Vilnjus: Bez sporazuma s Ukrajinom

Izvor: B92, 28.Nov.2013, 23:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vilnjus: Bez sporazuma s Ukrajinom

Vilnjus -- Lideri EU nisu uspeli prvog dana samita "Istočno partnerstvo" u Vilnjusu da ubede Ukrajinu da potpiše sporazum o pridruživanju i zoni slobodne trgovine.

Evropska unija jutros je na samitu u Vilnjusu parafirala sporazume o pridruživanju sa Gruzijom i Moldavijom.

Prema rečima predsednice Litvanije Dalije Gribauskajte, koja predsedava Unijom, argumenti EU tokom razgovora sa ukrajinskim predsednikom Viktorom Janukovičem "nisu doprli do njegovih ušiju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i uma".

"Za sada vidimo neizmenjene pozicije", rekla je ona francuskoj novinskoj agenciji Frans pres.

Prema rečima Gribauskajteove, Janukovič je govorio o ekonomskim problemima Ukrajine i želje da se ti problemi rešavaju zajedno sa EU i Rusijom.

"Sve zemlje, posebno 12 novih članica, rekle su da su na primeru pokazale šta znači sporazum o slobodnoj trgovini sa Evropom, i da je tokom 15 godina tih 12 novih članica ostvarilo takav napredak upravo zato što su potpisale taj sporazum", rekla je ona.

Agencije su ranije javile da je u Vilnjusu, uoči večere pred sutrašnji zvanični deo samita, održan sastanak predsednika Saveta EU i Evropske komisije, Hermana van Rompeja I Žozea Manuela Baroza, sa Janukovičem, odmah posle njegovog dolaska u glavni grad Litvanije.

RIA Novosti navodi da je neformalni susret počeo sa zakašnjenjem od sat vremena a da je mogući razlog neplanirani razgovor predsednika Saveta EU i Evropske komisije, Hermana van Rompeja i Žozea Manuela Baroza, sa ukrajinskim predsednikom Viktorom Janukovičem, odmah posle njegovog dolaska a u vezi sa perspektivama potpisivanja sporazuma o pridruživanju Ukrajine EU.

Lideri EU nisu želeli pre sastanka da komentarišu moguće rezultate razgovora, a ni pres služba nije saopštila ništa o detaljiima susreta.

Frans pres, međutim, navodi da nisu ostvareni značajni rezultati.

"Nije bilo napretka", rekao je jedan diplomata zahtevajući anonimnost.

Janukoviča su ispred zamka dočekali i Ukrajinci, uzvikujući na ukrajinskom, engleskom i litvanskom "Janukoviču potpiši", "Ne izdaj narod - potpiši sporazum" i "Ukrajina je Evropa", navodi Itar-Tass.

Na samit "Istočnog partnerstva" iz Kijeva su doputovali i lideri dve vodeće opozicione stranke, Arsenij Jacenjuk i Vitalij Kličko.

U zamak su stigli i šefovi država i vlada svih 28 zemalja članica EU, uključujući nemačku kancelarku Angelu Merkel, francuskog predsednika Fransoa Olanda, britanskog premijera Dejvida Kamerona.

Evropska unija jutros je na samitu u Vilnjusu parafirala sporazume o pridruživanju sa Gruzijom i Moldavijom.

Konačno potpisivanje sporazuma sa Gruzijom i Moldavijom očekuje se narednih meseci.

U Vilnjusu su i delegacije zemalja-učesnica programa EU "Istočno partnerstvo" - Ukrajine, Belorusije, Moldavije, Gruzije, Jermenije i Azerbejdžana.

Tema Ukrajine je najintrigantnija na ovom samitu jer je planirano da će u glavnom gradu Litvanije biti potpisan sporazum o pridruživanju te zemlje sa EU, ali je prošle sedmice ukrajinska vlada saopštila da obustavlja pripreme za potpisivanje sporazuma, čime je izazvala kritike evropskih zemalja.

Bez obzira na to, evropski predstavnici su pozivali Kijev da potpiše sporazum a u četvrtak je evropski komesar Sstefan File rekao da je "predlog i dalje na stolu" i da je sporazum spreman za potpisivanja "čim to Ukrajina bude želela", podseća RIA Novosti.

Merkelova je, kako se izveštava, ocenila da je malo verovatno da će sporazum biti potpisan na ovom samitu, ali i da su "vrata Ukrajini ostala otvorena".

Dalija Gribauskajte, predsednica Litvanije koja predsedava Unijom, rekla je da su lideri EU, Litvanije i zemalja učesnica Partnerstva spremni da rade čitavu noć kako bi ostvarili maksimalan rezultat.

Kako prenosi Itar-Tas s, litvanska predsednica smatra da bi takav maksimalan rezultat mogao biti potpisivanje sporazuma Ukrajine o pridruživanju i zoni slobodne trgovine.

"To pitanje će se razmatrati tokom radne večere i može trajati duboko u noć", rekla je Gribauskajte, najavljujući da će sutra biti parafirani sporazumi sa Gruzijom i Moldavijom.

Ranije danas Itar-Tass je preneo i izjavu šefa misije EU u Ukrajini Jana Tombinskog da Unija "ne namerava da plati dugove Ukrajine" a za argumentaciju ukrajinske vlade da je neophodna kompenzacija EU za gubitke od trgovine s Rusijom i Zajednicom Nezavisnih Država, rekao da je neverovatna.

"Zašto bi EU bila dužna da pokriva gubitke koje su napravile druge strane", upitao je on, dodajući da je "daleko bolji oblik kompenzacije" za ukrajinske kompanije "mogućnost pristupa novim tržištima", kao i privlačenje investicija i tehnologija.

Program Istočno partnerstvo EU je pokrenula 2009. godine radi razvoja saradnje sa šest bivših sovjetskih republika.

Evropski lideri nastojali su pred samit u Vilnjusu da ožive sporazum s Ukrajinom pošto je ta država prošle nedelje saopštila da prekida

pripreme za potpisivanje sporazuma i odlučila se za jačanje veza s Rusijom.

Ukrajinski premijer Mikula Azarov potpisao je dokument kojim se prekidaju pripreme sporazuma za pridruživanje Ukrajine sa EU.

Evropska unija je tada poručila da su vrata Ukrajini otvorena, ali da treba da nastavi sprovodjenje reformi.

Jedan od uslova je oslobadjanje iz zatvora bivše premijerke Julije Timošenko, rivalke predsednika Viktora Janukoviča, koja je osudjena zbog zloupotrebe ovlašćenja, što je u Briselu ocenjeno kao politički proces.
Pogledaj vesti o: Litvanija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sastali se lideri EU

Izvor: Akter, 28.Nov.2013

Neformalni susret lidera zemalja EU pred samit "Istočnog partnerstva" počeo je večeras u glavnom gradu Litvanije, Vilnjusu, javile su novinske agencije

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.