Više od petine Hrvata nikada nije koristilo internet

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 26.Avg.2019, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od petine Hrvata nikada nije koristilo internet

Koliko Hrvatska zaostaje za drugima u EU u korišćenju interneta pokazuju i podaci Indeksa digitalne ekonomije i društva (DESI) Evropske komisije. I u najnovijem izveštaju o Hrvatskoj u Briselu upozoravaju da se 21 posto hrvatske populacije u prošloj godini nikada nije služilo internetom, što Hrvatsku i po tome svrstava na dno lestvice EU, odnosno na 25. mesto među članicama Unije, navodi dnevnik.

Reč je o gotovo dvostruko većem udelu osoba koje ne koriste internet >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << od proseka EU, u kojoj 11 posto građana nikada nije koristilo internet.

Poređenja Hrvatske sa npr. skandinavskim zemljama su gotovo potpuno nemoguća budući da, kako stoji u Sektorskim analizama, samo dva posto Danaca nikada nije koristilo internet, dok je na Islandu, državi koja nije u EU, ali je deo Evropskog ekonomskog prostora (EEA), udeo osoba koje nikada nisu koristile internet zanemarivih jedan posto u ukupnoj populaciji.

I dok je internet i u Hrvatskoj potpuno zaživeo kod mladih generacija pa ga tako koriste praktično svi u starosnoj grupi do 25 godina, a u starosnoj grupi od 25 do 34 godine ne koristi ga samo jedan posto populacije, čak 62 posto građana starijih od 65 godina nikada nije koristilo internet, ističe Jutarnji.

Drugim rečima, što je starija starosna grupa, to je kod nje manje prisutno korišćenje interneta. Hrvatskoj pritom ne idu na ruku demografski trendovi, budući da je njeno stanovništvo sve starije, a mnogi su mladi bolje sutra odlučili da potraže u razvijenijim zemljama Zapada.

Internet se u Hrvatskoj slabije koristi nego u ostatku EU i u poslovnoj zajednici. Mada velik broj hrvatskih kompanija, njih 73 posto, ima vlastite web stranice, ali to je manje od proseka EU u kojoj svoje web stranice ima 77 posto komapnija. Za prosekom EU Hrvatska zaostaje i po korišćenju društvenih medija u poslovne svrhe, dok je e-trgovina u Hrvatskoj još uvek, može se reći, u povojima. Barem u poređenju sa razvijenijim zapadnoevropskim društvima, piše Jutarnji list.

Izvor: Jutarnji list, tportal
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.