Važno da Srbija nastavi zamah u procesu pristupanja

Izvor: B92, 25.Jan.2022, 19:00

"Važno da Srbija nastavi zamah u procesu pristupanja"

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, posle sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije izrazio nadu da će Srbija nastaviti svoj napredak ka EU.

Borelj je konstantovao da je trenutno taj napredak u zamahu, te naveo da će o daljem ritmu napretka u pretpristupnim pregovorima odlučivati napredak u sprovođenju reformi i dijalogu Beograda i Prištine.

"Važno je da Srbija sada primeni neophodne reforme uključujući zakone iz oblasti vladavina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prava i slobodu medija. Te reforme nisu bitne zbog nas u Briselu već zbog boljeg kvaliteta političckog i demokratskog života u Srbijii. Važne su za građane u Srbiji kako bi imali bolje garancije svojih prava, jaču demnokratiju, efikasnije pravosuđe i borbnu protiv organizovanog kriminala i korupcije i da se generalno osiguraju boji standardi života", poručio je Borelj.

Šef diplomatije EU kaže da su tokom sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje sveobuhvano razmenjeni stavovi o odnosima EU Srbije, pregledan napredak Srbije u evrointegracionim pregovorima i definisani zadaci koji predstoje na EU putu zemlje.

Borelj je posebno naglasio dobru saradnju EU sa Srbijom u oblasti bezbednosti i zahvalio se na doprinosu Srbije misijama i operacijama Unije.

"Videli smo da je uskalđivanje Srbije za spoljnom i bezbednosnom politikom EU poraslo i nadamo se da to označava održiv trend podržan konkretnim akcijama", poručio je Borelj.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Žosep Borelj je pozdravio spremnost Srbije da se angažuje u tom procesu i pozvao obe strane da primene dogovore koji su već postignuti, ali i daobeybede uslove za nastavak dijaloga i suzdrže se od, kako je rekao, jednostranih akcija i retorike.

"Potreban je brz napredak u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine kako u pogledu primene već postignutih sporazuma tako i u napredovaju ka pravnoobavezujućen sveobuhvatnom sporazumu", rekao je Borelj.

Šef diplomatije EU je zaključio da će napredak u oblasti vlaldavine prva i fundamentalnih prava i normalzacija odnosa sa Kosovom odrediti ukupnu brzinu pristupnog procesa Srbije.

Na kraju konfrencije za medije Borelj je poručio da u Evropi nema mesta za one koji poriču gencid niti za glorifikaciju ratnih zločina i zločinaca kao ni za one koji podržavaju podrivanje teritorijanog integriteta sopsteve zemlje, prete regionalnoj stabilnosti i u suprotnosti su sa EU vrednosima i aspiracijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.