posmatra primenu reformskih zakona u Srbiji, a tu smo najtanji.

Za Srbiju koja želi da krajem sledeće godine dobije status kandidata za članstvo u EU najbolnije stvari jesu završetak saradnje sa Haškim tribunalom i dijalog sa Kosovom. Međutim, reforme koje način života i poslovanja u Srbiji treba da usklade sa onima koji važi u EU takođe će biti velika prepreka, naročito kad su u pitanju borba protiv korupcije, jačanje regulatornih tela i poštovanje prava manjina. Evropska komisija je prošle godine najavila da će posebnu pažnju posvetiti proveri kako se zakoni sprovode i iz narednog izveštaja, koji će biti objavljen 9. novembra u Briselu, videće se da nisu mnogo zadovoljni.

- Ocenjivaće koliko smo primenili zakone koji su do sada usvojeni, ali i zakone koje smo doneli u prethodnih godinu dana. Međutim, nije poenta samo u zakonima, već i u samoj činjenici da nas intenzivnije posmatraju i da je lupa veća što smo bliže EU - kaže za "Blic” Milica Delević, direktorka Kancelarije za evropske integracije.

Ne samo što je Srbija na oštrijoj proveri već je veoma aljkavo tokom prošle godine sprovela zakone za koje je pohvaljena kad ih je usvojila. Pre svega, u pitanju je čitav set zakona koji treba da zaustave korupciju a koji se nisu primenjivali jer nije bilo politič ke volje. Među najznačajnijim zakonima koje vlast nije primenila jesu Zakon o javnim nabavkama, Zakon o zaštiti konkurencije. A da stvar bude gora, nije donela zakon o finansiranju stranaka i nije ukinula blanko ostavke, čime je političkim strankama ostavila lagodnu mogućnost da nastave da budu glavni generatori korupcije u Srbiji.

- Mnogo je zakona koje treba usvojiti i onih koje treba primeniti. Možda mi sve to, kako najavljuje vlast, možemo da ispravimo u narednih godinu dana, ali je veliki problem to što za reforme nema prave političke volje. Tačnije, tek kada pritisak dođe iz Brisela, kod nas se stvara politička volja da uradimo ono na šta smo se obavezali. "Deset evropskih uslova” koji se tiču reforme pravosuđa, korupcije, finansiranja strana možda i možemo da ispunimo za godinu dana, ali uz mnogo energije i tek ako nam te energije preostane nakon rešavanja haškog i kosovskog pitanja - kaže za "Blic” Vladimir Todorić, jedan od osnivača Centra za novu politiku.

Todorić ističe da su sa stanovišta pristupanja EU poseban problem nesprovođenje Zakona o zaštiti konkurencije, Zakona o sudijama, Zakona o radiodifuziji, koji nacionalni emiteri stalno nekažnjeno krše, Zakona o radu i ostalih socijalnih zakona.

Tanja Miščević, ekspert za pridruživanje EU i bivša direktorka Kancelarije za evropske integracije, ističe da će Evropska komisija posebno istaći činjenicu da još nismo usvojili zakone o restituciji i o finansiranju stranaka, kao i da se posebna pažnja posvećuje primeni zakona koji omogućavaju osnivanje, rad i jačanje nezavisnih regulatornih tela poput Agencije za borbu protiv korupcije, ombudsmana, Komisije za zaštitu prava ponuđača ili Komisije za javne nabavke.

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je juče da očekuje da će zvanično mišljenje Evropske komisije o kanidaturi Srbije za članstvo u EU biti saopšteno na jesen sledeće godine da bi lideri Evrope u decembru 2011. doneli odluku o dodeljivanju statusa kandidata. Do tada treba ispraviti sve greške u sporoj i nedovoljnoj reformi srpske prakse i svakako neće biti dovoljan podatak da je srpska skupština počela efikasnije da usvaja zakone ako ne omogućava da oni budu i primenjeni.

Đelić je juče na Odboru Skupštine Srbije za evropske integracije rekao da je u protekla tri meseca nacionalni plan evropskih integracija ispunjen sa 121 odsto.
Pogledaj vesti o: Bris Taton

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.