Vladavina prava kao imperativ evropskih integracija

Izvor: VOA, 24.Feb.2021, 18:49

Vladavina prava kao imperativ evropskih integracija

Ekonomski i društveni razvoj, kao i funkcionalne institucije nisu moguće bez vladavine prava - jedna je od ključnih poruka sa završne godišnje konferencije Demokratskog centra o vladavini prava, a Ingve Engstrom iz Delegacije EU u Srbiji je precizirao da je zato vladavina prava imperativ u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Zato je važno objašnjavati opipljive koristi od vladavine prava i to kako ona dovodi do razvoja, kaže Engstrom, dok je ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić istakla da "kamenčić po kamenčić treba razbijati mozaik da je Srbija nesposobna za vladavinu prava". Kako smatra Čomić, vladavina prava se lako ostvaruje - napravi se dogovor šta piše u pravilima kojih svi moramo da se pridržavamo, ta se pravila pročitaju i radi se po njima: "Mi živimo proces u kojem dobar izgovor para vredi da se objasni zašto nema vladavine prava, zašto neki ne čitaju šta bi trebalo da se radi, na šta treba da budu obavezani. Zašto oni koji pročitaju smatraju da se to na njih ne odnosi jer su oni vlast ili opozicija, ili su bilo ko, da je to za neke druge". Prema mišljenju ministarke Čomić ocena Evropske komisije o stanju vladavine prava u Srbiji može se u 2021. godini poboljšati 20 odsto, jer to ne zavisi od novca i investicija. Ona je najavila da Ministarstvo za ljudska i manjiska prava priprema nacrte zakona, o ravnopravnosti žena i muškaraca, zabrani diskriminacije i zakon o istopolnim zajednicama. Izvršna direktorka Fondacije Demokratski centar Nataša Vučković je ocenila da usvojeni amandmani na izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji zapravo predstavljaju poziv srpskim vlastima da reše afere, pre svih slučaja Savamala ili da poprave stanje u ključnim institucijama: "Kakva je situacija u parlamentu, da li tamo postoji stvarna analiza i kontrola rada Vlade? Napredak u reformi pravosuđa, koji bi doveo do nezavisnog i nepristrasnog suda gotovo da ne postoji", rekla je Vučković i dodala da treba pratiti pritisak politike na nezavisne institucije poput Saveta za borbu protiv korupcije, čiji je izbor članova upravo u proceduri. Prema mišljenju Nataše Vučković građanima je vladavina prava važna kada imaju dodir sa institucijama, inspekcijama, socijalnom zaštitom ili prilikom plaćanja poreza. Kao primer ona je pomenula vlasnike malih i srednjih preduzeća koji, kako je rekla, umesto da ulažu u dalji razvoj svojih firmi, u uslovima visoke korupcije zapravo finansiraju političke partije.    

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Vladavina prava kao imperativ evropskih integracija

Izvor: VOA, 24.Feb.2021

Posle ocena poslanika Evropskog parlamenta o stanju u Srbiji - vladavina prava je u centru pažnje javnosti, a upravo je na tu temu u Beogradu održana konferencija "Ima li društveno-ekonomskog razvoja bez vladavine prava". Ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić ocenjuje da je ove godine...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.