Od EU paket energetske pomoći koji će mobilisati 2,5 milijarde evra, posebna pomoć u borbi protiv migracija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Dec.2022, 14:37

Od EU paket energetske pomoći koji će mobilisati 2,5 milijarde evra, posebna pomoć u borbi protiv migracija

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji kazao je da je EU napravila paket energetske pomoći koji će mobilisati najmanje 2,5 milijarde evra za region.

Varheji je nakon sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, na zajedničkoj konferenciji za medije, kazao da su primetne preokupacije oko toga kako će se proći kroz zimu, kao i da li će biti novca za račune i to, ne samo u evropskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zemljama, već naročito u zemljama sa manje finansijskih sredstava na Zapadnom Balkanu.

"Ponosan sam i srećan što mogu da doprinesem rešavanju ovog problema, možda već i ove godine, a najkasnije na početku sledeće godine donećemo 165 miliona evra kako bismo pomogli najugroženijim domaćinstvima i malim i srednjim preduzećima kako bi mogli da premoste veliki cenovni jaz koji je nastao zbog energetske krize", kazao je Varheji.

Kako je napomenuo, drugi deo programa za rešavanje energetske krize biće posvećen ulaganjima koja treba da promene energetsku sliku Zapadnog Balkana.

Varheji kaže da se sa predsednikom Vučićem dogovorio da je za to potreban novi plan jer aktuelne rute i dobavljače moraju promeniti.

"Moramo da promovišemo energetsku tranziciju i sigurnost, kratkoročno i dugoročno, ali je neophodno da donesemo i nove rute, nove izvore energenata i zato moramo da poguramo bugarske prijatelje da ubrzaju izgradnju gasnog interkonektora sa Srbijom preko kog se nadamo da ćemo već iduće godine videti azerbejdžanski gas koji će se dopremati do Srbije", naveo je.

Dodaje da se upravo zato "gura" taj interkonektor i sa Severnom Makedonijom kako bi i tu imali diversifikaciju izvora energije.

"Zato guramo i za jedan novi terminal za tečni gas na Jadranu, guramo projekte koji bi doneli zelenu električnu energiju na Zapadni Balkan iz zemalja kao što su Egipat i Tunis, oni su spremni da investiraju u zelenu energiju i nadam se da ćemo uspeti brzo da dopremimo elektricnu energiju do Zapadnog Balkana. Sve to znači da Zapadni Balkan bi mogao da postane nova ulazna tačka za energente u EU", kazao je evropski komesar.

Varheji navodi da postoji ogroman izazov, ne samo u Srbiji, već i u zemljama članicama, a to je, kako kaže, ogromni sovjetski stil izgradnje stambenih objekata.

Ti objekti, kako navodi, troše ogromne količine energije.

"Mi želimo da ih obnovimo što brže, da učinimo od njih energetski nezavisne, da same proizvode energiju, kako bismo mogli da smanjimo energetsku zavisnost. Sve je to deo ekonomskog investicionog plana vrednog 30 milijardi evra, ali ovaj energetski paket dolazi povrh toga jer su potrebe mnogo veće od onoga što smo planirali pre dve godine", naveo je.

Dodaje da su još pre dve godine, kada je bio u Beogradu i predstavljao plan, imali nameru da u Srbiji zamene gas sa azerbejdžanskim gasom.

EU nastavlja sa podrškom Srbiji, posebna pomoć u borbi protiv migracije

Evropska unija (EU) želi da ostane glavni politički i ekonomski partner Srbije i nastaviće da je podržava na Evropskom putu, u ekonomskom oporavku, izazovima koji se ticu energetske krize i borbe protiv nelegalene migracije, poručio je evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji, posle sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Varheji je istakao značaj saradnje u rešavanju pitanja nelegalnih migracija i naglasio da Zapadni Balkan, a posebno Srbija mogu da računaju na političku finansijsku i operativnu pomoć EU.

Naglašava da je EU povećala finansijisku pomoc za borbu protiv nelegalne migracije za 60 odsto do 350 miliona evra do 2024. godine i da je odobrila 250 miliona evra vredne programe za narednu godinu.

Cenimo sav posao koji je predsednik Vučić uradio, a takođe se zahvaljujemo kancelaru Austrije i premijeru Mađarske. Mislim da sva trojica daju dobar primer i nadam se da će se veći broj zemalja članica pridruziti ovoj saradnji, rekao je Varheji.

Kako je dodao migracije predstavljaju bezbednosnu pretnju i za Srbiju i za ceo region i niko ne moze da se sam nosi sa tim problemom i da zato EU Srbiji da razbije mreze krijumčarskih kanala.

EU, dodao je, jača podršku i zaštitu granica narocito na jugu sa Severnom Makedonijom i planira angažovanje dodatnih službenika i obezbeđivanje dodatne opreme.

Već smo značajno pojačali prisilno vraćanje iz regiona jer oni koji nemaju pravo da borave ovde moraju odmah da se vrate, jer moramo da držimo po strani one lažne azilante, naglasio je Varheji.

Evropski komesar je pozdravio usklađivanje vizne politike Srbije sa EU i dodaje da je to izuzetno važan korak, a takođe je kao važnim ocenio i reforme u oblasti vladavine prava.

Ističe da je napredak u vladavini prava je važan, ali neće biti dovoljan jer dva ključna koraka još uvek nedostaju.

Dva ključna koraka još nedostaju, ali nakon razgovora imam snažno ueverenje da će se sve to brzo desiti. Treba da sprovedemo reforme koje se tiče medijske strategije jer je to od ključne važnosti. Potrebne su nam i jasne poruke i koraci koji dolaze iz Beograda jer ne mogu da krijem činjenicu da Ruski rat utice na proces pristupanja, izjavio je Varheji.

Kako je rekao usklađivanje sa spoljnom politikom EU ima važniju ulogu nego ranije jer je kako je rekao i Evropa napadnuta ovim ruskim ratom

Napadniti su mir sigurnost i bezbednost našeg kontinenta i upravo zato nam je i potrebna Srbija zemlja kandidat, jer u Srbiji vidimo snažnog saveznika, naglasio je Varheji.

Varheji je rekao da je EU važno da Srbija pomogne kako bi se na propisan način sprovele sankcije EU.

Posebno pozdravljam poruku predsednika da će nam pomoći da sprovedemo sankcije kako bismo prekinuli ovaj rat, rekao je Varheji reagujući na Vučićevu izjavu da preko teritorije Srbije niko ne može da pravi zaobilaženje sankcija Rusiji jer se Srbija ne bavimo kriminalom i zarađivanjem na bilo čijoj muci tokom rata".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Varheji: Zapadni Balkan bi mogao da postane nova ulazna tačka za energente u EU

Izvor: Beta Video, 02.Dec.2022

BEOGRAD - ``Doneli smo dobre vesti jer energetska kriza koja postoji u Evropi sa kovid krizom ne zna za granice i utiče i na Zapadni Balkan i zato smo brzo reagovali i stvorili paket energetske pomoći koji će mobilisati najmanje dve i po milijarde evra za region``, rekao je evropski komesar za proširenje...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.