VUČIĆ JASNO PORUČIO ZA ROJTERS: Vodićemo dijalog sa Prištinom, ali međusobno priznanje nije opcija

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jun.2020, 17:19

VUČIĆ JASNO PORUČIO ZA ROJTERS: Vodićemo dijalog sa Prištinom, ali međusobno priznanje nije opcija

Srbija pre ulaska u EU mora normalizovati odnose sa Prištinom

Srbija je spremna da pregovara sa Prištinom, bez vremenskog ograničenja i "u dobroj nadi", međusobno priznanje nije na agendi, kaže predsednik Aleksandar Vučić.

- Mi smo spremni da pregovaramo, ali...nema bele zastave - poručio je Vučić u intervjuu Rojtersu.

Prema njegovim rečima, dijalog je dobrodošao ako je - dijalog, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u kojem bi se razmotrilo šta je moguće i šta je kompromis.

- Verujemo da je u najboljem interesu za Albance i međunarodnu zajednicu da razgovaramo o slobodi kretanja kapitala, ljudi i usluga - pojasnio je Vučić.

Rojters, s tim u vezi, podseća da je dijalog, kojem posreduje EU, obustavljen 2018. kada je tzv. Kosovo uvelo takse od 100 odsto na srpsku robu, a da je ukidanje te trgovinske barijere od strane nove prištinske vlade, ovog meseca, otvorilo put za obnovu razgovora.

Agencija podseća da . Vučić je istakao i da Srbija želi izbalansirane veze sa Zapadnom, Kinom i Rusijom, te da teži da postane članica EU, kao i da postigne dogovor sa Prištinom.

Takođe je ukazao da Beograd ne planira da bira između Rusije - prirodnog slovenskog i pravoslavnog saveznika, EU - svog glavnog trgovinskog partnera i Kine.

- Imamo svoju sopstvenu agendu, jednu stolicu, ne dve. Kako bi mogli reći "živeo Hongkong i živeo Tajvan", i potom da očekujemo kinesku podršku našeg teritorijalnog integriteta? Da ne pominjem da je Kina naš prijatelj koji nam je pomogao - rekao je predsednik Srbije. Vučić sebe, kako prenosi Rojters, opisuje kao "evrorealistu", dodajući da članstvo u EU ostaje strateški cilj.

- Pored toga što delimo zajedničke vrednosti, 67 odsto naše trgovinske razmene ostvarujemo sa EU - podsetio je on.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.