Velika Britanija i evropski saveznici priznaju Gvaida; Italijanski veto na zajednički stav Unije

Izvor: Večernje novosti, 04.Feb.2019, 12:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika Britanija i "evropski saveznici" priznaju Gvaida; Italijanski veto na zajednički stav Unije

Italija je blokirala saopštenje EU o priznanju predsednika parlamenta Venecuele Huana Gvaida za privremenog predsednika države Velika Britanija priznala je danas opozicionog lidera Huana Gvaida kao privremenog predsednika Venecuele, saopštio je šef britanske diplomatije Džeremi Hant."Nikolas Maduro nije raspisao predsedničke izbore u roku od osam dana, koji smo odredili. Tako da Britanija, zajedno sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << evropskim saveznicima, priznaje Gvaida kao privremenog ustavnog predsednika dok ne budu održani verodostojni izbori", naveo je Hant na Tviteru, a preneo Rojters.Pročitajte još - PODRŠKA VENECUELE I U TEŠKIM TRENUCIMA: Nikada nećemo priznati Kosovo, Srbija je uvek bila uz nasPrethodno je danas španski premijer Pedro Sančez priznao Gvaida kao privremenog predsednika Venecuele, dok je šef francuske diplomatije Žan-Iv le Drijan rekao da Gvaido ima legitimno pravo da organizuje nove izbore.Evropske zemlje, među kojima su Nemačka, Francuska, Španija i Britanija, postavile su vladi predsednika Venecuele Nikolasa Madura osmodnevni ultimatum da raspiše nove predsedničke izbore, saopštivši da će u suprotnom, kao i SAD i druge zemlje, priznati Gvaida za predsednika.Ultimatum Maduru istakao je sinoć.ITALIJA ULOŽILA VETO NA PRIZNANjE UNIJE Italija je blokirala saopštenje EU o priznanju predsednika parlamenta Venecuele Huana Gvaida za privremenog predsednika države, saopštio je Sputnjiku diplomatski izvor u Briselu.„Italija je na neformalnom sastanku šefova diplomatija država članica EU koji je održan 31. januara u Bukureštu stavila veto na saopštenje EU koje je trebala da pročita šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i u kojem se govorilo da će EU priznati Gvaida, ako ne budu organizovani predsednički izbori", saopštio je sagovornik agencije.Po njegovim rečima, posle toga EU i Urugvaj su zakazali prvi ministarski sastanak međunarodne kontakt grupe o Venecueli za 7. februar u Montevideu.U Venecueli su 21. januara počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsednika Venecuele Nikolasa Madura. Predsednik parlamenta Venecuele Huan Gvaido se 23. januara proglasio za privremenog šefa države. Sjedinjene Američke Države i niz drugih zemalja su priznale Gvaida i zahtevaju od predsednika Venecuele Nikolasa Madura, kog ne smatraju legitimnim šefom države, da ne dozvoli nasilne akcije protiv opozicije. Maduro je Gvaida nazvao američkom marionetom. (Sputnjik)
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Velika Britanija i Španija priznale Guaida za predsjednika

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Feb.2019

LONDON - Velika Britanija i Španije su priznale danas opozicionog lidera u Venecueli Huana Guaida za predsjednika te države, saopštio je ministar spoljnih poslova Džeremi Hant.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.