Varheji: Novi međunarodni igrači na Zapadnom Balkanu izazov za EU

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Okt.2020, 15:47

Varheji: Novi "međunarodni igrači" na Zapadnom Balkanu izazov za EU

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji rekao je danas da je pojačano prisustvo "međunarodnih igrača" na Zapadnom Balkanu izazov za Evropsku uniju zbog kojeg će EU morati da razmotri svoju ulogu u novom okruženju.

"S obzirom na investicione potrebe regiona nije iznenađujuće sve istaknutije prisustvo raznih međunarodnih igrača kroz investicije, posebno u energetiku i transport. Ne sme biti potcenjen rizik od toga na duže staze. Naša je >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << odgovornost da sagledamo našu ulogu u novom okruženju", rekao je Varheji na "Forumu povezivanja" u Tirani.

Dodao je da je bolje povezivanje država Zapadnog Balkana sa EU "ključ rasta" i donosi "jasnu korist" ekonomijama regiona i građanima.

"Od devedesetih godina EU podržava Zapadni Balkan da izgradi i modernizuje energetsku i transportnu infrastrukturu. Do danas smo obezbedili više od 11 milijardi evra u grantovima Evropske komisije i zajmovima Evropske investicione banke", naveo je komesar.

Najavio je da će Evropska komisija u oktobru doneti Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan koji će podržati dugoročan društveno-ekonomski oporavak tog regiona i njegovu "ekonomsku konvergenciju" sa EU.

"Zapadnom Balkanu je potrebno strateško i selektovano investiranje u oblastima koje će omogućiti razvoj ekonomije na održiv način i povećanje konvergenciju sa EU narednih godina", rekao je Varheji.

Fokus će biti na transportnom i energetskom povezivanju i unapređenju infrastrukture ključne za ekonomski razvoj.

Dodao je da je cilj EU da poveća konkurentnost regiona u čemu aktivnu ulogu moraju imati vlade zemalja Zapadnog Balkana.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.