Izvor: RTS, 23.Okt.2020, 15:50

Varhelji: Crna Gora mora da radi na jačanju ljudskih prava

Crna Gora će morati da ispuni preporuke koje se odnose na jačanje ljudskih prava, što uključuje efikasnu zaštitu prava svojine i slobode veroispovesti, poručio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.
Varhelji je kazao da Evropska komisija posvećuje veliku pažnju vladavini prava kao osnovnom elementu procesa pristupanja Crne Gore EU, koji, kako je rekao, određuje ukupan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tempo crnogorskih pregovora o pristupanju EU.

Odgovarajući na pitanje poslanika u Evropskom parlamentu Tijerija Marinija da li Komisija planira da uključi poštovanje verske slobode kao preduslov za pomoć EU Crnoj Gori, Varhelji je rekao da će "Crna Gora, morati da ispuni preporuke koje se odnose na jačanje ljudskih prava, što uključuje efikasnu zaštitu prava svojine i slobode veroispovesti".
"Kao što je Komisija ranije istakla u okviru pregovora u sklopu poglavlja 23 (Pravosuđe i osnovna prava) Crna Gora će morati da ispuni određene preporuke koji se odnose na jačanje efikasne primene prava i primjene ljudskih prava i usklađivanje njenog pravnog okvira sa pravnom tekovinom EU i međunarodnim standardima ljudskih prava. To uključuje efikasnu zaštitu prava svojine i slobode veroispovesti", naveo je Varhelji.
Govoreći o pretpristupnoj pomoći Crnoj Gori od EU, Varhelji je podvukao da će ona zavisiti od crnogorske posvećenosti sprovođenju reformi.
"Prema predlogu Komisije za uredbu kojom se uspostavlja Instrument za pretpristupnu pomoć III za period 2021–2027, pomoć treba razlikovati po obimu i intenzitetu u skladu sa učinkom zemlje, uključujući podsticanje njihove posvećenosti i napretka u sprovođenju reformi, posebno u oblasti vladavine prava", kazao je Varhelji.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Evropski komesar za proširenje: Crna Gora će morati da ispuni preporuke Evropske komisije

Izvor: Danas, 23.Okt.2020

Oliver Varhelji je rekao da Evropska komisija posvećuje veliku pažnju vladavini prava kao osnovnom elementu procesa pristupanja Crne Gore EU, koji, kako je rekao, određuje ukupan tempo crnogorskih pregovora o pristupanju EU.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.