Varheji: Za zapadni Balkan 651.000 vakcina, Srbija prva pružila pomoć regionu; Epidemiološka situacija u regionu nepromenjena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2021, 12:17

Varheji: Za zapadni Balkan 651.000 vakcina, Srbija prva pružila pomoć regionu; Epidemiološka situacija u regionu nepromenjena

Evropski komesar za proširenje, Oliver Varheji, najavio je danas da će iz EU na zapadni Balkan, uz pomoć Austrije, počev od maja stići 651.000 vakcina ”Fajzer”, a kako je najavljeno u Briselu, Srbija bi trebalo da od maja do avgusta dobije 36.000 doza "Fajzera" iz progarama koji je finansirala EU.

Komesar za proširenje Oliver Varheji posebno se zahvalio vlastima u Srbiji što su ”prve podelile >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vakcine u regionu”.

”To je bilo od velikog značaja i vrlo cenimo napore srpskih vlasti da brzo pruže pomoć partnerima na zapadnom Balkanu”, poručio je Varheji.

Na konfrenciji u Briselu, on je najavio da će EU, ovoga puta kroz isporuke vakcina protiv Kovid-19 obezbeđenih iz programa EU za raspodelu vakcina, nastaviti da pomaže prijateljima na zapadnom Balkanu.

”Stalo nam je do partnera, stalo nam je do zapadnog Balkana i medicinska radika”, kaže Varheji.

On objašanjava da će u naredne dve nedelje na zapadni Balkna početi da stižu vakcine kompanije ”Fajzer” koje su prvenstveno namenjene za zaštitu zdrvstvenih radnika i najugroženjih grupa.

Komesar EU navodi da su u dogovoru sa zemljama zapadnog Balkana i u odnosu na postojeće potrebe, dogovorene količine vakcina za svaku zemlju regiona.

”Srbija je veoma napredovala u procesu vakcinacije, zato ima manju potrebu za obezbeđivanjem vakcina za zdravstvene radnike”, rekao je Varheji.

On naglašava da je isporuka vakcina za zapadni Balkna u potpunosti finansirana iz budžeta EU i to sa 70 miliona evra, koje je EU izdvojila za nabavku vakcina za zapadni Balkaa još prošle godine.

Borelj: Vakcine za Zapadni Balkan podrška najbližim partnerima

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, kaže da će EU isporukom vakcina protiv kovid-19 podržati Zapadni Balkan kao svoje "najbliže partnere”.

”EU će isporučiti 651 000 doza ”Bajontek Fajzer” vakcine Zapadnom Balkanu, kao vid podrške našim najbližim partnerima čija budućnost čvrsto leži u EU”, napisao je Borelj na Tviter nalogu.

On dodaje da je isporuka vakcina na Zapadni Balkan istinski zajednički napor "tima Evropa" gde je Austrija odigrala ključnu ulogu u organizaciji, a Evropska komisija u finansiranju vakcine.

Epidemiološka situacija u regionu nepromenjena

 Epidemiološka situacija u zemljama regionan nepromenjena je danas u odnosu na prethodni presek, broj hospitalizovanih i preminulih od korona virusa je i dalje visok, a ponegde i broj novozaraženih.

U poslednja 24 sata u Hrvatskoj je, na primer, broj novozaraženih učetvorostručen u odnosu na juče. Od 9.831 testiranog uzorka pozitivno na korona virus je 2.106 osoba. Prijavljena su 42 smrtna slučaja, od kojih je 18 žena.

Slovenija je testirala 3.537 uzoraka, pozitivno je 718 ili 20,3 odsto. Sedmodnevni prosek novozaraženih je 737 osoba. Pet pacijenata je preminulo.

U Bosni i Hercegovini, Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko distriktu, testirano je 3.994 uzoraka, od kojih su 722 novozaražene osobe. Broj preminulih je 86, čak 20 više u odnosu na juče.

Samo u Federaciji BiH testirano je 2.958 uzoraka, od kojih je 357 pozitivno na korona virus, dok je 55 pacijenata preminulo, što je 4.586 od početka pandemije.

Republika Srpska testirala je 787 laboratorijskih uzoraka, a virus korona potvrđen je kod 268 osoba. Prijavljeno je 25 smrtnih slučajeva, što je 3.166 od početka pandemije. Pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 8.567 osoba.

U Brčko distriktu registrovano je 97 novih slučajeva zaraze korona virusom, od 249 testiranih, dok je šest osoba preminulo - tri žene i tri muškarca.

Prema jučerašnjem preseku u Severnoj Makedoniji preminulo je 35 pacijenata, a još 135 osoba je pozitivno na korona virus. Testiran je 841 uzorak. Broj aktivnih je 19.041 slučaj. U Severnoj Makedoniji je od početka pandemije umrlo 4.478 osoba.

Prema pslednjem preseku u Crnoj Gori su od korona virusa preminule tri osobe, dok je registrovano još 199 novoinficiranih. Testirano je 1.266 uzoraka. Među preminulima najmlađi pacijent je imao 40, a najstariji 87 godina. Od početka pandemije u Crnoj Gori je umrla 1.441 osoba. Broj trenutno aktivnih slučajeva KOVID-19 u Crnoj Gori je 3.054.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"HVALA SRBIJI ŠTO JE PRVA PODELILA VAKCINE REGIONU" Posle naše zemlje EU "uskače" u pomoć Zapadnom Balkanu

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Apr.2021

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji pohvalio srpsku pomoć komšiluku u vakcinama..Evropski komesar za proširenje, Oliver Varheji, najavio je danas da će iz EU na Zapadni Balkan, uz pomoć Austrije, počev od maja stići 651.000 vakcina Fajzer, a kako je najavljeno u Briselu, Srbija bi trebalo...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.